Bőrgyógyászat

Oldal nyomtatása

Mikor vizsgáltassuk meg anyajegyünket?

anyajegy

Az utóbbi években egyre többet hallani a rosszindulatú festékes bőrrákról, a melanómáról, és egyre több helyen foglalkoznak anyajegyszűréssel is. A mai bejegyzésből megtudhatja, mi is pontosan a melanóma és hogyan zajlik az anyagjegyek vizsgálata.

Mi a melanóma?

Az úgynevezett melanocitákból fejlődhetnek ki az elsődleges daganatok. A melanociták olyan sejtek, melyek fekete-barna festékanyagot (pigmentet) termelnek a bőrben. Az anyajegyekben nagyobb mennyiségben van jelen ez a festékanyag, ami azért fontos, mert a melanomák körülbelül harminc százaléka a korábban már meglévő anyajegyből alakul ki.

Melanomára utaló jel lehet, ha például megváltozik az anyajegy színe, pigmentációja, felszíne vagy alakja, de az is, ha megváltozik az anyajegy határa, csipkézett lesz, vagy terjedni, növekedni kezd a bőrfelszínen. Amennyiben ilyen tüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz.

A melanoma kezelése a korai időszakban főként a sebészeti eltávolítást jelenti. Ez sok esetben teljes gyógyuláshoz vezet: ha a tumor még nem terjedt át a környezetében lévő nyirokcsomókra, akkor igen jók a beteg gyógyulási esélyei (95%-os túlélési arány 5 évvel a diagnózis után). A távoli szervekbe adott áttétek esetén sajnos azonban már jóval alacsonyabbak a betegek túlélési esélyei.

Anyajegyek

Az anyajegyek kétféleképpen keletkezhetnek. Az egyik, hogy a vándorló pigment sejtek bizonyos módon csoportokba verődnek és létrehoznak egy barna növedéket. A másik keletkezési mód, amikor az UV sugárzás következtében a normál pigment termelő sejtek elkezdenek szaporodni.

Anyajegyszűrésre évente egyszer, lehetőleg az őszi időszakban érdemes elmenni. Sokan nem tudják, hogy az anyajegyek is képesek barnulni. Serdülőkorban és terhesség alatt a hormonális változásoknak köszönhetően megnőhet az anyajegyek száma, illetve megváltozhat a színük is.

Hogyan zajlik az anyajegyek vizsgálata?

Az anyajegyszűrés során megvizsgálják az összes testünkön található anyajegyet, hogy felismerjék azokat, melyek a rosszindulatúvá válás szempontjából rizikót jelentenek. A vizsgálatot a dermatoonkológiában (a bőrgyógyászati daganatok ellátásában) jártas bőrgyógyász végzi egy úgynevezett dermatoszkóppal, mely nem más, mint egy 10-szeres nagyítást adó bőrmikroszkóp.  Szűrővizsgálatot a világos bőrűeknek évente, a normál vagy könnyen barnuló bőrtípussal rendelkezőknek pedig kb. kétévente javasolnak abban az esetben is, ha betartják a fényvédelem szabályait.

Anyajegyek eltávolítása

Sokan csak esztétikai okból vetetik le a zavaró anyajegyeiket, de bőrgyógyászok a szűrés során meg tudják állapítani, hogy melyik anyajegyet ajánlott vagy lehetséges eltávolítani. Általában elmondhatjuk, hogy azokat érdemes eltávolítani, amelyek pigmentszerkezete gyanúsnak tűnik, vagy visszatérő irritációnak vannak kitéve, például melltartópánt által. Vékony, levél alakú metszést ejtenek, és az így kivett bőrdarabot minden esetben patológiai vizsgálatra küldik, ahol mikroszkóppal megvizsgálják a szövet szerkezetét.

