Allergia

Oldal nyomtatása

Allergiás vagyok a házi kedvencemre, de miért?

allatszor_allergia

Az állatszőr-allergia kifejezés kissé megtévesztő, mert valójában nem csupán az állatok szőre az, amely kellemetlen allergiás tüneteket okoz. Az állatok bőre állandó megújulásban van, szinte folyamatosan hámlik. A lehámlott, porszem nagyságú hámdarabkák nemcsak a bútorokon, lakástextileken, ruházaton tapadnak meg, de akár folyamatosan keringhetnek a levegőben is. Így hatásukat csaknem úgy fejtik ki, mint a virágpollenek.

Ezért történhet, hogy az allergiás tünetek akkor is felléphetnek, ha nem tartózkodunk egy helyiségben az allergiát kiváltó állattal. Sőt, a tünetek még akkor is jelentkezhetnek, ha az otthonunkba be sem engedjük az állatot, hiszen ruhánkon a lakásba vihetjük az allergéneket.

Nem csak a lehámlott bőr az egyedüli allergén. Az állatok nyála, vizelete, de még a faggyúmirigyeikben található váladék is válthat ki allergiás reakciót, a szőr pedig kiválóan alkalmas arra, hogy az allergének megtapadjanak rajta. A nyál és a hámsejtek mellett az állatok bundája a virágpolleneket és a port is összegyűjti. Ezért gondolhatjuk azt, hogy az állatszőrre vagyunk allergiásak.

Az állatok okozta allergiás reakció a pollenallergiához hasonlóan szemviszketéssel, könnyezéssel, tüsszögéssel, orrfolyással járhat, de az állatokkal való érintkezés következtében akár csalánkiütések (urticaria) is jelentkezhetnek. A csalánkiütések kellemetlenül viszkető, égő, rózsaszín, a szúnyogcsípéshez hasonló foltok a bőrön.

Nincsenek olyan kutya- és macskafajták, amelyek társaikkal ellentétben nem allergizálnak (hipoallergének). Az igazság csupán annyi, hogy bizonyos fajták kevésbé nyáladzanak, lassabban hámlik, és kevésbé zsírosodik a bőrük, így mérsékeltebben allergizálnak.

Bár allergiát okozó állatként legtöbbször a macska és a kutya jut eszünkbe, más hobbiállatok, egerek, hörcsögök, tengerimalacok, madarak, lovak, de még a haleledelben található rovarok is okozhatnak allergiás reakciót. Az allergiatípusok egymástól függetlenül is jelentkezhetnek, lehet, hogy valaki csak a kutyákra vagy csak a macskákra allergiás.

Allergia esetén a leghatékonyabb, amit tehetünk, ha lemondunk a kisállatok tartásáról. Ha ezt mégsem tennénk, akkor se engedjük be az állatot hálószobánkba, főleg ne az ágyba! Gyakran takarítsunk, fürdessük és fésüljük gyakran kedvencünket, bár a legjobb, ha ezt másra bízzuk! Takarítsuk gyakran az állat almát, fekhelyét! Az allergének megtapadásának minimalizálása érdekében, ne használjunk szőnyegeket, kárpitozott bútorokat! Mossunk gyakran kezet, arcot!

A tünetek akkor sem szűnnek meg egyik napról a másikra, ha az allergiát okozó állat már nincsen a közelben, az allergizáló hatás megszűnéséig akár egy évre is szükség lehet.

Étallergiája van a gyerekemnek, mit tehetek?

etelallergia_gyerek

Amikor a szülők elkezdik a hozzátáplálást, sok kérdés merülhet fel bennük, főleg a manapság egyre nagyobb hangsúlyt kapó ételallergiákat illetően.

Mit nevezünk ételallergiának?

Az ételallergia az immunrendszer kóros válaszreakcióinak egyike, amely során az immunrendszer tévesen idegennek, ill. „veszélyesnek” ismer fel valamely ételösszetevőt (leginkább fehérjét) és ellene védekezőleg (fokozott immunválasz formájában) lép fel.

Tudta, hogy a gyermeknél – elsősorban a csecsemők körében – akár 7% is lehet az ételallergiások aránya? És azt gondolta volna, hogy jelenleg közel 160 allergiás tünetet kiváltó ételösszetevőt ismerünk?

