Életmód

Oldal nyomtatása

A meditáció jótékony hatásai

Hogyan tisztítsuk helyesen a fülünket?

A frontok szervezetre gyakorolt hatása

A párás lakás szervezetre gyakorolt hatása

Óvatosan a klímaberendezéssel!

Miért jönnek fel könnyebben a plusz kilók stresszes időszakban?

Teázás felsőfokon

Június 14. – A Véradók Világnapja

Hallott Ön már az alvási apnoe-ról?

Milyen a jó ásványvíz?

Február 11. – A Betegek Világnapja

Valóban egészségesebbek a biotermékek?

Cluster fejfájás

Mi a DASH diéta?

Édesítőszer vagy cukorpótló?

Február 14. – Az Epilepszia Világnapja

Káros étkezési szokások

Így fogyókúrázzon!

Így tisztítsuk a fülünket!

Fűszer- és gyógynövények ültetése otthon

Fokozottan óvja haja egészségét a téli időszakban!

Hogyan előzhető meg a penész megtelepedése?

Hogyan enyhíthetjük a szúnyogcsípés kellemetlen érzését?

Tények és tévhitek a kullancsokról

Mit tehet, ha egy kiadós testmozgás után napokig gyötri az izomláz?

Hallott már a kemofóbiáról?

Egészségesebbek a light üdítők?

Hogyan kezeljük a darázs- és méhcsípést?

Milyen veszélyeket rejtenek magukban a hamisított gyógyszerek?

Milyen hatása lehet a termálfürdőnek szervezetünkre?

Mire jó a rendszeres testmozgás? I. rész

Mire jó a rendszeres testmozgás? II. rész

Mit igen és mit ne, azaz mire figyeljünk a tízórai csomagolásánál?

Napszúrás

Pánikbetegség és a magas vérnyomás

Rémálmaim vannak, de miért?

Szoláriumozás pro és kontra

A szorongás és a kardiovaszkuláris betegségek kapcsolata

Az idő már szép, de mi csak egyre fáradtabbak vagyunk…

Vegetarianizmus mellett és ellen

Miért fontos a vízfogyasztás és hogyan pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget?

A meditáció jótékony hatásai

Ha valaki stresszes, ideges, feszült vagy csak pár perc nyugalomra vágyik akár otthon, akár a munkahelyén, akkor egy kisebb meditáció is nagyon sokat segíthet a jobb közérzet elérésében.

meditacio

A meditáció technikáját bárki elsajátíthatja. Nem igényel semmilyen speciális eszközt és gyakorlatilag bárhol végezhető: otthon, közlekedési eszközön, munkahelyen, a parkban egy padon ülve.

A meditáció gyakorlása évezredes múltra tekint vissza. A régi korok emberei elsősorban a szent és misztikus erők megértése végett gyakorolták. Manapság inkább a stressz és feszültség csökkentésére alkalmazzuk ezt a technikát.

Meditáció alatt a test nyugalomba kerül, mely nem csupán lelkére, de az egészségre is jótékony hatású.

Érdekességképpen érdemes megjegyezni, hogy napjainkban is kutatások folynak a meditáció jótékony hatásával kapcsolatban bizonyos betegségekre vonatkozóan, mint például allergia, depresszió vagy magas vérnyomás.

Hogyan meditálhatunk?

A meditációnak számos válfaja van, a keleti vallások egyik központi eleme. A latin szó önmagában annyit jelent, hogy töprengeni, tűnődni, szemlélődni. Ehhez nem kell feltétlenül rituális gyakorlatot is elsajátítani, nagyon jó, ha van lehetőségünk időnként a saját gondolatainkba mélyedni, sőt akár egy könyv elmélyült olvasása is meditációnak számíthat. Itt, a nyugati kultúrában is igyekezhetünk testünket és lelkünket legalább egy kis időre mentesíteni a feszültség, a stressz alól.

Keressen egy csendes helyet. Helyezze magát kényelembe ülő vagy fekvő pozícióba, karjai, lábai ne keresztezzék egymást. Hunyja le a szemét, majd kezdjen el figyelni a légzésre. A legjobb, ha valami kellemes, halk zene is szól a füleiben. Képzelje el, ahogy feje tetejétől a lába ujjáig egyre jobban ellazul, lépésről lépésre. Érezze, ahogy fokozatosan elernyednek izmai. Ha kellően ellazult, képzelje el, ahogy például sétál egy gyönyörű kertben, ahol kellemesen fújdogál a szél, a fák levelei között átsüt a nap, miközben csiripelnek a madarak az ágakon. Képzelje magát ebbe a megnyugtató környezetbe és tegyen egy sétát álmai kertjében. Érezze magát felszabadultnak, vidámnak, energikusnak! Vagy ellazulást követően képzeljen el egy helyzetet, amit szeretne megoldani. Lássa maga előtt a képet, ahogy megoldódik a probléma, lássa magát magabiztosan, kiegyensúlyozottnak! Akár párbeszédet is elképzelhet, hogy mit mondana annak érdekében, hogy sikeresen megoldja az adott problémát. Bármilyen képet is választ, ami ellazítja Önt, mindig az legyen az utolsó kép, hogy Ön jókedvű, boldog és felszabadult. Nagyon fontos, hogy ezután lassan, fokozatosan, akár 10-től 1-ig számolva jöjjön ki ebből az ellazult állapotból. Nyissa ki a szemét, vegyen pár mély levegőt, nyújtózkodjon, majd üldögéljen még egy kicsit és csak ezután térjen vissza a napi tevékenységéhez.

Hogyan tisztítsuk helyesen a fülünket?

Ön is köhög fültisztítás közben?

fultisztitas

Az Arnold-reflexként, de fül-köhögés reflexként is emlegetett jelenséget lehet, hogy már saját magán is tapasztalta. Az emberek körülbelül 2-5 százalékánál a hallójárat tisztítása közben köhögési inger jelentkezik. De mi ennek a furcsa jelenségnek az oka?

A hallójárat egy kis részének beidegzését a bolygó ideg (nervus vagus, X. agyideg) egy ága, az Arnold-ideg adja. A bolygó ideg kapcsolatban áll a garat és a gége izmaival, de a szívvel és a gyomorral is. A köhögés tehát amiatt jön létre, hogy az ideg "megpiszkálásával" a gége- és a garat izmai is működésbe lépnek, vagyis úgynevezett reflex-mechanizmusról beszélünk. A probléma azonban ennél komolyabb is lehet: a fülpiszkálás hasi tüneteket, hányást is okozhat, szélsőséges esetben pedig a szív működését is megzavarhatja. Rögzítettek már olyan esetet is, amikor a fültisztítás szívmegálláshoz vezetett!

A fültisztító pálcika használatát más okokból is célszerű mellőznie, hiszen használatával éppen ellenkező hatást érünk el, mint szeretnénk. A közhiedelemmel ellentétben a fülünk nem azért zsírosodik, mert nem tisztítjuk megfelelően. A fülzsír termelődése egy természetes folyamat része, amely hozzátartozik a fül öntisztuló mechanizmusához. A zsír bevonja a hallójárat bőrét és megakadályozza, hogy a fülbe jutó kórokozók megtapadjanak, és ott szaporodásnak induljanak, illetve elősegíti, hogy a fülbe jutó szennyeződések kifelé haladjanak. A fülzsír normális esetben a hámsejtek vándorlásával eljut a fül bejáratához, majd észrevétlenül távozik.

A vattás végű fültisztító pálcika használata gátolhatja a hámsejtvándorlást, a fülzsírt csak beljebb nyomjuk, ezáltal kedvezünk a zsírdugó kialakulásának, ami viszont halláscsökkenéshez vezethet. Fontos, hogy soha ne nyúljunk a hallójáratba semmivel, mert sérülést is okozhatunk, ami később baktériumokkal fertőződhet. Fül-orr-gégészek óva intenek a fülgyertya használatától is!

Nagyon fontos azonban, hogy a fül környékén azokat a területeket, amelyek szabadon elérhetőek, tartsuk tisztán. Szakemberek szerint fürdéskor elegendő a fülkagyló mögötti területet és a fülkagylót lemosni a hallójárat bemenetéig, majd törölközővel töröljük szárazra. A hallójárat szárítása leginkább uszoda használata, ill. strandolás után célszerű. A fülek tisztítására a gyógyszertárakban kapható spray-k is használhatóak, kérje gyógyszerésze segítségét!