Előzze meg az UV sugárzás okozta súlyos következményeket!

fenyvedelem

A napsugarak hatása ellentmondásos: nélkülözhetetlenek az élethez, biztosítják a D-vitamin ellátottságunkat és jó kedélyünket, ugyanakkor károsíthatják is az egészségünket. A bőr korai öregedése, a ráncosodás és a bőr rugalmasságának elvesztése mellett a pigment sejtek károsodása következtében kialakuló daganatos elváltozások is az UV-sugarak számlájára írhatók.

Az utóbbi évtizedekben a többszörösére növekedett a rosszindulatú bőrdaganatok előfordulása. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint évente körülbelül 2-3 millió embernél alakul ki bőrrák. A bőrrák kialakulásában a genetikai tényezők sem elhanyagolhatóak, de a külső hatások is jelentős szerephez jutnak. A védelem nélküli napozás, a leégés jelentős mértékben fokozza a bőr daganatos megbetegedéseinek kockázatát.

Hogyan védekezhetünk?

 • Nem csupán napozás idején érdemes napvédő krémet alkalmazni. Akkor se feledkezzen meg a fényvédelemről, ha napos időben hosszú időn keresztül a szabad levegőn tartózkodik!
 • A napvédő készítmények lejárati idejét tartsa szem előtt.
 • Az alkalmazási előírások (mennyi idő után fejti ki hatását, meddig tart a hatás) pontos betartásával használja azokat!
 • A szabadtéri sportolás esetén se feledkezzen meg a fényvédő készítmények használatáról!
 • Válasszon széles spektrumú fényvédő krémet! Ezek az UV-A és UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtanak.
 • Viseljen jó minőségű napszemüveget!
 • Hordjon kalapot, védelmet nyújtó szellős ruházatot!
 • 11 és 15 óra között kerülje a napon tartózkodást!
 • A világos bőrűek és a világos szeműek különösen legyenek elővigyázatosak!
 • A gyerekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, így náluk még jobban oda kell figyelni a megfelelő fényvédelemre.
 • Nem elég az árnyékos részekre behúzódni, amikor nagyon tűz a nap, bőrünk megfelelő védelme érdekében ilyenkor is használni kell a megfelelő fényvédő készítményt.

A naptejekről

Évről-évre felmerül a kérdés, hogy a naptejen található faktorszám mit jelent. A szám segítségével tudjuk megállapítani, hogy bőrtípusunknak megfelelően hány percet tartózkodhatunk a napon. A számítás nagyon egyszerű: a percek száma, amit a saját bőrtípusunkkal leégés nélkül napon tudunk tölteni, szorozva a faktorszámmal, megadja azt az időt, amit bekenve kint tölthetünk a napon.

Az alábbiakban a bőrtípusok felsorolását láthatja, zárójelben a fényvédelem nélkül napon tölthető idővel.

 • 1. típus: nagyon világos bőr, mindig leég (2-5 perc)
 • 2. típus: világos bőr, ritkán barnul le, könnyen leég (5-10perc)
 • 3. típus: világos bőr, ritkán ég le, nagyon lassan barnul (10-20perc)
 • 4. típus: enyhén barna bőr, minimálisan ég le, könnyen barnul (20-40 perc)
 • 5. típus: barna bőr, könnyen barnul, ritkán ég le (40-60 perc)
 • 6. típus: sötétbarna, fekete bőr, nagyon ritkán ég le, nagyon pigmentált és könnyen barnul (nem ég le)

Példa: hármas típusú bőr 20-as faktorszámú krémmel bekenve 400 percig (6,5 óra) tartózkodhat a napon.

Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy elkerülje a kullancscsípést!

kullancs

Itt a jó idő és egyre többen mennek kirándulni a szabadba vagy éppen sétálni egy nagyot a közeli parkban. Ezek a helyek azonban a kullancsok kedvelt élőhelyéül szolgálnak, ezért nem árt az óvatosság!

