Általános tudnivalók

Oldal nyomtatása

A választható portfoliós rendszer bevezetésével összefüggésben 2008. január 1-jétől a pénztár nyilvántartási rendszere is módosult. A számlaegyenleg nyilvántartásának és a tranzakciók könyvelésének korábbi forint alapú elszámolását felváltotta a számlák elszámolóegységekben történő vezetése. Az elszámolóegység alapú nyilvántartás az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások befektetési alapoknál használatos módszerhez hasonló kezelését teszi lehetővé.

Az elszámolóegység alapú nyilvántartás lényege a következő:

  • Induláskor a Pénztár valamennyi pénztártag egyéni számlakövetelésének minden forintját átváltotta elszámolóegységekre 1Ft = 1 elszámolóegység megfeleltetéssel.
  • A 2008. január 1-jét követően befizetett tagdíjak fedezeti része a jóváírás napjának adott portfoliós árfolyama szerint átváltásra kerül elszámolóegységekre, melyek hozzáadódnak a már nyilvántartott elszámolóegységekhez.
  • Az egyéni számlaegyenleg forint értéke az adott napra érvényes elszámolóegység darabszámának és az aktuális portfolió egységárfolyamának szorzata.
  • Az egységárfolyam egyben a befektetési teljesítményt is tükrözi. A befektetés hozamát az árfolyam napi szinten magában foglalja, ami a befektetési teljesítmények napi követhetőségét teszi lehetővé.
  • A hozamráta a vizsgált időszak kezdő és záró árfolyamának hányadosával meghatározható.
  • A napi árfolyam alapján a tagok megtakarításának aktuális (piaci) értéke naponta követhető.
  • A lekérdezett egyenleg nem egyezik meg a lekérdezés napjának egyenlegével, hanem az azt 5 munkanappal megelőző nap portfoliós árfolyama szerinti összeget mutatja, mivel az a lekérdezés napján ismert legutolsó árfolyam.

A portfoliók elszámoló egységeinek árfolyam adatait naponta közzétesszük honlapunkon.

A Magyar Nemzeti Bank honlapján ( www.mnb.hu ) az elszámolóegység alapú nyilvántartást vezető pénztártárak portfoliónkénti elszámolóegység árfolyamaira vonatkozóan összehasonlító adatok találhatóak.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra

Tájékozódhat egyéni számlájának adatairól.

Utolsó módosítás dátuma:
2015. május 12.