A frontok szervezetre gyakorolt hatása

frontok

A hazánkban évente megjelenő, közel 100 időjárási front sokunk szervezetét megviseli. Leginkább az idősek, és a nők, vagy valamilyen krónikus alapbetegségben szenvedők érintettek, de gondolta volna, hogy az iskoláskorú gyerekek közül minden ötödik gyermek érzékeny az időjárásra? A frontérzékenység mára civilizációs betegségnek is tekinthető. A nap nagy részét légkondicionált, azaz mesterségesen temperált hőmérsékletű irodában ülve töltjük, keveset vagyunk a szabadban, nem mozogunk rendszeresen, nem eddzük a szervezetünket kellőképpen, így annak ellenálló képessége csökkenhet, érzékenyebbé válhat a fronthatásokra is.

Mi a front?

A front egy meteorológiai fogalom, amely két ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozását jelenti. Egy front akár több száz, sőt akár több ezer kilométer hosszú területet is érinthet. A frontok hatására az érintett területen az időjárás hirtelen és lényegesen megváltozik. Süllyed a légnyomás, megemelkedik a levegő páratartalma, szélirány megfordul, illetve felerősödik.

Melegfront

A melegfront nem jár heves időjárás változással, általában csupán csendes esőzés kíséri. A melegfrontra jellemző tünetek már a front érkezése előtt pár órával jelentkezhetnek, amikor az idő még kellemes. Ilyen tünet például a levertség, ingerlékenység, ideges nyugtalanság, szorongás, alvási zavarok, depresszió, szédülés, fejfájás. Melegfront idején gyakrabban fordulnak elő közlekedési balesetek, szívinfarktus, szívroham, stb.

Hidegfront

A hidegfront általában feltűnőbb, erőteljesebb időjárás változással jár, általában szélvihar, zápor, illetve zivatar kíséri. A hidegfrontra jellemző, hogy az arra érzékenyek elsősorban a front átvonulása után érzékelik a tüneteket, görcsök, asztmás rohamok, emelkedett vérnyomás, fejfájás, alvási zavar jelentkezhetnek.

Mit tehetünk, hogy könnyebben elviseljük az időjárási frontokat?

 • mozogjon rendszeresen korának és egészségi állapotának megfelelően, lehetőleg a szabadban
 • kövesse az orvosmeteorológia jelentéseket, hogy előre fel tudja magát készíteni egy érkező időjárási frontra
 • érdeklődjön orvosánál, patikusánál, hogy ingerlékenység, nyugtalanság esetén milyen nyugtató hatású, gyógynövényekből készült teákat, és gyógyhatású készítményeket alkalmazhat
 • rendszeres szaunázás, hideg-meleg váltott zuhany segít a szervezet állóképességének megőrzésében.
 • táplálkozzon egészségesen
 • melegfrontra érzékenyek esetén segíthet például a C-, A-vitamin, szódabikarbóna, foszfor, kálium nagyobb mennyiségű bevitele, hidegfrontra érzékenyek esetében például a kalcium, magnézium, E-, D-, B1- vitamin lehet jótékony hatású

A kellemetlen tünetek megelőzésére sajnos nincsen egységesen bevált módszer. Sokan még a kellemetlen tünetek okát sem ismerik fel. Annak érdekében, hogy megállapítsa frontérzékenység okozza-e panaszait (ingerlékenységét, fejfájását), vezessen naplót, amelyben feljegyzi tüneteit és az éppen akkor aktuális időjárási körülményeket.

A párás lakás szervezetre gyakorolt hatása

A párás ablaküvegek és a penészfoltok nem csupán bosszantóak, de jelzik a levegő magas páratartalmát, ami egészségügyi kockázatot jelenthet. A téli időszakban a baktériumok és vírusok mellett a beltéri levegő minősége is jelentős szerepet játszik a légúti megbetegedések kialakulásában.

para

Atka és penész

Az otthonokban előforduló két leggyakoribb allergén a háziporatka, valamint a penészgomba. A porallergiáért a közhiedelemmel ellentétben nem maga a por, hanem a háziporatka a felelős. Az állat a magas páratartalmat kedveli, így párás környezetben jobban szaporodik. A penészgomba pedig elsősorban olyan nedves, magas páratartalmú helyeken telepedik meg, mint a fürdőszoba, konyha, pince, hideg falak, illetve a növények földje.  A lakás magas páratartalma esetén tehát az arra érzékenyeknél megnövekedhet a szénanáthás, asztmás, ekcémás tünetek valószínűsége.

Fertőzések

A nem megfelelő páratartalom a baktériumok, vírusok életképességét is befolyásolja: némely baktérium és vírus magasabb páratartalom mellett fertőzőképesebb. Általánosságban megállapítható, hogy a 40-70% közötti páratartalom csökkenti a fertőzések – így például influenza, tüdőgyulladás, kötőhártya gyulladás - kockázatát.

Mi a teendő?

Ha Ön allergiás és/vagy asztmás, akkor nem csupán a tüneteket kiváltó allergének azonosítása, a környezete megtisztítása a fontos, de a kiváltó ok, jelen esetben a magas páratartalom megszüntetése is.  Lássuk, mit tehet az ideális környezet megteremtése érdekében!

 • A külső szigetelés, az új nyílászárók nem hagyják szellőzni a belső tereket, így fontos, hogy odafigyeljünk a rendszeres szellőztetésre. Szellőztessen naponta legalább 2-3 alkalommal rövid időre.
 • A belső levegő cseréjét akár a páratartalmat is érzékelő szellőzőrendszerekkel biztosíthatjuk.
 • Időközönként húzza el a falak közeléből a bútorokat, hogy a levegő ott is mozogni tudjon. Ennek hiányában a bútorok mögött a falak, illetve a bútorok hátulja is bepenészesedhet.
 • Főzés, forró fürdő után szellőztessen ki alaposan!
 • Mosás után lehetőség szerint a lakáson kívül teregesse a ruhákat! Ha ez nem lehetséges, minél többet szellőztessen, amíg a ruhák száradnak.
 • Javasolt a 19-22°C közötti hőmérséklet. Ha otthonától távol tartózkodik, akkor se hagyja, hogy a hőmérséklet 15°C alá csökkenjen.
 • Takarítás után szárítsa is meg a felületeket!
 • Ha vízszivárgást, beázást tapasztal, minél hamarabb orvosolja a problémát!

Nemcsak a magas páratartalom, de a túl száraz levegő is problémát jelenthet, a légutak kiszáradhatnak, megnövekedik a fertőzések valószínűsége és köhögés jelentkezhet, érdemes tehát a páratartalmat 40-60% között tartani.

Óvatosan a klímaberendezéssel!

klima

Manapság sokan használnak klímaberendezést otthonukban vagy az irodában, munkahelyen is. Egy gombnyomásra kellemes hőmérsékletet teremthetünk, a könnyen jött kényelem azonban nem teljesen veszélytelen.

A klímaberendezések előnye, hogy a levegő hűtésével nyugodtabb éjszakákat és hatékonyabb munkavégzést tesznek lehetővé. Pollenallergiások számára különösen ideális, hiszen a berendezés a kinti levegőben szálló polleneket nem engedi bejutni, a beltérben keringőket pedig kiszűri.

A nem megfelelően alkalmazott légkondicionáló azonban negatív hatást is gyakorolhat a szervezetünkre. Az arra érzékenyek már kis hőmérsékletváltozásra is megfázással reagálhatnak.  A klímával hűtött helyiségek levegője gyakran száraz, amely már önmagában is panaszokat okozhat: szárítja a torkot, a szemet, az orr nyálkahártyáját, a bőrt, emiatt köhögés, könnyezés, orrfolyás, allergiás és asztmás tünetek léphetnek fel.

A legnagyobb veszélyt a nem, vagy nem megfelelően tisztított berendezések jelentik, hiszen ez ideális környezetet biztosít a kosz, a baktériumok és gombák megtelepedésének. A légkondicionálókban számos baktérium előfordulhat, ezek közül az egyik legveszélyesebb a Legionella, mely a Legionella-fertőzést, vagyis légionárius betegséget okozza. Nevét onnan kapta, hogy először 1976-ban az amerikai légió veteránjainak találkozóján azonosították, ahol 182 ember fertőződött meg.