Az alábbiakban olyan praktikákat olvashat, amelyek Önnek is segíthetnek abban, hogy minél hatásosabban előzze meg a kullancscsípést, valamint a csípés által rejtett veszélyeket is:

Adassa be magának a kullancsok által terjesztett agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást. A hivatalos oltási rend összesen kilenc hónapig tart, tehát ősszel érdemes az első két oltást beadatni, így a harmadik oltás tavaszra esik. Két oltás után is közel 100 százalékos a védettség, így ha tavasszal kezdi el az oltási sort, akkor is megnyugtató védelemhez juthat.  Létezik gyorsított oltási séma is, így ha veszélyeztetett helyre utazik, vagy gyermeke táborozni megy, konzultáljon orvosával!

Kirándulás előtt érdemes beszereznie kullancs elleni szert. Ma már számos készítmény érhető el különböző formákban, krémek, aerosolok is kaphatóak. A készítmények használatát illetően mindig kövesse a használati útmutatóban foglaltakat. Például ha több órát tölt a szabadban, bizonyos időközönként újra kenje, illetve fújja be magát az alkalmazott szerrel.

A B6 vitamin nem véd a kullancs-csípéstől.

Tartsa be az öltözködésre vonatkozó alapvető szabályokat. Célszerű kiránduláskor a pólót, illetve egyéb felső ruházatot a nadrágba tűrni, valamint a nadrág szárát a zokni alá gyűrni és minél világosabb ruházatot felvenni, hiszen ezen a kullancsok könnyebben észrevehetőek.

Kerülje a sűrű, bozótos területeket!

Nagyon fontos, hogy kirándulás után alaposan vizsgálja át ruházatát, testét (főleg a testhajlatokat: térdhajlat, könyék hajlat, nyak, lágyék), hogy nem bújt-e meg esetleg valahol egy kullancs.

Legyen Önnél megfelelő kullancs-eltávolító eszköz! A kullancsot egyszerűen csak ki kell húzni, nem számít a tekerés iránya. Patikában többféle eszköz is kapható. Eltávolítás előtt ne öntsön semmit a kullancsra! Ha a „feje” bennmarad, ne aggódjon, a szervezet magától kilöki.

Ha a kullancscsípés helyén 3-30 napon belül ovális alakú bőrpír jelentkezik, minél előbb forduljon orvoshoz, mert ez akár a Lyme-kór első tünete lehet! Lyme-kór ellen nincsen védőoltás, viszont antibiotikummal gyógyítható.

Ha kutyájával megy a szabadba, célszerű kullancs elleni nyakörvet, cseppet alkalmazni kedvencén.

6 tipp a lábápoláshoz, nemcsak diabéteszeseknek

Sokat hallani arról, hogy a cukorbetegeknek különösen oda kell figyelniük lábuk ápolására, hiszen − főként a vérkeringés romlása miatt − akár a kis sérüléseknek, bőrrepedéseknek is súlyos következménye lehet. Az alábbi tippeket azonban nemcsak diabéteszeseknek érdemes elolvasnia, az otthoni lábápolás mindenki számára hasznos és aktuális téma.

Hogyan ápoljuk otthon lábunkat?

labapolas

1. Vásároljon megfelelő cipőt! A lábak megfelelő állapotának biztosításának első lépése minden esetben a megfelelő cipő kiválasztásával kezdődik. Az ortopédiai elváltozások elkerülése érdekében viseljen kényelmes, a lábat jól alátámasztó és a bokát tartó cipőt! Ha az ortopédiai elváltozás már kialakult, a speciális ortopéd cipők a legmegfelelőbbek. Ma már az ortopéd cipők is divatosak, így kedve szerint öltözködhet. Ellenőrizze a lábbelik bélését, hogy azok ne legyenek gyűrődöttek. Ha szükséges készítessen személyre szabott betétet a cipőjébe! Minden cipő máshol nyom. Azért, hogy a nyomás ne okozzon lábdeformitást, ne hordja hosszú ideig ugyanazt a lábbelit. Váltogassa gyakran (naponta) cipőit! Ezen kívül a fertőzések elkerülése érdekében rendszeresen fertőtlenítse a lábbeliket!