Az ételallergiák megelőzése szempontjából az első és legfontosabb teendő, hogy a különböző ételeket/ételcsoportokat/ételösszetevőket fokozatosan és megfelelő sorrendben vezessük be gyermekünk étrendjébe. Ehhez a gyermekorvos, védőnő és dietetikus szakember is segítséget tud nyújtani. A fokozatosság azért is fontos, mert így allergiás reakció esetén könnyebb azonosítani, hogy mely ételösszetevő a felelős.

Mindig időt kell hagyni egy-egy új alapanyag bevezetése után (kb. 4-5 nap), mielőtt újabbat adnánk a gyermeknek. A hazai ajánlás szerint a baba 6 hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálás ajánlott, ezután kezdődhet a hozzátáplálás, azaz új ételcsoportok/ételösszetevők bevezetése. Természetesen, ha az édesanyának nincs elegendő anyateje, akkor a baba táplálását hipoallergén tápszerrel hamarabb is ki lehet egészíteni.

A hazai ajánlások szerint is a hozzátáplálást a legkevésbé allergizáló élelmiszerekkel kell kezdeni, pl. burgonyával, sárgarépával, almával. Amennyiben lehetséges, érdemes vegyszermentes, ökológiai gazdaságból származó termékeket választani. A mai nézőpont szerint a glutént már fél éves kor előtt meg kell ismertetni a babával, mert az ilyenkor bevezetett glutén ritkábban okoz lisztérzékenységet, mint a későbbi életkorban (amikor már fejlettebb a csecsemő immunrendszere) bevezetett.

Milyen élelmiszerek okoznak leggyakrabban ételallergiás tüneteket?

A közel 160 allergiás tünetet kiváltó ételösszetevő közül az esetek nagy részében (90%) az alábbiak váltanak ki allergiás reakciót: földimogyoró, állati eredetű tej, tojás (fehérje, sárgája), lisztfélék, diófélék, szója, zab, halak, rákfélék, citrusfélék, málna, eper.

Milyen tünetei lehetnek az ételallergiának?

Az allergiás tünetek az elfogyasztott étel/élelmiszer után néhány percen, maximum pár órán belül jelentkeznek.

 • csalánkiütés
 • kipirult bőr vagy kiütés
 • nehézlégzés
 • légutak duzzanata
 • hányinger, hányás, hasmenés
 • gyomorfájdalom
 • arc, ajak nyelv duzzanata
 • eszméletvesztés

Súlyos allergiás tünetek esetén azonnal forduljon orvoshoz vagy hívjon mentőt! Ételallergia esetén fontos szem előtt tartani azt is, hogy bármilyen élelmiszer csoport elhagyása hiánybetegség kialakulásához is vezethet: Ennek megelőzése érdekében érdemes szakember (dietetikus) segítségét kérni a megfelelő étrend összeállításához.

A fémallergiáról

femallergia

Gondolta volna, hogy az ékszerek, de a szemüvegkeretek, sőt a ruhák gombjai is okozhatnak allergiás bőrkiütéseket? Ahol a bőr hosszú ideig vagy gyakran fémmel érintkezik, bőrirritáció alakulhat ki. Fémallergiát okozhatnak még fogászati tömések, implantátumok, de gyógyszerek és kozmetikumok is.

A többi allergiához hasonlóan, a fémallergiát is az immunrendszer túlzott reakciója okozza. Többfajta fém is kiválthatja, mint például alumínium, arany, higany, kobalt, króm, réz, vas, a leggyakoribb azonban a nikkelallergia.

A fémallergia tünetei a következők: az érintkezés helyén vagy attól függetlenül jelentkező viszkető kiütések, bőrpír, foltokban jelentkező bőrszárazság, apró hólyagok.

A ritkább esetek közé tartozik, de például fogtömések, fogpótlások esetén a nyálkahártyán is jelentkezhetnek elváltozások. Oxálsavat tartalmaznak egyes élelmiszerek, így például a spenót és a kakaó felerősíthetik a tüneteket.

Néhány fémallergia:

Nikkelallergia:

Nikkellel és ötvözeteivel számos módon találkozhatunk. Ékszerek, fogtömések, sőt akár élelmiszerek által is. A nikkelallergiások esetén gyakran kialakul keresztallergia, leggyakrabban palládiummal, de előfordulhat kobalttal, krómmal, platinával, rézzel is.