 A fertőzés a tüdőgyulladáshoz hasonló tüneteket eredményez, így magas lázzal, mellkasi fájdalommal, fejfájással, köhögéssel és akár légszomjjal is járhat. A fertőzés elsősorban a legyengült szervezeteket (pl.: idősek, dohányzók) veszélyezteti, és akár súlyos következményekhez is vezethet. A fertőzés nem terjed emberről emberre, a klímaberendezéseken kívül terjeszthetik, vízrendszerek, például uszodák és szökőkutak is.

Ne feledje, a légkondicionáló használata nem ér fel egy alapos szellőztetéssel, hiszen a berendezés csupán a már bent lévő levegőt forgatja.  A légkondicionáló berendezés használata mellett is szellőztessen napi rendszerességgel, hogy megelőzze a penész megtelepedését.

A klimatizált helyiségeket manapság már senki sem tudja elkerülni, azonban, ahol csak tudunk, figyeljünk azok tisztaságára, szükség szerint figyelmeztessük az illetékeseket a berendezés tisztántartásának fontosságára!

Miért jönnek fel könnyebben a plusz kilók stresszes időszakban?

stressz

Bár vannak, akik látványosan lefogynak lelki megrázkódtatás vagy éppen vizsgaidőszak esetén, mások bánatukban dobozból eszik a fagylaltot vagy az intenzívebb munka után hazaesve túlzott mennyiségeket esznek.

A stressz egyértelműen hatással van táplálkozásunkra, és ezáltal testsúlyunkra is. Lássuk, milyen okok vezetnek konkrétan a felesleges kilókhoz, és mit tehetünk annak érdekében, hogy testsúlyunkat még stresszes időszakban is kontroll alatt tartsuk.

Nemcsak veszélyhelyzetek, de például egy meglepően magas villanyszámla, vagy egy határidős munka is hatással van az agy működésére. Vész- és stresszhelyzetben az agy felkészíti a szervezetet a cselekvésre. Az adrenalin hatására az éhségérzet megszűnik ugyan, azonban amikor az adrenalin hatása múlik, működésbe lép a kortizol (vagyis a stressz hormon), amely jeleket küld a szervezetnek a vészhelyzetben elégetett energia pótlására. Annak ellenére, hogy a mai stresszhelyzetek nem járnak jelentős energiafelhasználással, az agy mégis figyelmeztet az energiabevitel fokozására.

Stresszes időszakban a kedvünk is borúsabb. Kevésbé vágyunk társaságra, kevésbé van kedvünk kimozdulni a négy fal közül. Legszívesebben az egész napot az ágyban töltenénk. Mindennek hatására nemcsak kevesebb energiát égetünk el, de többet is nassolunk. A felesleges kilókat tehát sokkal könnyebben szedjük fel.  Amikor nincsen kedvünk semmihez, akkor arra sem szánunk elegendő időt, hogy ebédet vagy vacsorát készítsünk magunknak vagy megfontoljuk mit eszünk. Ha túlóra után későn érünk haza, a gyorsabb megoldásokat részesítjük előnyben, hajlamosabbak vagyunk kész- vagy félkész ételek után nyúlni. Ezeknek az ételeknek azonban magas a zsír-, a cukor- és a sótartalma. Kísérletek azt is igazolták, hogy stresszhelyzetben jobban kívánjuk a magas zsírtartalmú ételeket.  A stressz hatására csökken a vércukorszint, emiatt pedig fáradtabbak leszünk, azonban ha sokat aggodalmaskodunk, nehezebb az elalvás a probléma körül zakatoló gondolataink miatt. Az alváshiány következtében étvágyunk is megváltozik, súlyunk könnyebben gyarapodik.

Mi a megoldás?

 • Sportoljon! A testmozgás gyorsítja az anyagcserét, segíti a zsírégetést és jobb kedvre derít, elfeledteti a mindennapok gondjait. Egy jóleső edzés után könnyebben fog álomba szenderülni.
 • Bánatát ne az evésbe fojtsa! Keressen más módot a feszültség levezetésére.
 • Szakítson időt egy kis feltöltődésre! Egy kirándulás, egy este a barátokkal, egy kis olvasás mind segítenek, hogy újult erővel álljon a feladatok elé. Az ilyen módon látszólag "kieső" idő sokszorosan megtérül.
 • Kutatások kimutatták, hogy a leírt célokat nagyobb valószínűséggel tartjuk be. Önnek mik a rövidtávú céljai? Új sportot próbál ki? Odafigyel a táplálkozásra? Vesse papírra a kitűzött célokat!

Teázás felsőfokon

teazas

A hideg időben jól esik forró teát szürcsölgetni, azonban tudja-e, melyek a teafogyasztás valóban egészséges módjai? Mi alapján választhatjuk ki a legjobb teákat? A következőkben többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
A teák élvezeti értékét, minőségét több tényező is befolyásolhatja, mint például az egyedi ízlés, a tea fajtája, az elkészítés módja, az adagolása, a teafű áztatásának ideje, a teavíz tulajdonságai. Az is növeli a tea minőségét, ha megfelelően tároljuk. A köznyelvben a gyógynövények forrázatát is teának szoktuk hívni, de a szó szoros értelmében tea a teanövény leveléből készül.

A teafogyasztás rituáléja

 • Teát mindig frissen érdemes elfogyasztani, személyenként 1 db filtert, vagy egy púpos teáskanál teafüvet számítva. (Igazán autentikus teafogyasztók nem filtert használnak)
 • A teafőzés nem megfelelő kifejezés, ugyanis teát csak forrázni szabad! A vizet külön edényben kell felforralni, majd a forró vizet a teafilterre, teafűre önteni. A zöld teákhoz használt víz 80-85 °C között legyen.
 • Néhány perc ázás után a teafiltert kivesszük, a teát ízesítjük. Gyógynövény-forrázat esetén hosszabb áztatási idő is ajánlott lehet, vannak teák, amelyeknél fél perc is elég, mert keserű anyagok oldódnak ki a levélből.
 • A teakészítésben használt eszköz ne legyen alumínium, mert attól „fémízű” lesz az italunk.
 • Túlzott forrázással, hosszabb áztatással a teából csersav és íz rontó anyagok oldódnak ki, melyek tönkreteszik a tea aromáját.

A teacserjét (Camellia Siensis) főként Kínában, Indiában, Srí Lankán, Tajvanon, Japánban, Nepálban, Ausztráliában és Kenyában termesztik. Leveleiből készül a fekete, a fehér és a zöld tea is. A teacserje leveleit a leszedést követően az oxidáció és a hervadás elkerülése érdekében nagyon gyorsan fel kell dolgozni. Az eltérő feldolgozási módok miatt kétféle tea jön létre, az egyiket fekete, a másikat zöld teának nevezzük. A fekete tea előállítása során a levelek egy jelentős oxidációs folyamaton mennek keresztül. Ennek következtében a tea elveszíti antioxidáns tulajdonságainak nagy részét, ezáltal az íze karakteresebb lesz. A zöld tea elkészítésénél az oxidációs folyamat rövid, az antioxidáns összetevők érintetlenek maradnak. Éppen ezért a zöld teának több jótékony hatása van a feketével szemben.

Hogyan fejti ki legjobban a tea a hatását?

Sokan úgy gondolják, a tea akkor fejti ki leginkább a hatást, ha önmagában, mindenféle ízesítés nélkül fogyasztjuk. Az igazság azonban az, hogy egy kis frissen csavart citrom, lime vagy narancslé segít kifejteni a flavonoidok hatását. A flavonoidok azok a vegyületek, amelyeknek a teák számos egészségre gyakorolt pozitív hatását tulajdonítják.