2. Nem csupán a cipő, a megfelelő zokni kiválasztása is fontos! Lehetőleg gumírozás és vastag varrások nélküli zoknikat válasszon, hiszen ezek nem akadályozzák a vér megfelelő keringését. A zoknikat max. 60 fokon mossa, hogy megelőzze azok összeszűkülését, megkeményedését. Válasszon természetes anyagból (pamut, bambusz, gyapjú) készült, jól szellőző, nedvszívó zoknit! Fekély vagy seb esetén világos színű zoknit válasszon, hogy könnyebben ellenőrizni tudja az esetleges váladékozást.

3. Ne járjon mezítláb! Nem csak a szabadban, de még otthonában se tartózkodjon mezítláb, hiszen ez fokozza a sérülések kockázatát.

4. Óránként minimum 5 percen keresztül mozgassa át a lábait! Egyszerű mozdulatokkal – lábkörzéssel, a lábujjak megmozgatásával, a talp ki- és befelé fordításával – akár ülve is felfrissítheti az alsó végtag vérkeringését. A rendszeres tornával a visszérképződés esélyét is csökkentheti.   

5. Szerezzen be a lábápoláshoz szükséges eszközöket és készítményeket! Bőrfertőtlenítőt, sebfertőtlenítőt, eszközfertőtlenítőt, körömcsipeszt, kerámia vagy ún. habkőből készült sarokreszelőt, grépfrútmag vagy teafaolajat (a gombásodás megelőzésére, kezelésére) mindig tartson otthon!

6. Tartsa hidratáltan a láb bőrét! A jól hidratált, puha talpbőr kevésbé hajlamos a sérülések és berepedések kialakulására. Ma már a drogériákban és patikákban számtalan lábápoló krém kapható, válasszon közülük az ízlésének megfelelőt!

Amennyiben a lábán mégis sebek, fekélyek keletkeznek, és azok váladékoznak, forduljon orvoshoz! Ha úgy érzi, otthon nem képes megfelelően ápolnia lábát, keressen fel jól képzett, a diabéteszes láb ápolásához is értő pedikűröst!

Napozzon leégés nélkül!

leeges

Ha óvintézkedések, fényvédelem nélkül tartózkodunk a napon, akár észrevétlenül, viszonylag rövid idő alatt is könnyen leéghetünk. A leégés nem csupán kellemetlen, de hosszút távon akár súlyos következményekkel is járhat.

Mi okozza a leégést?

Az UV sugárzás hatására károsodhatnak a bőrünket alkotó hámsejtek. Ennek elkerülése érdekében az UV sugárzás hatására a bőrben felgyorsul a természetes fényvédő anyag, a melanin termelése. A melanin az az anyag, amely a bőr színét adja. A barnulás tehát egyfajta, a fényre adott védekezési reakció, amellyel a bőr voltaképpen saját magát védi a leégéstől és a további károsodásoktól. A melanin termelődéséhez azonban időre van szükség, ezért fordulhat elő, hogy az első napozások alkalmával könnyebben leéghetünk. A termelt melanin mennyisége egyénileg meghatározott, egyesek bőre (pl. az albinóké) pedig egyáltalán nem képes a védelemhez szükséges mennyiségű melanint termelni. A melanin tehát nem nyújt a végtelenségig védelmet. Kevéssé tudott például, hogy a színes bőrű, akár az egészen sötét bőrű emberek – akiknek a bőre eleve sokkal több melanint tartalmaz − is képesek leégni, igaz nehezebben.

Ha megszűnik, vagy nem alakul ki a melanin által nyújtott védelem, bekövetkezik a leégés, amelynek tüneteit és fokozatait bizonyára Ön is ismeri: bőrpír, forró tapintású bőr, bőrfájdalom, érzékeny bőr, folyadékkal telt hólyagok, majd hámlás. Ezek a tünetek a bőr gyulladására utalnak.  A kellemetlen tünetek a napfénynek kitett területen jelentkeznek és általában a napon töltött idő után néhány órával lépnek fel.