Kobaltallergia:

Elsősorban bányászatban, fémiparban, gumiiparban, bútoriparban találkozhatunk vele. Az arra érzékenyeknél légúti megbetegedés és bőrirritáció formájában jelentkezik az allergiás reakció.

Krómallergia:

A krómmal érintkezés a fotográfia, cementgyártás, bőrkikészítés területén fordul elő leggyakrabban. Az allergiás tünetek hosszan fennmaradnak, és könnyen ki tudnak újulni.

Higanyallergia:

A higannyal pár évvel ezelőtt még elég gyakran találkoztunk, hiszen a lázmérőkben és az amalgámtömésekben is ezt alkalmazták. Ma már nem árusítanak higanyos hőmérőt, és az amalgámtömés használatát is kerülik a fogorvosok.

Palládiumallergia:

Széles körben alkalmazzák ékszerkészítésnél, fogászati protéziseknél, elektronikában. Kutatások alapján 10%-ra tehető a palládiumra érzékenyek aránya.

A fémallergiát sajnos nem lehet meggyógyítani. A kiütéseket kezelhetjük, a panaszokat enyhíthetjük vény nélkül is kapható antihisztamin tartalmú készítményekkel, illetve használhatunk nyugtató és hidratáló krémeket.

 • Viseljen olyan ékszereket, amelyek nem okoznak allergiás reakciót!
 • Az órák közül olyat válasszon, amelynek szíja bőr vagy műanyag!
 • Cserélje le a ruhák gombjait, cipzárjait műanyagra, vagy ragassza le a gombok hátulját sebtapasszal, vagy kenje be átlátszó körömlakkal.
 • Ha szemüveges, viseljen műanyag vagy titán keretet!
 • Fogorvosát tájékoztassa fémallergiájáról!

Itt a tavasz és vele az allergiaszezon

pollenallergia

A hideg téli napok után megérkezett a várva várt tavasz. A jó idővel, a hosszabb nappalokkal bizonyára kedvünk is jobb és egymás után szervezzük a régóta hiányolt szabadtéri programokat. Vannak azonban, akiknek a tavaszról nem csupán a fentiek jutnak eszébe, de a tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés és az álmatlan éjszakák. Ők a pollenallergiások. A tavasz és a nyár nem csupán a kellemesen meleg idő, de a pollenszezon kezdetét is jelenti.

Ahogy az idő melegszik bizonyos pollenek szinte azonnal megjelennek a levegőben. A szokásosnál magasabb hőmérséklet, a száraz idő kedvez a növények korai virágzásának, így növeli a levegő pollenkoncentrációját. Az elmúlt évekre jellemző változékony, kiszámíthatatlan időjárás miatt az allergiásoknak felkészültnek kell lenniük: annak érdekében, hogy a tünetek jelentkezése ne érje őket váratlanul, fontos, hogy minél hamarabb beszerezzék a szükséges gyógyszereket.

Ha Ön pollenallergiával küzd, fontos hogy tisztában legyen a tüneteket kiváltó allergénekkel, valamint azok virágzásával. A pollennaptárok nagy segítséget nyújtanak, mivel legalább hozzávetőlegesen meghatározzák egyes növények virágzásnak idejét.

Az orvostudomány mai állása alapján a pollenallergia általában nem gyógyítható. Létezik ugyan egy ún. immunterápia, mellyel a súlyos, kizárólag egy-két allergiában szenvedő betegek érzéketlenné tehetők az adott allergénnel szemben, de a kezelés hosszú éveket vehet igénybe, meglehetősen költséges és nem minden esetben eredményez 100%-os tünetmentességet.

Ennek következtében a legtöbb betegnél marad a tüneti kezelés, melyek különböző szemcseppek, orrspray-k és tabletták vagy gyermekek esetében szirupok alkalmazását jelenti. Ezek a készítmények általában jól tolerálhatók, a betegek többségét nem álmosítják és akár évtizedeken át szedhetők hozzászokás vagy hosszú távú mellékhatások nélkül.

 • Aludjon csukott ablaknál!
 • Cseréljen gyakran ágyneműt!
 • Viseljen napszemüveget!
 • Mosson gyakran kezet, arcot és hajat!
 • Száraz, meleg napokon kerülje a szabadtéri programokat!
 • A pollenszezon idején lehetőleg beltéri sportokat űzzön!
 • Ruháit ne a szabadba teregesse ki!

