5 TIPP pénztártagoknak - így igényelhető vissza a legtöbb adó

Oldal nyomtatása
5 tipp

Az OTP Egészségpénztár tagjai akár 150.000 Ft-ot is visszaigényelhetnek adó-visszatérítésként. 5 pontba szedtük, mi kell ahhoz, hogy a lehető legtöbbet (legtöbb visszatérítést) hozza ki megtakarításából 2019 elején.

 1. 150.000 Ft-hoz (azaz a maximális visszaigényelhető összeghez ) akkor juthat hozzá, ha 750.000 Ft-ot fizet be pénztári számlájára.
 2. Lekötéssel is növelheti a visszaigényelhető összeget: 10%-kal! Kösse le egyéni számlájának egyenlegét 2 évre, így további 10% adó-visszatérítéssel élhet (a visszaigényelhető összeg összesen legfeljebb 150.000 Ft)!
  A lekötés (beérkezésének) idei határideje:
 3. A szűrővizsgálatokat okvetlenül pénztári számlája terhére fizesse, hiszen az orvosi javaslatra igénybevett prevenciós szolgáltatások után további 10% adó-visszatérítés vehető igénybe!
 4. Jelentse be közeli hozzátartozóit pénztárunkhoz kedvezményezettnek (házastárs, élettárs, gyermek, örökbefogadott gyermek, szülő, örökbefogató szülő, testvér, nagyszülő, unoka), így ők is igénybe vehetik a pénztár szolgáltatásait, és az egész család egészségügyi és önsegélyező kiadásai után visszaigényelheti a 20%-ot (legfeljebb 150.000 Ft-ot)!
 5. Ügyeljen a befizetések határidejére! 2018. évi adóbevallásában csak akkor tudja érvényesíteni a 20%-os adó-visszatérítést idei befizetései után, ha az összeg még ebben az esztendőben jóváíródik OTP Egészségpénztár számláján. Figyeljen az alábbi befizetési határidőkre:
  • a bankkártyás befizetés határideje: 2018. december 18. (nap vége)*(kártyás befizetési lehetőségek: EP alkalmazás, Simple alkalmazás, OTP Portál)
  • az átutalás elindításának határideje: 2018. december 28. (délelőtt)* (A közleményben tüntesse fel adóazonosító jelét!)
  • (csekk esetén akár 2 hét is lehet az átfutási idő, így a december 18. utáni csekkes befizetés beérkezése már bizonytalan)*A tranzakciók átfutási ideje bankonként eltérő lehet, ezért érdeklődjön bankjánál.

+ 1. TIPP:

Ellenőrizze, igénybe vett-e idén jogalap nélküli szolgáltatást és vásárolt-e személyi jövedelemadó köteles terméket!

Hiszen ha válasza IGEN, akkor SZJA és EHO fizetési kötelezettsége is keletkezhet. 2018. december 31-ig visszafizetheti egészségszámlájára az érintett szolgáltatás összegét, ám ha nem fizeti vissza, a NAV felé EHO fizetési kötelezettsége keletkezik. Érdemes tehát megvizsgálni e kérdést!

Hogy melyek ezek a szolgáltatások és termékek?

 • adóköteles (SZJA) szolgáltatások:  természetgyógyászat, gyógyteák, fog- és szájápolók, sporteszközök vásárlása vagy bérlése
 • jogalap nélküli szolgáltatások, például:
  • orvosi javaslat nélkül vett igénybe olyan szolgáltatást, melyhez szükséges a javaslat benyújtása (pl. szemüveg vásárlása)
  • nem jelentette be kedvezményezettnek közeli hozzátartozóját, aki számára vásárolt egészségkártyájával
  • olyan terméket, szolgáltatást vásárolt, mely nem elszámolható egészségpénztárra

Hogyan bizonyosodhat meg arról, vásárolt-e ilyen terméket, szolgáltatást? Így:

 • Az OTP Egészségpénztár értesíti a pénztártagokat – levélben – a szükséges teendőkről az igénybevételt és a számla pénzügyi rendezését követő hónapban.
 • Mivel a decemberi vásárlásokról csak januárban tudjuk értesíteni, ezért érdemes ellenőriznie, vásárolt-e ilyen terméket/szolgáltatást >> az OTP Portálok oldalon (Számlaadatok/Jogosulatlan és SZJA köteles szolgáltatások).

További információ itt olvasható.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Ep híres játék
EP App
Egyszerű, gyors - Bankkártyás fizetés az otpportalok.hu oldalon
Gólyaváró
Adó-visszatérítés
Egyenleg- és számlaforgalom
Egyenleg

Kitölthető online belépési nyilatkozat

Partnereink aktuális ajánlatait, akcióit tekintheti meg!

Itt megtalálja szolgál- tatóink listáját és a kártyaelfogadó helyeket!

Munkatársaink várják az Ön hívását!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Tudásbank
Postás Tagozat

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Utolsó módosítás dátuma:
2018. december 13.