A leégés nem csupán közvetlen napfény hatására következhet be. Legyen elővigyázatos felhős-ködös időben is! A homok, de a hó is visszaveri a napfény UV sugarait, így fokozza a leégés kockázatát. Tudta, hogy nemcsak a napozás, de a szoláriumozás is okozhat leégést?

A leégést követően napokig, hetekig is eltarthat a bőr gyógyulása, a károsodott, felső réteg pedig hámlani kezd. Bár a leégés tünetei maradéktalanul gyógyulnak, a bőrünk nem felejt! Több kutatás is igazolta, hogy elsősorban a kisgyermekkorban elszenvedett leégések száma egyenes összefüggést mutat a későbbi melanóma (rosszindulatú bőrrák) kockázatával! Ennek oka, hogy amikor a bőrsejteket erős hatás éri, nem csak a sejtek felszíne, hanem genetikai kódja is sérül, megváltozik, ami akár évekkel később is melanómához vezethet.

A leégés okozta panaszok a következő praktikákkal enyhíthetők:

 • Alkalmazzon hideg borogatást!
 • Vegyen egy hűvös zuhanyt!
 • Nyugtassa a bőrét hidratáló krémmel!
 • A hidrokortizon tartalmú krémek felgyorsítják a gyógyulást.
 • Ha hólyagok jelentkeznek, ne nyomja ki azokat, hiszen ezzel fokozza a fertőzés kockázatát! Használjon antibakteriális krémet!
 • Igyon sok folyadékot és egyen sok gyümölcsöt, zöldséget, hogy a bőr regenerációjához szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat biztosíthassa a szervezete számára.

A Leégést természetesen a legjobb megelőzni! A leégés megelőzése érdekében ne tartózkodjon a tűző napon 10-20 percnél hosszabb ideig! Nyáron kerülje a közvetlen napsütést 11 és 15 óra között! Használjon UV-A és UV-B sugárzás ellen is védő, széles spektrumú, magas faktorszámú fényvédő krémet az előírások pontos betartásával!

Övsömör

Az övsömört a herpeszvírusok közé tartozó varicella-zoster vírus okozza. A vírus neve ismerős lehet az Ön számára is, hiszen ez a varicella-zoster vírus felelős a bárányhimlőért is. Az övsömör legjellemzőbb tünete egy határozott szélű csíkban megjelenő fájdalmas kiütés. Megjelenhetnek törzsön, az arcon, a nyakon vagy a szem környékén, a körülírt bőrterület annak az érzőidegnek a beidegzési területe, melynek gyökében a vírus megbújt. Az övsömört követő idegi fájdalomtól az idősek mintegy 20%-a szenved. A fájdalom akár fél évig is fennállhat.

ovsomor

Kiket veszélyeztet az övsömör?

A bárányhimlő elmúltával a varicella-zoster vírus megbújik a gerincvelőből kilépő ideggyökök mentén és akár évekkel később is reaktiválódhat, így az övsömör bárkinél kialakulhat, akinek valaha volt bárányhimlője. A vírus újraaktiválódásának oka nem teljesen tisztázott, de összefüggésbe hozható a tartós stresszel, illetve az immunrendszer csökkent védekezőképességével.

Az övsömör első tünete a fájdalmas, égető, illetve bizsergő érzés, ezért ebben a fázisban még rendkívül nehéz a betegség megállapítása, akár olyan belgyógyászati betegségeket is utánozhat a betegség, mint szívinfarktus, vagy epehólyag gyulladás. A fájdalom jelentkezését követően pár napon belül jelentkeznek a vörös, folyadékkal telt hólyagok. Néhány beteg emellett fejfájást, lázat és fáradtságot is tapasztal. Érdekesség, hogy gyerekeknél az övsömör gyakran nem jár fájdalommal.