A tea hatásai az egészségre:

A teafogyasztás mind állatkísérletekben, mind embereken végzett kutatásokban gátolta a rákmegelőző állapotok valódi rosszindulatú daganattá való kialakulásának folyamatát.
Egy vizsgálat szerint azon személyek között, akik napi 3,75 dl teánál többet fogyasztottak, alacsonyabb volt a szív-érrendszeri betegségek előfordulása.
A tea és vízfogyasztás összehasonlítása során a rövid, mind a hosszú távú eredmények különbséget mutattak: a teafogyasztók körében a megfelelő vizsgálatokkal az erek tágabbnak mutatkoztak, a véráramlás szabályosabb volt.
Átfogó, összegző, több kutatás eredményeit magában foglaló elemzések szerint a szívinfarktus előfordulása 11 százalékkal alacsonyabb azon személyek körében, akik naponta legalább 3-szor fogyasztanak teát.
Egyes kutatások szerint a zöld teát nagyobb mennyiségben fogyasztók között ritkább a mellrák előfordulása.
A tea jelentős mennyiségű koffeint tartalmazhat, így késő délután, este nem ajánlott a fogyasztása.

Június 14. – A Véradók Világnapja

veradok

A világnap a vércsoportokat felfedező Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos születéséhez kötődik. Azért hozták létre, hogy ezáltal fejezzük ki hálánkat és tiszteletünket mindazoknak, akik donorként vért adományoznak.

Az AB0- és az R-rendszer Karl Landsteiner nevéhez fűződik. A vércsoport tulajdonságai a vörösvérsejtek felületén lévő antigéneken alapulnak. Ez alapján az ABO vércsoportrendszeren belül A, B, AB, és O-s vércsoportot különböztethetünk meg. Rh antigén alapján a vér lehet negatív vagy pozitív. (E két fő csoporton kívül léteznek még kisebb jelentőségű sejtfelszíni antigének is.)

Ha valakinek A-s vércsoportja van, az azt jelenti, hogy a vörösvértestein A antigén van, a vérplazmájában viszont béta-antitestek, vagyis B antigén elleni ellenanyagok találhatóak. B vércsoport esetén ennek épp az ellenkezője igaz. 0-s vércsoportúaknak semmilyen antigénjük nincsen a vörösvértestek felszínén, viszont mindkét típusú antitestet termelik.

Ennek a gyakorlati jelentősége, hogy senki nem kaphat olyan vért, amellyel szemben antitestek vannak a vérében. Például: A és B csoport nem keveredhet, de egy AB vércsoportú személy elviekben bárkitől kaphat vért. Vészhelyzetben 0-s vért bárki kaphat, 0-s vércsoportúak viszont csak 0-s vért kaphatnak. Emellett természetesen elengedhetetlen figyelembe venni az Rh-faktort. Természetesen az az ideális, ha szükség esetén valaki azonos csoportú vért kap.

Egy-két érdekes adat a véradással kapcsolatban:

 • A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében.
 • Az 1960-as évek óta alkalmazott egyszer használatos vérvételi eszközök teljesen veszélytelenek. Körültekintő használattal nem okoznak semmilyen fertőzést.
 • Közel 107 millió egységnyi vért adnak évente világszerte, ennek hozzávetőleg a felét a magas jövedelmű országok biztosítják.
 • A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség.
 • Évente közel félmillió önkéntes ember véradományát várják a rászoruló betegek.

De miért is van szükség arra, hogy akár Ön is vért adjon?

 • A vér semmivel sem pótolható. Még a tudományos és technikai fejlődés ellenére sem lehet mesterséges anyagokkal pótolni a vért.
 • Évente 400 ezer vérre, vérkészítményre szoruló beteg van.
 • A vörösvérsejt-koncentrátum legfeljebb 35 napig tárolható.
 • A vérellátást önkéntes véradók nélkül nem lehet biztosítani.
 • 4 millió lehetséges véradóból csupán 250 ezer rendszeres donor kerül ki.

Véradó az lehet, aki:

 • 18 és 65 év közötti egészséges felnőtt
 • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
 • nem vérzékeny
 • nem szoptató anyuka

Továbbá: Férfiak évente ötször, nők háromszor adhatnak vért minimum 56 nap különbséggel. A véradáshoz fényképes igazolvány és TAJ szám szükséges.

A Véradók Világnapján (de az egész év során is) számos helyen csatlakozhat Ön is a több százezer véradó táborához. Ne feledje: ha vért ad, életet ad!

Hallott Ön már az alvási apnoe-ról?

apnoe

Ha valaki éjszakánként hangosan horkol, s annak ellenére, hogy sokat alszik, fáradtan ébred valamint egész nap fáradtnak érzi magát, nehezen koncentrál, ingerlékeny, illetve gyakran ébred szájszárazságra, torokfájásra vagy fejfájásra, akkor valószínűleg ún. alvási apnoe-ban szenved. Hogy mi is ez a betegség, azt az alábbiakból megtudhatja.

Az alvási apnoe egyfajta alvászavar, amely a légzés alvás közbeni ideiglenes kimaradásával jár. Megkülönböztetünk úgynevezett centrális és obstruktív alvási apnoe-t. Ezek közül az obstruktív alvási apnoe fordul elő gyakrabban. Az obstruktív alvási apnoe oka a garat izmainak alvás közbeni ellazulása, ami a légutak beszűküléséhez vezet. A légutak beszűkülése miatt az agy nem jut elegendő oxigénhez, vészjelzést küld és rövid időre ébresztőt fúj. A rövid ébredésekre az obstruktív alvási apnoe-val küzdők legtöbbször nem emlékeznek.

Ezzel szemben centrális alvási apnoe esetén az agyban található légzőközpont működésében keletkezik valamilyen zavar, és ennek következményeként alakul ki a légzéskimaradás.

Ha alvás közben valakinek a nyelve hátracsúszik pár másodpercre és felhorkant, még nem jelenti azt, hogy alvás apnoeban szenved. Betegségről akkor beszélünk, ha óránként 5-10 alkalomnál többször észlelhetőek legalább 10 másodpercig tartó légzéskimaradások.

Ha a levegőáramlás 10% alá esik apnoéról, ha a 20% és 50% közötti, akkor hypopnoéról beszélünk. A kettő összegének óránkénti átlaga adja az ún. apnoe/hypopnoe indexet, amely alapján a betegség súlyossága meghatározható.

A kezeletlen alvási apnoe magas vérnyomás betegség kialakuláshoz, memóriaproblémákhoz, depresszióhoz, reggeli fejfájáshoz is vezethet.

Hazánkban több alváscentrum is működik, ahol a betegség diagnosztizálásával és kezelésével foglalkoznak. Ha Ön vagy környezetében élők közül valaki az előbb felsorolt problémákkal küzd, ajánlott mielőbb szakemberhez fordulni.

A kivizsgálás részeként egy éjszakát el kell tölteni az alváscentrumban, ahol a különböző vizsgálatok mellett videofelvételt készítenek az alvásról, és a légvétel nélkül töltött periódusok gyakoriságát és időtartamát is elemzik.

A nyugodt éjszakai alváshoz nemcsak az orvosi kezelés, hanem az életmód átalakítása is hozzájárulhat. Túlsúly vagy elhízás esetén érdemes személyre szabott étrendi tanácsokat vagy javaslatot kérni dietetikus szakembertől, hogy biztonságosan és tartósan meg tudjon szabadulni a felesleges kilóktól. A testsúlyvesztés elősegítésén kívül számtalan más élettani előnye is van a rendszeres testmozgásnak, így ha eddig még nem tette volna meg, iktassa be a mozgást is a napirendjébe.  A rendszeres fizikai aktivitás megkönnyíti az elalvást, a túlsúly okozta légúti szűkület mérséklésével pedig pihentetőbbé válhat az éjszakai alvás.

Ezen kívül tanácsos az alkoholfogyasztást is csökkenteni, mert az alkohol hatására a garat izmai ellazulnak, így fokozódhatnak a tünetek. A dohányzásról is kimutatták, hogy súlyosbítja az apnoe okozta panaszokat, ezért mellőzése ebből a szempontból is javasolt.

Milyen a jó ásványvíz?

