Diabetes

Oldal nyomtatása

November 14. - A Diabétesz világnapja

November 14. - A Diabétesz

Az inzulint 1922-ben fedezte fel Frederick Banting és Charles Best. Minden év november 14-én – Frederick Banting születésnapján – ünnepeljük a Diabétesz Világnapot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) 1991-ben megszervezte az első Diabétesz Világnapot, ezzel reagálva a cukorbetegség növekvő előfordulására, és az ezzel összefüggő egészségügyi, szociális és pénzügyi terhekre. 2007-ben az ENSZ is elismerte a világnapot, ez hatalmas lépésnek számított a cukorbetegség jelentette veszélyek felismerésében.

Célok:

A Diabétesz Világnapokon mindig nagy hangsúlyt kap a megelőzés és az oktatás, hiszen a jövő generációinak védelme érdekében azonnali közbelépésre van szükség.

Világszerte ösztönözni kell a döntéshozókat és a kormányokat a cukorbetegség és a szövődmények megelőzését támogató politikák létrehozására, illetve végrehajtására.

A betegség időben történő felismerése érdekében mindenkivel meg kell ismertetni a figyelmeztető jeleket.

Fel kell hívni a figyelmet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó életmódbeli tényezők (testmozgás, táplálkozás) jelentőségére.

1-es típusú cukorbetegség

A beteg hasnyálmirigyében az inzulint termelő sejtek elpusztulnak, aminek következtében inzulinhiány lép fel. A betegség hátterében genetikai okok is állnak, családi halmozódást mutat. Rendszerint gyermek- illetve legkésőbb kamaszkorban kiderül.

2-es típusú cukorbetegség

Kialakulása annak köszönhető, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn. Ez a kezdetekben még nem okoz problémát, hiszen a szervezet nagyobb mennyiségű inzulin termelésével tudja szabályozni a vércukorszintet. Később az inzulintermelő kapacitás kimerül, és a beteg gyógyszerekre, majd injekcióban bevitt inzulinra szorul. A 2-es típusú cukorbetegség szorosan összefügg a túlsúllyal, kialakulása diétával és sok mozgással megelőzhető.

Miért fontos mindez?

Ma már több mint 250 millió 1-es és 2-es típusú diabétesszel küzdő beteg él szerte a világon. A cukorbetegek száma évente körülbelül 7 millióval nő. A cukorbetegség krónikus, élethosszig tartó betegség, amely súlyos egészségügyi következményeket (amputáció, vakság) vonhat maga után. A cukorbetegség jelentősen ronthatja az életminőséget, kezelése nemcsak a betegekre, de az egészségügyi rendszerekre is jelentős terhet ró.

A Diabétesz Világnap jelképe egy kék kör. A kör az emberek összefogását, a cukorbetegek közösségét jelképezi, a világ szinte minden kultúrájában az élet és egészség szimbóluma. A kék szín a nemzeteket egységesítő égre utal, az ENSZ zászlajának színe. Budapesten az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben programokkal készül ezen a napon.

A 2-es típusú cukorbetegség lehetséges szövődményei I.

A 2-es típusú cukorbetegség lehetséges szövődményei

A 2-es típusú cukorbetegség szövődményei többnyire évek alatt, alattomos módon alakulnak ki, ezért már a betegség diagnosztizálásától kezdve tudatosan oda kell figyelni a kezelésre, be kell tartani a szakemberek (orvos és a dietetikus) előírásait. Szerencsére a cukorbetegség napjainkban jól kezelhető, a diéta könnyen betartható, az alapanyagok pedig szinte minden élelmiszerboltban kaphatóak.

A következőkben tekintsük át, melyek azok a szövődmények, amelyek a 2-es típusú cukorbetegség következtében kialakulhatnak.

Szív-és érrendszeri betegségek

A cukorbetegség nagyban hozzájárul a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, mint például az érszűkület, a mellkasi fájdalom (angina), a szívinfarktus, a magas vérnyomás és az agyi érelzáródás (stroke). Fontos a rendszeres vérnyomásmérés és a vérzsír-szintek laboratóriumi vizsgálattal történő ellenőrzése. Ha Ön cukorbeteg, különösen fontos, hogy a vérnyomása is célértéken legyen, ami cukorbetegnél nem 140/90 Hgmm, hanem 130/80 Hgmm. A nagyér-szövődmények kivizsgálása szükség esetén szakellátó hely (kardiológia, ideggyógyászat, érambulancia) bevonásával történhet.

Vesekárosodás (nefropátia)

A diabéteszes nefropátia évek alatt, különösebb panaszok nélkül fejlődik ki. A vesében található milliónyi apró ér által alkotott szűrőrendszer feladata a szervezet bomlástermékektől való megtisztítása. A nefropátiában ez a szűrőrendszer károsodik, és fehérje jelenik meg a vizeletben, ami laboratóriumi vizsgálattal idejében felfedezhető. Megfelelő kezelés nélkül a nefropátia veseelégtelenséghez is vezethet. Ha a vese már nem tudja ellátni feladatát, a következmény a művese kezelés lehet.

