A cafeteria változik, a dolgozók egészségtámogatása marad

Oldal nyomtatása
Cafetéria

Igen, a cafeteria rendszere megváltozik 2019. január 1-től, bizonyos juttatások adóterhe megemelkedik, ám az egészségpénztári hozzájárulás csak kis mértékben változik, ráadásul az OTP Egészségpénztár két új, kedvező juttatást is bevezet. Az alkalmazottak tehát nem maradnak előnyös juttatások nélkül. Az OTP Egészségpénztárral szerződött munkáltatók olyan egészséget támogató, kedvező adózású bónuszokat adhatnak ugyanis munkavállalóiknak, mint a konkrét egészségügyi szolgáltatásokat kínáló „célzott szolgáltatás”, vagy a meghatározó élethelyzetekben felhasználható „célzott önsegélyező támogatás”, emellett továbbra is választhatják az egészségpénztári hozzájárulást (munkáltatói tagdíjátvállalást) is. Ön szeretne energikus, egészséges és lojális kollégákkal dolgozni, úgy, hogy ez 2019-től ne kerüljön sokkal többe? Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója elárulja, hogyan lehetséges ez.

Mit tehetnek a munkáltatók?

A munkáltató dönthet úgy, hogy az eddig juttatásokra fordított (bruttó) összeget továbbra is munkatársainak adja, és választhat olyan megoldást, amellyel a lehető legtöbbet hozhatja ki e keretből. Az OTP Egészségpénztár olyan új lehetőségeket kínál, melyekkel a munkáltatók és a munkavállalók is jól járnak, hiszen kedvező adófeltételek mellett:

  • támogathatja kollégái egészségét, teljesítményét,
  • csökkentheti táppénzes napjaik számát,
  • javíthatja életkörülményeiket,
  • megtarthatja és növelheti cég iránti lojalitásukat, kötődésüket.

E két új juttatás a célzott egészségpénztári szolgáltatás és a célzott önsegélyező támogatás.

Kinek ajánlott a célzott szolgáltatás? Mit jelent ez pontosan?

A kollégák egészségéhez célirányosan is hozzájárulhatnak a munkáltatók, mégpedig célzott szolgáltatásokkal. A – finanszírozni kívánt – egészségügyi szolgáltatásokat a munkáltató választja ki, az adminisztrációs teendőket a Pénztár intézi a szolgáltatóval. A juttatás a – pénztártagsággal rendelkező – munkavállalók meghatározott körének adható. A célzott szolgáltatáshoz kedvező (40,71%-os) adózás társul, pénztártagi adóvonzata nincs. Ez nagyszerű megoldás lehet abban az esetben, ha egy munkáltató a dolgozóinak fogászati vagy például manager szűrést szeretne biztosítani. Erre kínál költségkímélő megoldást a célzott szolgáltatási forma.

Miért éri meg a célzott önsegélyező támogatást választani?

Különböző élethelyzetben lévő munkavállalók eltérő módon motiválhatók. Ha szeretné támogatásban részesíteni a munkavállalók bizonyos csoportját, akár alkalomszerűen, vagy rendszeresen, akár egységesen, vagy differenciáltan, jutalom vagy prémium formájában, a célzott önsegélyező támogatás remek lehetőség. A – pénztártagsággal rendelkező – munkavállalók a támogatást a Pénztár önsegélyező szolgáltatásaira használhatják fel, azaz saját, egyedi életkörülményeik javítására (például lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatására, gyermek születéséhez kapcsolódó ellátásokra, beiskolázási támogatásra, vagy épp idősgondozási hozzájárulásra). Különösen fontos megemlíteni a fentieket annak tükrében, hogy az iskolakezdési támogatás és az adómentesen adható lakáscélú támogatás adóterhe is megemelkedik 2019-től. A célzott önsegélyező támogatás esetében a munkáltatót nem terheli adó- és járulékfizetési kötelezettség, azonban a pénztártagot igen, 28,98%-os mértékben.

(Amennyiben önsegélyező szolgáltatást célzott szolgáltatásból származó pénzeszközből vesz igénybe, akkor utána SZJA és EHO fizetési kötelezettsége keletkezik.)

A 20%-os adó-visszatérítést a munkáltatótól kapott egészségpénztári hozzájárulás (munkáltatói tagdíjátvállalás) után is igényelhetik a munkavállalók?

Igen, 2019-től a 20%-os adó-visszatérítés nem csupán abban az esetben igényelhető, ha a tudatos munkavállaló egyénileg fizet be pénztári számlájára. Akkor is élhet a visszatérítés lehetőségével, ha a munkáltatótól kap hozzájárulást egészségszámlájára!

Ha a munkáltató – továbbra is – egészségpénztári hozzájárulást szeretne adni munkavállalóinak (mellyel a legszabadabban gazdálkodhatnak a dolgozók), akkor hogyan kalkuláljon ezután?

Ha a munkáltató jövőre is ugyanannyi költséget vállal, mint 2018-ban, akkor a munkavállaló mindössze 6,17%-kal kap kevesebb juttatást. Amennyiben a munkáltató szeretné megőrizni a korábban nyújtott egészségügyi hozzájárulás mértékét, úgy – például 100.000 Ft juttatás esetén – 6,58% többletköltséggel szükséges terveznie. (A számítási metódus itt található.) Érdemes tehát megtartani e juttatási formát, hiszen nem drasztikus változásról van szó (köszönhetően a munkáltatói tagdíjátvállalásra is érvényes 20%-os adó-visszatérítésnek), a kollégák pedig számítanak rá.

AZ EGÉSZSÉGPÉNZTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK ÁTALAKULÁSA:

2018
  közteher  adó-visszatérítés 
Munkáltatói tagdíj hozzájárulás 40,71% 
Adomány 28,98%  20% 
Célzott támogatás 40,71% 
Nyereményjáték
2019
  közteher  adó-visszatérítés 
Munkáltatói tagdíj hozzájárulás jövedelemként  20%
Adomány jövedelemként  20%
Célzott támogatás egészségügyi szűrésre 40,71% 
Célzott támogatás önsegélyező szolgáltatásra 28,98% 

Hogyan igényelhetők a szolgáltatások?

A két új célzott szolgáltatást támogatási szerződéskötés útján vehetik igénybe a munkáltatók, és ezt követően a Pénztár intézi a teendőket. A munkáltatói tagdíjátvállalás munkáltatói szerződés benyújtásával kezdeményezhető.

Amennyiben érdeklődik valamely fenti lehetőség iránt, írjon az info@otpep.hu e-mail címre, szívesen tájékoztatjuk a további részletekről.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Ep híres játék
EP App
Egyszerű, gyors - Bankkártyás fizetés az otpportalok.hu oldalon
Gólyaváró
Adó-visszatérítés
Egyenleg- és számlaforgalom
Egyenleg

Kitölthető online belépési nyilatkozat

Partnereink aktuális ajánlatait, akcióit tekintheti meg!

Itt megtalálja szolgál- tatóink listáját és a kártyaelfogadó helyeket!

Munkatársaink várják az Ön hívását!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Tudásbank
Postás Tagozat

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Utolsó módosítás dátuma:
2019. február 01.