A boltok polcain egymás mellett sorakoznak a különböző márkájú ásványvizek, de melyiket érdemes választanunk? Jobb-e az egyik ásványvíz, mint a másik?

asvanyviz

A lehulló csapadék jelentős része a földkéreg repedésein keresztül a mélybe szivárog. A csapadék oldja a kőzetekben található ásványi anyagokat, ezért az adott ásványvíz ásványianyag-tartalmát tehát egyrészt a befogadó kőzet összetétele, másrészt pedig a vízadó kőzet mélysége határozza meg. (A mélyebben fekvő víz magasabb hőmérsékletű így jobban oldja az ásványi anyagokat.) Az ásványvizek akár több millió évet is a Föld mélyén tölthetnek.

Fontos tudni, hogy a természetes ásványvíz eredendően tiszta, akár bioterméknek is nevezhetjük. Az ásványvízhez nem adnak idegen anyagot.

A természetes ásványvíz cím elnyeréséhez szigorú követelményeknek kell megfelelni. Ezt a megfelelőséget hivatalos hatóság, az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Igazgatóság elismerése bizonyítja. Csak az a víz lehet – úgy a hazai, mint az Európai Unió rendelete szerint – természetes ásványvíz, amely:

 • védett vízadó rétegből származik,
 • eredendően tiszta, szennyeződésmentes,
 • összetétele ismert és állandó,
 • összetevői csak meghatározott mennyiségben fordulhatnak elő,
 • ásványi anyag és nyomelem-tartalmának köszönhetően egészségre kedvező hatású,
 • szigorú mikrobiológiai követelményeknek kell megfelelnie,
 • néhány fizikai eljárástól eltekintve nem szabad kezelni,
 • nem szabad – a szén-dioxid kivételével – idegen anyagot adni a vízhez,
 • a forrás/kút helyén kell palackozni, hogy eredeti tisztaságát és összetételét megőrizze.

A Kárpát-medence, így Magyarország területe alatt is világszerte híres ásványvíz lelőhelyek találhatók. Hazánkban körülbelül 120 kút, 40-50-féle vizét palackozzák.

Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett az ásványvíz összetételének csekély jelentősége van, bármelyik márkát választhatjuk, de időnként célszerű cserélgetni őket. A gyógyvizekkel azonban már óvatosan kell bánni!

Gyógyvizeket ugyanis nemcsak fürdőkezelésként lehet alkalmazni, hanem ivási, inhalálási célból is, amennyiben a víz megfelel az ásványvíz követelményeinek és bizonyított gyógyhatása is van. Többféle összetételű gyógyvíz létezik (főbb anyagaik: glaubersó, kén, bromid, jodid, alkáli-hidrogén-karbonát, kálcium), némelyeket epehajtásra, gyomor-bélhurutra, másokat tüdőbetegségek inhalációs kezelésére alkalmaznak.  Otthon alkalmazott ivókúra esetén feltétlen kérje ki az orvos tanácsát, tartósan vagy rendszeresen csak orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni!

Kisbaba számára csak olyan ásványvizet vásároljunk, amelyen feltüntetik, hogy csecsemőnek adható! Ezek rendszerint mérsékeltebb ásványi-anyag tartalommal rendelkeznek. A csecsemő vizét felbontás után tartsuk hűtve, újabb használat előtt forraljuk fel.

betegek_vilagnapja

Február 11. – A Betegek Világnapja

A Betegek Világnapját először 1993-ban tartották meg II. János Pál pápa kezdeményezésére. A világnap célja a pápai meghatározás szerint, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, illetve segítse elő a szenvedés megértését.”

Lourdes legendája

A nap eredete egy legendával hozható összefüggésbe: 1858. február 11-én a 14 éves Bernadette Soubirous-nak egymást követően többször is megjelent egy Lourdes nevű kis francia faluban egy fehér női alak, akit Szűz Máriának tulajdonítottak. Bernadette szegény családban, öt testvér mellett nevelkedett. Összesen 18 alkalommal jelent meg neki Szűz Mária. A látomásoknak köszönhetően elhatározta, hogy szerzetesnő lesz és 1866-ban Nevers Saint-Gilard nevű kolostorába vonult be. Szűz Mária a lánynak megmutatta a Lourdes közelében lévő barlang lábánál eredő forrást, és felszólította, hogy kérje fel a falu papját egy templom építésére. Bár a lányt kezdetben hitetlenül fogadták, a későbbi csodák miatt a templom 1864-ben valóban megépült, amelynek bazilika címet és előjogokat is adományoztak. Lourdes azóta is a világ legnagyobb Mária-búcsújáró helyének számít, évente több mint félmillió zarándok látogat el ide.

Szent Bernadette 35 évesen csonttuberkulózisban halt meg. Több mint 30 évig nyugodott a nevers-i kolostor temetőjében, amikor boldoggá avatásának előkészületei alatt az egyházi hatóságok felnyitották a sírját és meglepődve tapasztalták, hogy „az oszlás legcsekélyebb jele sem volt tapasztalható, az idő nem hagyott nyomot, úgy látszott, mintha aludna”.

A legendának Magyarországon is jelentős hagyománya van. Sok katolikus templomban megjelentek különböző ábrázolások, amelyeken Bernadette Mária előtt térdepel. A csodaforrásnál azóta is előfordulnak tudományosan megmagyarázhatatlan gyógyulások, amelyet a gyógyító forrásnak tulajdonítanak.

Mi a betegség?

A betegséget legegyszerűbben az egészség hiányával definiálhatjuk. Az egészség pedig a WHO szerint az ember testi, lelki és szociális jólétét jelenti és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányát. Az egészség nem csupán cél, hanem egy erőforrás, melyet a mindennapokban használunk.

Az egészség dimenziói, melyet  bio-pszicho-szociális modellként is szokás emlegetni:

 • biológiai egészség: szervezetünk megfelelő működése
 • lelki egészség: béke és kiegyensúlyozottság, a problémákkal való megküzdés képessége
 • szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége, a személy a társadalomban megtalálja a helyét és számításait.

A tudomány és a technika fejlődése, a régen milliókat fertőző betegségek visszaszorulása ellenére betegségek napjainkban is különös jelentőséghez jutnak. A betegségek okozta terhek érintik a hozzátartozóikat, az egészségügyi rendszert, ezáltal pedig az egész közösséget is. Ezen a napon mindannyian legalább egy percre gondoljuk a betegekre, az ő hozzátartozóikra és mindazokra, akik gondozásukban, kezelésükben szerepet vállalnak.

Valóban egészségesebbek a biotermékek?

bio

Már nem csupán a bioboltokban vásárolhatunk bioélelmiszereket, a nagy áruházláncok polcain is sorakoznak a biotejek, biohúsok, biogyümölcsök és biozöldségek, sőt még akár biochipset is vásárolhatunk. Annak ellenére, hogy ezek az élelmiszerek meglehetősen népszerűvé váltak, előnyeik és hátrányaik még mindig vita tárgyát képezik. Egyesek esküsznek rá, míg mások nem látják értelmét a többletköltségeknek. Egy amerikai vizsgálat szerint a biotermékeken többször találtak E-coli baktériumot, valamint a biogazdaságokból kikerülő állatok húsa többször volt fertőzött szalmonellával. Érvek és ellenérvek is felhozhatóak a biotermékek mellett, cikkünkkel egy kis segítséget nyújtunk a döntésben.

Mi szól a biotermékek mellett?

 • A biogazdálkodás során nem használnak vegyi úton előállított növényvédő szereket, műtrágyát, valamint az állatok tej- és tojástermelését sem serkentik hormonokkal.
 • A bioélelmiszerek nem tartalmaznak mesterséges édesítő- és tartósítószereket, sem egyéb vegyi adalékanyagokat.
 • A biogazdálkodás egyik közvetlen célja a környezetvédelem. A vegyi anyagok mellőzésével csökken a vizek és a talaj szennyezettsége.  A földet, amelyben termesztik a zöldségeket, gyümölcsöket, legalább 3 éve egyáltalán nem kezelik vegyszerekkel.
 • Az állattartás, az állati eredetű élelmiszerek előállítása során humánusabb módszereket alkalmaznak.

Mi szól a biotermékek ellen?