Ne vegye a pollenallergiát félvállról! A pollenallergia nem csupán kellemetlen, de kezelés nélkül akár allergiás asztma kialakulásához is vezethet. Ha a vény nélkül kapható készítmények használata mellett sem csillapodnak tünetei, vagy légszomj jelentkezik, forduljon orvoshoz!

Ha nem tud róla, hogy allergiás, de az idei évben először hosszú ideig elhúzódó, a náthához hasonló, esetleg szem, orr vagy garatviszketéssel társuló tüneteket tapasztal magán, forduljon orvoshoz! Az allergia egyszerű, szinte fájdalommentes bőrpróba segítségével megállapítható. A vizsgálatot általában fül-orr-gégészeten és pulmonológiai szakrendelőkben végzik előzetes időpont egyeztetés alapján.

Vegyszerallergia: Mi állhat a háttérben?

vegyszer_allergia

Ha háztartási munka vagy kozmetikumok használata után bőre kipirosodik, viszket, ég, kiütések jelentkeznek elképzelhető, hogy a háttérben valamilyen vegyszerallergia áll. Nem csupán az újonnan kipróbált termékekre kell gyanakodnia, hiszen a már régóta használt tisztítószerek, kozmetikumok is kiválhatnak allergiás reakciót. Az érzékenység kétféleképpen is kialakulhat: ha a kiváltó vegyszerből először találkozik a szervezet, illetve ha hosszabb időn keresztül, de kisebb adagokban.

Allergiás kontakt dermatitis, vagyis az allergiás bőrreakció akkor jelentkezik, ha az immunrendszer túlzottan reagál valamilyen (egyébként ártalmatlan) anyagra. A nap mint nap használt termékek több potenciálisan allergiát kiváltó összetevőt is tartalmazhatnak. A kozmetikumokban, testápoló termékekben, tisztítószerekben megtalálhatók

 • illatanyagok;
 • tartósítószerek;
 • termékek megfelelő színéért és állagáért hozzáadott anyagok;
 • hajfestékekben és egyéb hajápolási termékekben megtalálható vegyi anyagok;
 • egyes körömápolási termékek (pl.: körömlakkok) összetevője a formaldehid;
 • vagy például a gumikesztyűkben is megtalálható latex.

Érdemes figyelni az allergiás bőrreakció megjelenési helyére, hiszen ebből következtethetünk arra, hogy milyen vegyszer okozta a tüneteket. Az arcon jelentkező tünetek arra utalnak, hogy a kozmetikumok vannak a háttérben. A hónaljban jelentkező tünetek az illatszerek okozta érzékenységre utalnak. Olyan tényezőkre is gondoljon, amelyeket közvetlenül nem ken magára, mint például az öblítő.

Vegyszerallergia okozta bőrtünetek megjelenéséig 24-48 óra, de akár egy hét is eltelhet. A kipirosodott bőr, a felhólyagosodás, a hámlás, az égő és viszkető érzés, a kiütések nem csupán allergiás reakcióra utalhatnak, így fontos, hogy orvoshoz forduljon!

A vegyszerallergia nemcsak bőrtüneteket okozhat, a vegyszerek gőzének, gázának belélegzése például orrfolyáshoz, orrduguláshoz, fejfájáshoz, a szem bepirosodásához, könnyezéshez is vezethet, az élelmiszerek vagy gyógyszerek által tartalmazott vegyi anyagok gyomorbántalmakat, duzzanatokat, de akár légzési nehézséget is okozhatnak.

Az allergiás reakció megelőzésére a legjobb módszer, ha elkerüli az allergiát kiváltó anyagot, az allergént. Ez azonban nem minden esetben lehetséges. Ha érintkezik az allergénnel, mossa meg alaposan az érintett területet. Az allergénnel kapcsolatba került ruhákat mossa ki, az ékszereket tisztítsa meg! Ma már léteznek olyan tisztítószerek, amiket nem kezeltek szintetikus vegyületekkel, így otthonunk takarítása is megoldható válik. Használjon biokozmetikumokat, ezek egy részét akár otthon is elkészítheti.

Súlyos tünetek esetén lehetséges, hogy orvosa receptet ír fel. Az enyhe tüneteket csillapíthatja vény nélkül kapható készítményekkel is.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Adó-visszatérítés
Gólyaváró
Feltöltömmagam

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Utolsó módosítás dátuma:
2016. szeptember 22.