Az övsömör esetén a szövődmények (pl.: bőrfertőzések, idegrendszeri problémák) megelőzése érdekében gyógyszeres kezelés szükséges. Az antivirális kezelést lehetőleg 72 órán belül el kell kezdeni, hogy a betegség időtartamát megrövidítsük és a komplikációk számát csökkentsük. Amennyiben övsömörre utaló tüneteket észlel, forduljon orvoshoz! A vírusellenes kezelés mellett fájdalomcsillapítók és bőrnyugtató, illetve szárító krémek segítenek enyhíteni a tüneteket. Amennyiben a szem környékén jelenik meg (10-25%) a vírus a látóideg pályája mentén terjed, így kötőhártya gyulladást, szivárványhártya gyulladást, a teljes szem gyulladását is okozhatja. Súlyos esetben vakságot okoz. A hallóideg mentén terjedő betegség halláskárosodást és szédülést okozhat. A posztherpeszes idegfájdalom sokszor komoly problémát jelent, a megfelelő gyógyszer megtalálásában fájdalomambulancia segíthet.

Fertőz-e az övsömör?

A vírussal telt hólyagok azokra jelentenek veszélyt, akik még nem estek át a bárányhimlőn. A fertőzés azonban nem övsömört, hanem bárányhimlőt okoz. Ellentétben a bárányhimlővel, mely cseppfertőzéssel és igen gyorsan terjed, az övsömör csak közvetlen kontaktus útján, a hólyagok érintésével vagy közös törölközőhasználattal fertőz. A fertőzésveszély a hólyagok beszáradásáig áll fenn, a beteg sem a bevezető tünetek fázisában, sem az utófázisban nem fertőz.

Október 29. – A Pikkelysömör Világnapja

A pikkelysömör (vagy más néven psoriasis – a psora görög szóból ered, jelentése pikkely) világszerte elterjedt, igen gyakori krónikus betegség, mely férfiakon és nőkőn egyaránt előfordul. Magyarországon megközelítőleg 200 000 pszoriázisos beteg él. Megjelenhet már kisgyermekkorban, leggyakrabban 20-30 éves kor között fedezik fel, de előfordul, hogy 40-50 éves életkorban körül jelentkezik először.

pikkelysomor

A betegséget a bőr szarutermelő sejtjeinek túlzott aktivitása okozza. Jelei elsősorban a térden, könyökön, karokon, hajas fejbőrön, tenyéren, talpon jelennek meg, de előfordulhat a körmök érintettsége is.

 • piros foltok a bőrön viaszfehér pikkelyekkel borítva
 • sötétvörös, hámló, bőrfelszínből kissé kiemelkedő „göbcse” (papula). Ezek 1-2 cm-es nagyságúak, ugyanakkor gyakori, hogy ún. plakká folynak össze. Felszínüket lemezes hámlás borítja, ami könnyen lekaparható, ugyanakkor pontszerű, apró vérzés található a helyén.
 • száraz, repedezett, vérzésre hajlamos bőr
 • a foltok általában nem viszketnek, nincs fájdalomérzet
 • előfordulhat ízületi megbetegedés is kísérőjelenségként
 • megvastagodott, barázdált felületű köröm

A pikkelysömör oka ma még nem teljesen ismert, de annyi bizonyos, hogy kialakulásához több tényező is hozzájárulhat. Többek között családi hajlam, a cukorbetegség, gyulladásos gócok, májbetegség és belső szervi daganatok.  Az egypetéjű ikerpároknál, ha az egyik testvérpárnál megjelenik a betegség, 90%-os valószínűséggel az ikerpár másik felénél is megjelenik. Vannak tényezők, melyek előidézhetik a fellángolási időszakot, mint például a stressz, hideg időjárás, fertőzés, dohányzás, nagy mennyiségű alkohol fogyasztása, bizonyos gyógyszerek. A legfontosabb gyógyszerek, amelyek hatására megjelenhet a betegség a béta-blokkoló típusú gyógyszerek és a lítium.

A betegség teljes gyógyítása nem lehetséges, csak tünetmentesség, vagy legalábbis a panaszok enyhítése érhető el. A pikkelysömör kezelésében a bőrgyógyász széles palettáról választhat, a kezelés személyre szabott. Külsőleges kezelések, gyógyszerek mellett szóba jön a fénykezelés is, melynek során mind az UVA, mind az UVB spektrumú fényt használják. Jó hatású a D-vitamin, illetve némely gyógyvíz is jelentős javulást hoz a pikkelysömörös betegek állapotában.