 • A bioélelmiszerek meglehetősen drágák. A vegyi anyagok mellőzésével a folyamat több időt vesz igénybe és nagyobb emberi munkaerőt kíván. A bioélelmiszerek magasabb árának oka tehát az alacsonyabb termelési arány és a magasabb ráfordítás.
 • Egyes kutatási eredmények szerint a bioélelmiszerek tápanyagtartalma nem magasabb, mint a hagyományos élelmiszereké.
 • A tartósítószerek mellőzése miatt a bioélelmiszerek a hagyományos élelmiszereknél gyorsabban romlanak.
 • A biotermékek gyakran kisebbek a megszokottnál, ami a műtrágyahasználat mellőzésének tudható be.

Fontos tudni, hogy attól, hogy egy termék bio, még be kell tartani az élelmiszerbiztonsági szabályokat. A zöldségeket, gyümölcsöket meg kell mosni, a tojást és húsféléket pedig érdemes alaposan megfőzni.

A forgalmazók számos jelölést alkalmaznak a termékeken, azonban arra érdemes odafigyelni, hogy a natúr, alternatív, reform vagy vegyszermentes termékek nem tartoznak a bioélelmiszerek csoportjába! A bioélelmiszereket a következő jelzőkkel illetik: öko, ökológiai vagy organikus. Ezek a termékek biztonságos és fenntartható gazdaságokból származnak, több uniós szabály is szigorúan szabályozza az előállítási, feldolgozási, importálási folyamatokat.

Cluster fejfájás

fejfajas

A gyakran előforduló hétköznapi fejfájáson kívül számos más típusú fejfájásbetegség is létezik, amelyek ugyan kevesebb beteget érintenek, de súlyosságuk miatt annál nagyobb jelentőségűek. Ezen fejfájás betegségek egyike az ún. cluster (ejtsd: klaszter) fejfájás.

A cluster fejfájás az egyik legfájdalmasabb fejfájás. A fájdalom olyan nagymértékű lehet, hogy a betegeket akár az öngyilkosságba is belekergetheti! Először 1745-ben jegyezte le egy Gerard Vabn Sweiten nevű orvos. A betegség a nevét onnan kapta, hogy a fejfájás rövid ciklusokban (15 perc-2 óra), úgynevezett clusterekben jelentkezik. Ez a fejfájás elsősorban a férfiakat érinti, de még az ő körükben is meglehetősen ritka.

A cluster fejfájásos roham hirtelen, minden figyelmeztető jel nélkül jelentkezik. Tipikus tünetei a következőek:

 • kínzó, lokálisan a szem körül jelentkező fájdalom, amely kisugározhat az arc, a fej, a nyak és a vállak különböző területeire is
 • egyoldali fájdalom
 • nyugtalanság
 • könnyezés
 • bepirosodott szem
 • orrdugulás vagy orrfolyás az érintett oldalon
 • izzadt, sápadt bőr
 • duzzanat a szem körül az érintett oldalon
 • beszűkült pupilla

Míg a migrénes fejfájás általában pihenésre, alvás hatására enyhül, addig a cluster fejfájásban szenvedő betegek nem tudnak pihenni, leggyakrabban fel-alá járkálnak a roham ideje alatt.

A cluster fejfájás pontos oka még nem ismert, de feltételezhető hogy a hipotalamuszban lévő rendellenesség okozza. A gyakrabban előforduló migrénnel és a tenziós fejfájással ellentétben a cluster fejfájást nem étel, hormonváltozás vagy stressz váltja ki. Azt azonban megfigyelték, hogy a cluster fejfájás időszakában az alkohol fogyasztása és a dohányzás felerősítheti a fájdalmat.

A következő tényezők hajlamosíthatnak cluster fejfájásra: férfi nem, kor, dohányzás, alkoholfogyasztás, családban előforduló cluster fejfájás. A diagnózis alapját a betegek beszámolója adja, éppen ezért célszerű ún. fejfájás naplót vezetni, amelyben minden tünetet, és például a fejfájás időtartamát is lejegyez a páciens.

Cluster jellegű fejfájás esetén minden esetben ideggyógyászati kivizsgálás szükséges. Ilyenkor a neurológiai fizikális vizsgálaton kívül képalkotó eljárásokat is végezhetnek (CT, MRI) a térfoglaló folyamatok (pl. agydaganat) vagy más organikus eltérések (érfejlődési rendellenesség, stroke) kizárása érdekében.

Az igazi cluster fejfájás kezelésében a hagyományos fájdalomcsillapító szerek általában hatástalanok. Az akut kezelési lehetőségek között szerepel a 100%-os oxigén belélegzése és a sumatriptan (bőr alá beadva vagy orrspray formájában) nevű hatóanyag.

Hogyan előzhetőek meg a cluster fejfájásos rohamok?

Általános szabályként törekedjen a rendszeres alvásra és kerülje az alkohol fogyasztását! A további egyénre szabott megelőzési lehetőségekről pedig kérdezze kezelőorvosát!

Mi a DASH diéta?

dieta

Az Egyesült Államok Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézete (NHLBI) által kifejlesztett úgynevezett DASH-diéta több nagyobb vizsgálatban is eredményesnek bizonyult. A betűszó a Dietary Approaches to Stop Hypertension kifejezés rövidítése, ami magyarul annyit tesz: a magas vérnyomás diétás megközelítése.

Segíthet megelőzni, illetve csökkenteni a magas vérnyomást, de más betegségek megelőzésében is jótékony hatást fejthet ki. Ilyen például a népbetegségnek számító csontritkulás vagy cukorbetegség, a különböző rákos megbetegedések, a koszorúér-szűkület, vagy éppen a stroke (agyi infarktus).

Az étrend elsősorban sok teljes kiőrlésű gabonaipari terméket, alacsony zsírtartalmú tej-és tejterméket, gyümölcsöt és zöldséget, a nálunk megszokottnál nagyobb mennyiségű tengeri halat, szárnyast és hüvelyeseket tartalmaz. A vörös hús, az édesség a zsiradék fogyasztása csak csekély mennyiségben megengedett. Ha csak ezek alapján étkeznénk, már sokat tennénk az egészségünkért, de ez még fokozható! A DASH diétának ugyanis egyik sarkalatos pontja a sóbevitel-mennyiségének csökkentése, melyet elsősorban friss és/vagy szárított fűszernövényekkel lehet helyettesíteni, az ún. „ízáthangolás” technikájával. A sóbevitel csökkenthető úgy is, hogy vásárlásnál odafigyelünk, mi kerüljön a kosarunkba: azaz kerüljük a savanyított, füstölt vagy sóban pácolt élelmiszereket, a félkész-kész termékeket, chipseket.

A DASH diétának a nátriumbevitel alapján két fajtája létezik: a standard DASH diéta 2300 mg, az alacsony nátriumtartalmú DASH-diéta legfeljebb 1500 mg nátrium fogyasztását engedi meg naponta. A nátriumtartalmat a gyártók feltüntetik a termékek címkéin.

Egy másik megközelítése a sóbevitel korlátozásának a WHO ajánlása szerinti legfeljebb 5 gramm só, vagyis nátrimklorid napi bevitele. A nátriumtartalomból úgy kapjuk meg a sótartalmat, hogy 2,5-del megszorozzuk.

A DASH diétában káliumból a cél naponta 4700 mg elfogyasztása. Jó kálium-forrás pl. burgonya, banán. Néhány termék káliumtartalma:

Burgonya: 926 mg
Édesburgonya: 540 mg
Banán: 420 mg
Kivi: 295 mg
Zabpehely: 335 mg
Brokkoli: 464 mg
Földimogyoró: 920 mg
Napraforgó: 840 mg

Fontos megjegyezni, hogy önmagában a diéta nem elég a vérnyomás normalizálódásához. Fontos a rendszeres testmozgás, a testsúly csökkentése, és szükség esetén a gyógyszeres kezelés is. Végül, de nem utolsó sorban, mint minden diéta, így a DASH-diéta alkalmazása előtt is ajánlott orvossal és dietetikus szakemberrel konzultálni, hiszen mindenkinek az aktuális egészségi állapotának figyelembe vételével egyénre szabott étrendre, életmódra van szüksége.

edesitoszer

Édesítőszer vagy cukorpótló?

Talán Ön is azok közé tartozik, akik fogyókúra vagy cukorbetegség miatt az édes ízt mesterséges édesítőszerrel pótolják. Léteznek édesítőszerek és cukorpótlók is erre a célra. Lássuk, milyen jellemzőik vannak!

