Miért fontos a D-vitamin?

Oldal nyomtatása

Miért érdemes tisztában lennünk szervezetünk D-vitamin szintjével?

Dr. Ferenc Mária reumatológus főorvos válaszol.

A D-vitamin az egyik legősibb vegyülete szervezetünknek, melyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van. Hiánya vagy alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti.
A D-vitamin hiány leggyakoribb télen és tavasszal, a nyáron és ősszel mérhető 50-60% körüli érték erre az időszakra 70-80%-ra emelkedik.

A D-vitamin legismertebb hatása a csontok épségének megőrzése, mely döntő mértékben a kalcium-háztartás szabályozásán keresztül történik. A Kalcium a csontok alapvető építőanyaga, mely a bélből szívódik fel, s ehhez pedig D-vitamin szükséges.

Milyen betegségeket okoz a D-vitamin hiány?

Tudnunk kell, hogy az alacsony D-vitamin szint (kisebb, mint 15 ng/ml) szinte minden betegség kockázatát megnöveli, a daganatos megbetegedésekét, szív-érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást, agyvérzést, meddőséget, asthmát, időskori macula degenerációt. Jótékony hatású sclerosis multiplexben, gyulladásos reumatológiai és egyéb atutóimmun kórképekben. Felnőtteknél a 2-es típusú cukorbetegség és túlsúly kialakulásának kockázatát is fokozza a D-vitamin hiánya. Akiknek alacsonyabb a D-vitamin szintjük, kétszer nagyobb esélyük van depresszióra, és a figyelem, koncentrálóképesség is mintegy 60%-kal hanyatlik a felmérések szerint.

Miért fontos a D-vitamin?

 

Hogyan tudom a D-vitamin szintemet ellenőriztetni, ill. van-e ideális D-vitamin szint?

Szervezetünk D-vitamin-háztartásának szintjéről könnyen felvilágosítást kaphatunk egy egyszerű vérvételt követően. A normális szintet és a szükséges D-vitamin adagolást azonban mindenképpen helyes ha kezelő orvosával megkonzultálja.

Igaz, hogy a D-vitaminnak betegség megelőző hatása is van?

A csontanyagcserében, s ezáltal az oszteoporózisban és a kórképpel együtt járó csonttörések megelőzésében vitathatatlan a jelentősége. Erősíti immunrendszerünket, így a legtöbb gyulladásos és autóimmun kórkép kialakulásában bizonyítottan védő szerepe van, valamennyi transzplantált szerv túlélését javítja. Az 1-es típusú diabetes kifejlődésében a D-vitamin hiány szerepe említésre méltó. A legfontosabb kardiovaszkuláris rizikófaktorok közül a vérnyomás és érelmeszesedés is összefügg a D-vitamin ellátottságunkkal.

Számos vizsgálat igazolta, hogy a D-vitamin gátolja a daganatos sejtek szaporodását, burjánzását, így tumor meg előzésben is kiemelkedő a szerepe, elsősorban vastagbélrák, emlő - és prosztatarák megelőzésében. Tudományos vizsgálatokkal igazoltan véd a H1N1 vírus ellen, napi 1.200 NE D3 vitamin kiegészítés hatására 42% -kal csökken a valószínűsége, hogy pl. egy iskolás gyermek influenzás lesz.

Melyek a D-vitamin tartalmú élelmiszerek?

Elsődlegesen az anyatej, ill. állati eredetű tejtermékek tartalmazzák egyéb tejtermékek (kefir, joghurt, tejszín, kemény sajt), de megtalálható a margarinban, halakban (hering, lazac, tőkehalmáj,) a kaviárban, tojássárgájában, a borjú- és marhahúsban, a 100%-os narancslében és a csiperkegombában is.

Megfelelő táplálkozás és napozás elég, vagy szükséges pótolni a D-vitamint?

Előzetesben annyit meg kell jegyezni, hogy fontos elkülöníteni, a D-vitamin-kezelést a D-vitamin-pótlástól. A 30 ng/ml-es normálérték eléréséig D-vitamin kezelésről, a normál tartományban lévő D-vitamin-érték fenntartásakor D-vitamin pótlásról van szó.

Bár jól ismert, hogy a szervezetünk számára szükséges D-vitamin mintegy 80%-a a napfény hatására a bőrben termelődik , és a D-vitamin igényünk 10-20%-a a kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható, de a legtöbb esetben ezek nem elegendőek az ideális D-vitamin szint eléréséhez.
Még a megfelelően összeállított diétával is csak a szükséges mennyiség tizedét tudnánk bevinni, egy órányi napozással teljes testfelületen, faktoros krémek nélkül 10.000 NE D3 vitaminhoz jutunk, de ezt megoldani minden nap szinte lehetetlen. A D-vitamin adagolását és a javasolt készítmény típusát mindenképpen a kezelő orvosára kell bízni.

Szerző: Budai Egészségközpont

Készítse fel immunrendszerét a nyárra” akció,
kizárólag OTP Egészségpénztári tagok részére!

Kedvezményes D-vitamin szűrés a Budai Egészségközpontban

BEK logó

Amennyiben Ön 2018. május 7. és 31-e között vesz igénybe D-vitamin szűrést a Budai Egészségközpontban, úgy 20% számlavégi kedvezményre jogosult a szűrés árából (ez a kedvezmény már magában foglalja a tagoknak járó 10% kedvezményt).

A szűrés ára tehát 9.000 Ft helyett most csak 7.200 Ft.

Az akció igénybevételéhez az egészségpénztári kártya helyszíni felmutatása szükséges!

Időpontfoglaláshoz kérjük hívja a Budai Egészségközpont telefonos ügyfélszolgálatát az 1 489 5200-es telefonszámon.

Részletek:

A vizsgálat egy vérvételből áll, amit bármelyik napszakban el lehet végezni, nem szükséges éhgyomorra mennie.

Helyszín: Budai Egészségközpont, Budapest XII., Nagy Jenő utca 8.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Ep híres játék
EP App
Egyszerű, gyors - Bankkártyás fizetés az otpportalok.hu oldalon
Gólyaváró
Adó-visszatérítés
Egyenleg- és számlaforgalom
Egyenleg

Kitölthető online belépési nyilatkozat

Partnereink aktuális ajánlatait, akcióit tekintheti meg!

Itt megtalálja szolgál- tatóink listáját és a kártyaelfogadó helyeket!

Munkatársaink várják az Ön hívását!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Tudásbank
Postás Tagozat

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Utolsó módosítás dátuma:
2018. szeptember 06.