Mivel a pszoriázisnak nagyon sok formája van, és egy beteg élete során is folyamatosan változik a betegség lefolyása, nagyon fontos a jó együttműködés a kezelőorvossal.

A bosszantó szemölcsök

A szemölcsök közül a leggyakrabban a közönséges (vírusos) szemölcsökkel találkozhatunk. Ezek a bőr vírusos fertőzése miatt jönnek létre. A fertőzést a HPV, vagyis a humán papillomavírusok családjába tartozó vírusok okozzák. A HPV fertőzés meglehetősen gyakori és könnyen terjed emberről emberre. Már egy kézfogás is elég ahhoz, hogy átadjuk a vírust, valamint az uszodák és medencék vize is veszélyeket rejt.

(A HPV fertőzésről legtöbbször a méhnyak daganatos megbetegedése kapcsán hallhatunk, azonban a humán pappillomavírusok családjába tartozó vírusok csak kis része hozható összefüggésbe a méhnyakrákkal.)

A megfertőződés legfőképpen attól függ, hogy mennyire erős immunrendszerünk. Néhány dologra azonban még erős immunrendszer esetén is érdemes odafigyelni. Strandoláskor figyeljünk oda arra, hogy csak saját papucsot, törölközőt használjunk. Idegen helyen inkább papírtörölközőbe töröljük kezünket, ne a konyharuhába.

szemolcs

Mit nevezünk szemölcsnek?

A szemölcsök jóindulatú bőrelváltozások, amelyek küllemére legtöbbször a következőek jellemzőek: kiemelkednek a bőrből, felszínük tagolt, tapintásuk érdes, színük fehér vagy rózsaszín, de barnás is lehet, átmérőjük általában 1-5 mm.

A szemölcsök testszerte bárhol kialakulhatnak, de legtöbb esetben az ujjakon vagy a kézháton láthatjuk őket. A bőrelváltozás belsejében látható pici fekete pontok alvadt vért tartalmazó apró erek. Leggyakrabban a talpon megjelenő szemölcsök okoznak fájdalmat, a rájuk nehezedő terhelés miatt.

A szemölcsök fajtái:

 • közönséges szemölcs (leggyakrabban az ujjakon, a körmök közelében, a kézfejen, arcon, vagy a térd és könyökhajlatokban fordulnak elő)
 • uszodaszemölcs: a gyermekek gyakrabban fertőződnek meg, a szemölcsök általában csoportosan jelentkeznek többnyire a hason, háton, karon vagy lábon. Aprók, kásás anyagot tartalmaznak.
 • talpi szemölcsök: elsősorban a talpon jelentkező közönséges szemölcsök. Fájdalmasak.
 • lógó szemölcsök: elsősorban az arcon és környékén jelennek meg, nagyon könnyen terjednek
 • lapos szemölcsök: mivel lapos dudorokként jelennek meg, sokan összekeverik őket az anyajegyekkel
 • szeborreás szemölcsök: lencse vagy bab alakú, jóindulatú bőrdaganat
 • genitális szemölcsök: szexuális úton terjednek és a szemölcsök ezen típusát okozó vírus felelős a méhnyakrák kialakulásáért

Hogyan szabaduljunk meg a szemölcsöktől?

A szemölcsök gyakran maguktól is elmúlnak, a kezelés leginkább a fertőzés továbbterjedése és továbbadása miatt fontos. Ma már gyógyszertárakban és a drogériákban számos készítmény kapható, amelyekkel mi magunk is eltávolíthatjuk a bőrelváltozásokat. Ha az otthoni kezelés mégsem jár eredménnyel, akkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. A szemölcsöket általában a fagyasztás módszerével távolítják el, de alkalmazhatnak kis éles kanalat és lézert is.