Az édesítőszerek csoportjába tartozik a szacharin, a ciklamát, az aszpartám és az aceszulfám-K, melyek por, tabletta vagy folyékony állapotban vásárolhatók meg. Ezek az édesítőszerek a szervezet számára nem szolgáltatnak energiát, a vércukorszintet nem emelik meg, így cukorbetegségben és fogyókúrában is alkalmazhatók. A rendszeres cukorfogyasztással ellentétben használatuk nem járul hozzá a fogszuvasodáshoz.

Az édesítőszerek nemcsak ipari, hanem otthoni felhasználásra, sütéshez, főzéshez is elérhetők. Ilyenkor az arányokra kell ügyelni, jóval édesebbek a cukornál, ezért kisebb mennyiség is elegendő belőlük.

A mesterséges édesítőszerek számos élelmiszerben (üdítőitalok, cukorkák, lekvárok, tejtermékek) megtalálhatók. A termékeken gyakran olvasható a „Cukormentes” vagy angolul „Sugar free” illetve „Diet” vagy "light" felirat. Ilyenkor is érdemes a termék címkéjén tájékozódni, hogy valóban cukormentes-e az adott készítmény.

A mesterséges édesítőszerek mellett említést kell tenni az úgynevezett cukorpótlókról. Ezen anyagok energiaértéke azonos a cukoréval, de előnyük, hogy a répacukornál kisebb mértékben és elhúzódóbban emelik a vércukorszintet.

A cukoréval egyenlő energiatartalom miatt csak normál testtömegű személyeknek javasolt a fogyasztásuk, nekik is csak kis mennyiségben. Nem túlsúlyos cukorbetegek számára fogyasztásuk úgy megengedett, hogy a cukorpótlók szénhidráttartalmát beszámítják a kezelőorvos és/vagy dietetikus által előírt napi szénhidrátmennyiségbe.

Leggyakoribb cukorpótló a fruktóz, vagy gyümölcscukor. Szénhidráttartalma ugyan akkora, mint a répacukoré, de valamennyivel lassabban szívódik fel.

Méz: Kalóriamennyiségét tekintve, majdnem egyenértékű a cukorral, mégis előnyösebb a használata a mindennapokban, mivel a mézben megtalálhatóak a szervezet számára fontos nyomelemek, mint például a kalcium, foszfor, magnézium. A vitaminok közül pedig a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A- és E-vitaminok. Cukorbetegeknek a méz is tiltólistán szerepel.

Stevia: Az édesítőt a Stevia rebaudiana nevű növény leveleiből vonják ki. Elterjedése a II. világháború cukorhiányának köszönhető.

Xylitol: Nagy mennyiségben a nyírfa rostjaiból állítják elő. Szénhidráttartalma csaknem akkora, mint a cukoré, de csupán negyede szívódik fel. Kalóriatartalma negyede a cukorénak.

Eritritol: Cukoralkohol, amit a cukor erjesztésével állítanak elő. Nem olyan édes, mint a cukor, viszont nem szívódik fel a szervezetben.

Szorbit: A kukorica-, búza- vagy burgonyakeményítő erjesztésével előállított édesítőszer szintén lassaban szívódik fel, mint a cukor. Hasmenést, haspuffadást okozhat.

Maltit: Kukoricakeményítő alapú cukorpótló, a cukoralkoholok közé tartozik. Kíméli a fogakat, nincs ismert mellékhatása, diabetikus készítményekben is alkalmazható, lassan szívódik fel.

Február 14. – Az Epilepszia Világnapja

epilepszia

A WHO 1997-ben indított küzdelmet az epilepsziával kapcsolatban élő tévhitekkel, valamint az epilepsziás emberek kirekesztésével szemben. A betegséggel kapcsolatban még ma is számos olyan tévhit él, amelyek megnehezítik az epilepsziások beilleszkedését.

Az epilepszia a központi idegrendszer rendellenessége miatt jön létre. A rohamokat az okozza, hogy az agysejtekben túlzott mértékű elektromos kisülések jönnek létre.

Általában gyermekkorban jelentkezik és serdülő- vagy felnőttkorra meg is szűnhet. Oka lehet genetikai, a fejet ért sérülés, fertőzés, de akár magzati sérülés és fejlődési rendellenesség is. Kialakulhat epilepszia másodlagosan felnőtt korban is. Alkoholizmus, fejsérülés, stroke, tumorok állhatnak a háttérben.

Legtöbbünk az epilepszia rángatózással járó fajtáját, a nagyrohamot ismeri, azonban sok esetben a rohamok csak néhány másodpercig tartanak, amely idő alatt a beteg esetleg csak mereven bámul maga elé.

Az epilepsziás rohamok fajtái:

 • Egyszerű parciális roham: a roham alatt megváltozhat a dolgok észlelése (szaglás, hangzás), ugyanakkor eszméletvesztéssel nem jár.
 • Komplex parciális roham: megjelenik az eszméletvesztés és az akaratlan mozgások. Általában valamilyen hangadással indulnak.
 • Absence rohamok: A beteg pár másodpercig nincsen tudatánál, csak révedezik.
 • Mioklónusos rohamok: A karok és a lábak hirtelen elkezdenek rángatózni.
 • Atóniás rohamok: A beteg hirtelen összeesik.
 • Tónusos-klónusos roham (nagyroham): a test megfeszül, majd rázkódni kezd. Eszméletvesztéssel jár, a beteg gyakran megharapja a nyelvét, bizonyos esetekben be is vizel. Az esetek többségében a roham után a beteg elalszik vagy zavart lehet.

Természetesen a rohamok súlyossági fokától függetlenül a betegség kezelést igényel, hiszen még a legkisebb roham is veszélyt jelenhet például vezetés közben.

Mit tehet, ha valakinek a környezetében epilepsziás rohama van?

 • Ne fogja le az érintett személyt a roham ideje alatt! Az izmokban óriási erő van ilyenkor, a végtagok lefogásával csonttörést is okozhat!
 • Ha a beteg pad alá vagy veszélyes helyre esett, húzza ki szabad területre.
 • Helyezzen párnát vagy kabátot a feje alá!
 • Lazítson a szoros ruházaton!
 • Ne nyúljon, és ne tegyen semmit a szájába!
 • Ne hagyja magára a roham ideje alatt a beteget!
 • A roham múltával zavartság jelentkezhet, igyekezzen megnyugtatni a beteget, hagyja pihenni.
 • Hívjon mentőt, ha a roham 5 percen túl tart, ha a beteg eszmélete nem tér vissza, ha első roham volt, ha egy rohamot újabb roham követ, illetve, ha a zavarodottság nem múlik!

A közhiedelemmel ellentétben tehát, az epilepszia nem egy mentális betegség! Az epilepszia önmagában nem ront az intellektuson, vagyis a betegek megfelelő kezeléssel, orvosi ellenőrzéssel értékes életet tudnak élni.

Káros étkezési szokások

Mi az összefüggés a TV nézés és az étkezés között?

Kutatási eredmények alátámasztják, hogy a rendszeres, napi több órát TV előtt töltött idő több módon is károsítja az egészséget. Azon kívül, hogy csökkenti a fizikai aktivitás időtartamát, illetve összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos szívproblémák kialakulásával, egészségtelen szokások kialakítását is elősegíti. Ilyen például az „üres kalóriák” fogyasztása, a kelleténél nagyobb mennyiségű étel bevitele (mivel a figyelem megoszlik, ezért nem csak az étkezésre koncentrálunk), illetve a snackek, chipsek és egyéb, zsírdús, sós ételek fogyasztása.

Miért ne együnk gyorsan?

karos_etkezesi_szokasok2

Ha gyorsan eszünk, az azt jelenti, hogy nem fordítunk kellő figyelmet az étkezésre. A táplálék lebontásához szükséges emésztőenzim termelődést, azonban nagymértékben befolyásolja az étkezés körülménye is. A gyakori, kapkodó, esetleg állva történő étkezés rossz emésztéshez, később akár gyomor és nyombélfekély kialakulásához is vezethet. Az evés sebessége nagymértékben befolyásolja azt is, hogy mennyi ételt veszünk magunkhoz.

