Adó és TB kedvezmények

Oldal nyomtatása

Milyen adókedvezmények szólnak a tagság mellett?

Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár magánszemély tagja a személyi jövedelemadó bevallásban tett nyilatkozata alapján rendelkezhet az összevont adóalapja adójának az adókedvezmények levonása után fennmaradó részéről, meghatározott összegek átutalásáról a következők szerint.

2017. évben

Az önkéntes nyugdíjpénztár(ak)ba az adóévben az általa a tagi jogviszonyára tekintettel befizetett összeg, 20%-a, amely maximum 150 ezer forint.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 44/A § alapján a pénztártagot az adó-visszatérítés - az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár által kiadott igazolás alapján - rendelkezés formájában illeti meg. Az önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat alapján a magánszemély által meghatározott összeg átutalását az adóhatóság – ha a magánszemélynek nincs az állami adóhatóságnál ezer forintot meghaladó nyilvántartott adótartozása, és az adóbevallása alapján fizetendő adóját megfizette, az adózás rendjéről szóló törvénynek a visszatérítendő jövedelemadóra vonatkozó rendelkezései szerint, egyébként az adótartozás vagy az adóbevallás szerinti adó megfizetését követő 30 napon belül – a magánszemély által megjelölt olyan, önkéntes kölcsönös biztosítópénztár pénzforgalmi számlájára teljesíti, amelynél (jogelődjénél) a hivatkozott igazolás alapján történt rendelkezési jogosultságot megalapozó befizetés, jóváírás. Több ilyen pénztár esetén is csak egy jelölhető meg.

Az SZJA törvény 44/A §-a szerint a tag nyilatkozata alapján az adóhatóság által az önkéntes nyugdíjpénztári számlára átutalt összeg egyéb tagi befizetésként kerül jóváírásra.

Milyen kedvezményeket nyújt Önnek az önkéntes nyugdíjpénztár, amikor eléri a nyugdíjkorhatárt, vagy nyugdíjba vonul?

Az egyéni számlán felhalmozott megtakarítás személyi jövedelemadó- és járulékmentesen felvehető

  1. azon pénztártagok esetében, akik 2012. december 31-ét megelőzően létesítették tagsági viszonyukat,
  2. azon pénztártagok esetében, akik 2012. december 31-ét követően létesítették tagsági viszonyukat és azt a kifizetést megelőző tíz adóévben is fenntartották.

Amennyiben a pénztártag 2017. évben nem jogosult adómentes nyugdíjszolgáltatásra, úgy a Pénztár - mint kifizető – 15% személyi jövedelemadó előleget von le a szolgáltatásként kifizetett összegből.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra

Tájékozódhat egyéni számlájának adatairól.

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Iratkozzon fel, hogy első kézből értesüljön aktuális híreinkről!

Utolsó módosítás dátuma:
2017. január 18.