Ne feledje: a szövődmények kialakulása nem szükségszerű következménye a cukorbetegségnek! Rendszeres ellenőrző vizsgálatok során már az előtt felfedezhetők a kezdődő szövődmények, hogy panaszt okoznának. Így a kezelés is hatékonyabb lehet. Alkalmazza rendszeresen az orvosa által javasolt gyógyszereket, s emellett elengedhetetlen az életmódra vonatkozó előírások betartása. Mozogjon rendszeresen, étkezzen állapotának megfelelően, vegyen részt az előírt kontrollvizsgálatokon!

Amennyiben úgy érzi segítségre van szüksége, felkereshet betegklubokat, táplálkozási tanácsokért forduljon dietetikus szakemberhez és kérjen felvilágosítást kezelőorvosától!

A cukorbetegség lehetséges szövődményeiről szóló összefoglalást folytatjuk. A második részben a szemkárosodásról és a neuropátiáról olvashat.

A 2-es típusú cukorbetegség lehetséges szövődményei II.

Idegkárosodás (neuropátia)

A vér emelkedett cukortartalma károsítja az idegeket tápláló erek falát is, ennek következtében az idegszövet átmenetileg vagy tartósan károsodik. Cukorbetegség esetén az idegrendszeri szövődmény jellegzetesen az alsó végtagokon okoz panaszt, de károsíthatja a szív-, érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat is. A diabétesz következtében kialakuló idegkárosodás a betegek közel felénél alakul ki. Tünetei lehetnek például a kesztyű és harisnyaszerűen, a végtagok végében jelentkező szimmetrikus fájdalom, zsibbadás, érzékelő rendszer zavarai, gyengeség, szédülés.

Szemkárosodás

A cukorbetegség szemet érintő hatásai közül az ideghártya károsodása a legjelentősebb. Emiatt a cukorbetegeknek rendszeresen javasolt szemfenék-vizsgálaton részt venniük, hogy a betegség előrehaladását ellenőrizzék. A szénhidrát-anyagcsere felborulása következtében gyakrabban fordul elő szemgyulladás, árpa, nehezebbé válik a sebgyógyulás. Mindezek mellett a cukorbetegség következtében nagyobb eséllyel alakul ki zöld-ill. szürke hályog. Maga a szemkárosodás létre jöhet rövidebb (néhány hét) és hosszabb idő alatt is, ezért nagyon fontos, hogy ha valaki a rendszeres szemészeti kontrollok mellett bármilyen elváltozást, tünetet észlel, mihamarabb keresse fel orvosát!

Bőrproblémák

Cukorbetegség esetén nagyobb a valószínűsége a különböző bőrproblémák megjelenésének is. Gyakrabban alakul ki például gombás eredetű elváltozás, mint például lábgombásodás, körömgomba, lágyéktájékon előforduló gomba, stb. A csökkent védekezőképesség miatt az egyéb fertőzésekre is hajlamosabbak a cukorbetegek.

A 2-es típusú cukorbetegség lehetséges szövődményei

Diabéteszes láb:

A diabéteszes láb kialakulásához több tényező együttesen vezet. Ahogyan említettük, az erek cukorbetegségben károsodnak, így a szövetek oxigénellátottsága csökken, a bőr berepedezhet, és nehezebb a gyógyulás is. A neuropátia miatt az érzékelés zavart szenved, így a traumákat a beteg nem észleli időben. Emellett láb statikája megváltozik, ezért a cipőben, illetve a talpon bizonyos pontok nyomásnak vannak kitéve. Az ilyen módon keletkezett felületes sérülések a sebgyógyulás zavara miatt a mélybe is terjedhetnek.  A végtag-amputációk leggyakoribb oka a diabéteszes láb. Mindez szoros vércukor-kontrollal megelőzhető.

 

 

 

További fontos tudnivalók:

  • naponta ápolja lábát, hidratálja, előzze meg a berepedéseket.
  • Fürdés után törölje a bőrt szárazra, a nedvesség kedvez a gombáknak.
  • Ellenőrizze tükörrel, hogy van-e a talpon sérülés.
  • Körömvágásnál ne alakuljon ki éles szél, amely benőhet.
  • A bőrkeményedések, tyúkszemek ápolásánál éles szélű eszköz helyett habkő használata javasolt.
  • kerülje a mezítláb járást és puha vastag pamut vagy gyapjú zoknit hordjon.
  • mindig kényelmes, alacsony sarkú, jó minőségű cipőt viseljen
  • ortopédiai deformitások műtéti korrekciójára minél előbb kerüljön sor.
 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Adó-visszatérítés
Gólyaváró
Feltöltömmagam

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Utolsó módosítás dátuma:
2016. szeptember 22.