A bosszantó, egyáltalán nem esztétikus szemölcsök kialakulását, illetve kiújulását bizonyára mindannyian szeretnénk megelőzni. Ennek érdekében fogadja meg Ön is a következő egyszerű praktikákat!

 • A nedves környezet kedvez a szemölcsök kialakulásának, ezért fontos, hogy mindig alaposan törölközzön meg!
 • Ne osztozzon másokkal törölközőn, papucson!
 • A sérült felületek szintén kedveznek a vírus megtelepedésének. Ne rágja a körmét, valamint óvatosan vágja és reszelje a körmeit!
 • A vírus könnyen megtelepedik a különböző körömápoló eszközökön, ezeken ne osztozzon mással, illetve mindig fertőtlenítse őket!
 • Gyermeknek ne engedje, hogy az uszodaszemölcseit vakarja

A fény gyógyító ereje - Mire jó a polarizáltfény-terápia?

A Földön az élet forrása a Nap (latinul: Sol), amely a naprendszer középpontjaként felel a Föld klímájáért, az időjárásért és fényével biztosítja magát a földi életet, a növényi fotoszintézist. „Nélkülözhetetlen a növények oxigéntermeléséhez, az elvetett mag kikeléséhez, az ember szervezetében képződő vitaminok beépüléséhez, vagyis a napfény maga az élet.” A természetes közvetlen napfény úgy is jellemezhető, mint végtelen számú, eltérő rezgéssíkú polarizált fény összessége.

polarizalt

A polarizált fényt alkalmazó polarizáltfény-terápia gyógyító és szépítő képessége az elmúlt évtizedekben olyan indikációk körére nyert tudományos bizonyítást, mint fájdalomcsillapítás, sebgyógyítás, regeneratív és gyógyulási folyamatok serkentése, szezonális hangulatzavar (SAD) kezelése, kozmetológiai kezelések, gyermekgyógyászati rendellenességek és tünetek kezelése, valamint állatgyógyászati alkalmazások.

A Nap fényét használó ókori kínai, görög római gyógyítókat követően a modern fényterápia megalapítója, az orvosi Nobel-díjjal kitüntetett dán Niels Ryberg Finsen (1860–1904), alkotta meg az első olyan fényterápiás készüléket, amellyel mesterséges napfényt (állandó fényspektrum és fényerősség) szintetizálva bőrbetegségeket gyógyított sikeresen.

A XX. században a fényterápia általánosan elfogadott orvosi kezelési módszerré vált olyan betegségek kezelésével és megelőzésével kapcsolatban, mint a sebek (égési sérülések, lábszárfekély, felfekvés) tüdőbaj, gümőkór, angolkór, asztma, szív- és érrendszeri panaszok, sárgaság, vagy reumatológiai problémák.

Tudta-e?

A polarizált fény nem más, mint egy alacsony energiájú, inkoherens fény, amelyben a fény hullámai kizárólag párhuzamos síkokban mozognak, a látható fényt és az infravörös tartomány bizonyos részét magukban foglalva.  A polarizáltfény-terápiás berendezések szűrő megoldásai nagy mennyiségű, koncentrált, lineáris polarizált fénysugarat eredményeznek, mivel csak egy adott síkban polarizált fényt engednek át. Amikor a bőrre irányított polarizált fény behatol a bőr alatti szövetekbe, kitágítja a hajszálereket és a véredényeket. Ez a biológiai reakció (biostimuláció) serkenti a helyi vérellátást, így több oxigén és tápanyag jut az adott területre, amely felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, képes a szövetduzzanatok csökkentésére, javítja a folyadékáramlást a nyirokrendszerben, így például enyhülhet a fájdalom és javulhat az érintett testrész mozgékonysága.


Az alábbi szöveget partnerünk, a Polarisol Kft. (www.polarisol.com) jóvoltából olvashatta.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Adó-visszatérítés
Gólyaváró
Feltöltömmagam

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Utolsó módosítás dátuma:
2016. október 06.