Daganatos betegségek

Oldal nyomtatása

Október 1. – A mellrák elleni küzdelem világnapja

Október 1-jén, az emlőrák elleni küzdelem világnapján országszerte figyelemfelkeltő programokkal, tanácsadással várják az érdeklődőket, az érintetteket.

A magyar nők halálának egyik leggyakoribb oka egy olyan betegség, amely időben történő felismerése esetén nagy esély lehetne a gyógyulásra. Évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe.

emlorak

Ahhoz, hogy időben elkezdjük kezelni ezeket a daganatokat, még olyan stádiumban kell felfedeznünk, amikor panaszt nem okoznak, ezt nevezzük szűrésnek. Mindössze havonta tíz percet kell szánnia az önvizsgálatra, és évente fél órát az orvosi vizsgálatra, s máris nyugodt lehet a melle egészségét illetően.

Ha idáig nem tette volna, a mai nap tökéletes alkalom arra, hogy Ön is elkezdjen törődni egészségével, és már ma elvégezze az első önvizsgálatot, illetve bejelentkezzen az orvosi ellenőrzésre.

Magyarországon a 45-65 év közötti nők számára kétévente behívót küldenek, amellyel ingyenesen biztosított a mammográfiai szűrővizsgálat. A fiatalabb, illetve idősebb nők beutalóval vehetik igénybe a vizsgálatot. 30 év alatti, illetve gyermeket tervező vagy szoptatást épp befejezett nőknél előnyben részesítik az ultrahangvizsgálatot. Negyven év felett javasolt a mammográfia elvégzése.

A mell önvizsgálata:

Kezdje a vizsgálatot az emlők megtekintésével: látható-e jelentős méretbeli különbség, esetleg a bőr behúzódása, megvastagodása. Tekintse meg az emlőket tükörben több irányból, csípőre tett kézzel, majd fej fölé emelt karokkal.

Bal karját továbbra is felemelve, jobb kezével, zárt ujjakkal köröző mozgással tapintsa át bal mellét - arra figyeljen, hogy nem érez-e göböt vagy csomót. Ezután jobb oldalát is vizsgálja meg ugyanígy.

Feküdjön hanyatt, bal válla alá tegyen párnát, bal karját nyújtsa feje fölé. Jobb kezével, körkörös mozdulatokkal kívülről befelé, a mellbimbó felé haladva ismét tapintsa át mellét.

Vizsgálja meg az emlő és a hónalj közötti területet, illetve a hónaljakat úgy, hogy karját először a feje fölé tartja, majd a törzse mellé engedi.

Enyhén nyomja meg mellbimbóit, és figyelje, nem mutatkozik-e váladékozás.

Ismételje meg az előző pontok alatt írtakat a jobb mellével is.

Ha az emlők önvizsgálata során (vagy bármikor máskor) az alábbi tünetek valamelyikét észleli, haladéktalanul forduljon orvoshoz:

  • csomó vagy göb az emlőben vagy a hónaljban
  • a mell formájának megváltozása
  • váladékozás a mellbimbóból
  • a mellbimbó tartós behúzódása
  • az emlő bőrének megváltozása

Ha a felmenői és egyenesági rokonai között előfordult emlő vagy petefészekrák, BRCA 1,2 mutáció hordozás, vagy emlőrákos előzménye van, kiemelten fontos a korán megkezdett és rendszeres szűrővizsgálat.

Február 4. - Rákellenes Világnap: Oszlassuk el a mítoszokat!

rakellenes_vilagnap

2000-ben a Párizsi Charta február negyedikét a „Rák Világnapjává” nyilvánította, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje „a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen”. A Rákellenes Világnap célja tehát, hogy eloszlassák a tévhiteket a daganatos megbetegedéssekkel kapcsolatban. A Rákellenes világnap lehetőséget biztosít arra, hogy növelje a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos általános ismereteket, ezáltal visszafogva a téveszmék térhódítását.

I. Mítosz: A rák halálos ítélet

Mára a diagnosztika és terápia akkora fejlődésen ment keresztül, hogy a daganatok egy része korai stádiumban kiszűrhető, másrészt hatékony kezelések révén nyom nélkül elpusztítható. A daganatos betegségek kezelésében 1950-es évektől kezdték el alkalmazni a kemoterápiás kezeléseket. Az 1990-es évekre a CT és MR vizsgálatok elterjedésével pontosabb diagnózist tudtak megállapítani az orvosok, így a kezelések is eredményesebbek lettek.  Nem igaz, hogy minden rák halálos diagnózist jelent, kövesse pontosan orvosa javaslatait. Ezen kívül nagyon sokat számít, hogy a beteg hogyan viszonyul saját betegségéhez.

II. Mítosz: A ráknak nincsenek jelei, tünetei

Az igazság: Számos ráktípusnak vannak figyelmeztető jelei, ezek tudatában a korai felismerés megkönnyíthető. Egy-két kivételt leszámítva a daganatos betegségek terápiája annál hatásosabb, minél korábban megkezdik azt. A daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos ismeretszint növelése, tehát a kezelések hatásosságát is növeli.

III. Mítosz: Semmit sem tehetek

Az igazság: Mind közösségi, mind egyéni szinten cselekedhet. Hazánkban évente csaknem 30 ezer ember hal meg daganatos megbetegedések miatt, pedig a daganatos megbetegedések csaknem harmada megelőzhető volna! A kulcs az egészséges életmódban keresendő. Ne dohányozzon! Az alkohol jelentősen fokozza bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát! A túlsúly is rizikótényezőnek számít, táplálkozzon egészségesen, mozogjon rendszeresen!

Emellett rendkívül fontos, hogy járjon a korának és családi előzményeinek megfelelő rendszerességgel szűrővizsgálatokra! Ennek kézbentartásában háziorvosa segít. Minél korábban felfedezik a daganatot és megkezdik a kezelést, annál jobbak a gyógyulási esélyei.

IV. Mítosz: Nincsen jogom az ellátáshoz.

Az igazság: Minden embernek megkülönböztetés nélkül kell hozzáférnie a szükséges egészségügyi ellátásokhoz, a biztonságos, megengedhető és hatásos gyógyszerekhez, technológiákhoz.

A rák kezelésében még napjainkban is számos egyenlőtlenség áll fenn, így például a fejlődő és fejlett országok között, de a nemek között is. A rák nem csak egészségügyi kérdés: széleskörű kérdéseket vet fel, mind társadalmi, mind gazdasági, mind jogi szinten.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Adó-visszatérítés
Gólyaváró
Feltöltömmagam

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Utolsó módosítás dátuma:
2016. szeptember 22.