Néhány hasznos tanács, ami hozzájárul az egészséges étkezéshez:

 • Vizsgáljuk meg étkezési szokásainkat. Mikor eszünk többet vagy kevesebbet? Milyen hangulatban vagyunk ilyenkor? Milyen ételekből állnak össze a napi étkezések? Érdemes naplót vezetni és egy hét elteltével visszanézni, mit fogyasztottunk, néha csak ekkor döbbenünk rá, hogy mennyi édességet vagy zsíros ételt ettünk.
 • Napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása. Étkezés közben és után is érdemes vizet fogyasztani, ezzel elősegítve az emésztést.
 • Érdemes kerülni a mesterséges édesítőszereket és színezékeket tartalmazó ételeket.
 • A rendszeresség és a napi többszöri étkezés rendkívül fontos.  Ha naponta 5-ször étkezünk, viszont kevesebb mennyiséget, akkor vércukorszintünk állandóbb lesz a nap folyamán, kevésbé fogjuk éhesnek érezni magunkat.
 • A változatosság gyönyörködtet. Figyeljünk arra, hogy ne mindig ugyanazokat az ételeket fogyasszuk.
 • Fehérliszt és kristálycukor helyett válasszunk teljes kiőrlésű lisztet, zöldségeket, barna vagy nádcukrot.
 • Étkezzen nyugodt körülmények között, csak az étkezésre koncentrálva és ne evéssel próbálja oldani a feszültséget!

Az étkezési szokások megváltoztatása cseppet sem egyszerű, azonban összehasonlítva a kalóriák számlálásával és az önsanyargatással még mindig jobb alternatívát kínál. Fontos, hogy a gyermekek számára is példát mutasson. Naponta legalább egyszer közösen asztalnál ülve egyen a család.

Így fogyókúrázzon!

A jó idő közeledtével sokan szembesülhetnek azzal, hogy a tavalyi kedvenc nadrág vagy szoknya igencsak „összement” a szekrényben a hideg téli hónapok alatt. Azonban ne váljunk meg rögtön az ártatlan ruhadaraboktól!

fogyokura

Nagyon fontos, hogy fogyókúra előtt konzultáljon szakemberrel (orvossal, dietetikussal)! Egy helytelen, szakember által nem felügyelt fogyókúra akár veszélyessé is válhat! A nem megfelelő diéta/fogyókúra tápanyaghiányhoz, betegségekhez, további hízáshoz, esetenként életveszélyes állapothoz is vezethet. Minden fogyókúra egyénre szabottan működhet jól és veszélytelenül!

Elhízott egyáltalán?

Hogy a szemünk csal-e a médiában sulykolt testideál miatt, vagy valóban fennáll-e túlsúly, egy egyszerű számítással megtudhatjuk. Az úgynevezett testtömeg indexet (body mass index, BMI) úgy számolunk ki, hogy a testsúlyunkat elosztjuk a méterben megadott testmagasságunk négyzetével (kg/m2).

Mit mutat a BMI?

 • BMI < 19 soványság
 • 20-24,9 normál testsúly
 • 25 - 26,9 túlsúlyos
 • 27 - 29,9 enyhe elhízás
 • 30-39,9 közepes elhízás
 • 40 fölött kóros elhízás

Ha eredménye a 25 és 27 közé esik, akkor a napi energia felvételt 500 kilokalóriával (kcal) célszerű csökkenteni. Ha a kapott értéke a 27 fölé esik, minden esetben kérjen szakmai segítséget!

A helyes fogyókúra alapja:

 • Szervezetét biztosítsa a megfelelő, változatos tápanyagellátásról, hogy ne alakuljon ki hiánybetegség!
 • Ügyeljen arra, hogy a zsírmentes testtömeg ne csökkenjen párhuzamosan a test zsírtartalmának csökkenésével! Ez annyit jelent, hogy egy nem megfelelő fogyókúra, koplalás során az izomból veszít tömeget, az indokolatlan vízhajtással pedig a test víztartalmából. Ezeknek az állományoknak azonban nem kell csökkenniük a fogyókúra során. Nem elég, hogy a mérleg kevesebbet mutat, a jó az, ha a tömeget a zsírból veszítettük.
 • A testtömeg csökkenése ne eredményezzen anyagcserezavart!
 • A diéta/fogyókúra alatt ne érezzen éhségérzetet!

Tévhit, hogy fogyókúra esetén nem szabad szénhidrátokat fogyasztanunk. A szervezetnek minden tápanyagra szüksége van a létfenntartáshoz, így a vitaminokon, ásványi anyagokon kívül a fehérjékre, szénhidrátokra és a zsírokra is. A hangsúly a beviteli mennyiségen, illetve az arányokon van.

 • Ne csak a „kalóriákat” számolja! Nem mindegy, hogy egy adott kcal mennyiséget pl. brióssal vagy almával fedezünk.
 • Részesítse előnyben a lassan felszívódó szénhidrátokat, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékárut válasszon!
 • Legyen rendszeres az étkezése!
 • Igyon sok folyadékot!
 • Amennyiben nem szorul speciális diétára egészségi állapota miatt, étrendjének alapja legyen a változatos, egészséges táplálkozás!
 • Figyeljen oda arra, hogy ne csökkentse a napi étkezések számát. Napi 4-5-ször étkezzen, de kis adagokat, így vércukorszintje stabilan tartható és nem érez éhséget a kisebb mennyiségek miatt sem.

Fogyni csak úgy lehet, ha a test által felhasznált energiamennyiség több mint az elfogyasztott. Mozogjon rendszeresen életkorának, egészségi állapotának megfelelően!  Ha eddig nem sportolt, figyeljen oda a fokozatosság elvére az esetleges sérülések miatt.

Így tisztítsuk a fülünket!

Gondolta volna, hogy a fülzsír termelődésének célja van? A fülzsírt a fülben található faggyúmirigyek termelik azzal a céllal, hogy így a kórokozók megtapadásának és szaporodásának útjába álljon. A fülzsír összegyűjti a bőr megújulása során leváló hámsejteket, szőrszálakat és a fülbe jutó szennyeződéseket is, ezáltal is óvva a fül egészségét. A fül bőre meglehetősen érzékeny, a fülzsír arra is hivatott, hogy védje a bőrt a sérülésektől.

fultisztitas2

Ahogyan a bőr megújul, a hámsejtek leválnak, majd folyamatosan haladnak a külvilág felé. A fülzsír a hámsejtek vándorlásával folyamatosan jut a hallójárat bejáratához. A fülzsír képződése tehát egy természetes folyamat része, eltávolítás nélkül is magától megszárad, majd csaknem észrevétlenül kipotyog.

A fültisztító pálcika használatával akadályozzuk a hámsejtek, valamint a fülzsír vándorlását. Ha fülzsír nem tud távozni, zsírdugó alakulhat ki, a fül eldugulhat, ami halláscsökkenéssel jár. A fültisztító pálcikák végén található vatta nem steril anyag, így elképzelhető, hogy a tisztítással szennyeződést, kórokozókat viszünk fülünkbe. A pálca ezen kívül apró, észrevehetetlen sérüléseket okozhat a fülben, ezáltal kedvezve a fertőzések kialakulásának.  Az igen gyakori hallójárat-gyulladások hátterében is sokszor a fültisztító pálcikák használata áll. A betegség leggyakoribb tünete a viszketés és a fájdalom, néha előfordul, hogy fehér vagy sárga folyadék szivárog a fülből.

Hogyan tisztítsuk helyesen a fület pálcika nélkül?

A fültisztításhoz semmi másra nincs szüksége, mint vízre, szappanra és egy száraz törölközőre. Vízzel és szappannal mossuk meg a fül mögötti területet és a hallójárat kezdetégi a fülkagylót. Ezzel végezve törölközővel szárítsuk meg a fület, a törölköző csücskével töröljük ki a fülkagylót.

Használjunk a hallójárat tisztításához paraffinolajat, hiszen ez feloldja a zsírt. A fül kimosásáért forduljunk orvoshoz! A fülgyertya hatásosságát kutatási eredmények nem bizonyították, fül-orr-gégészek óva intenek a használatától.

Mire érdemes még odafigyelni a fül egészségéért?

 • ha olaj használatára van szükség, érdemesebb spray-t alkalmazni, mint cseppentést
 • termálfürdőkben kerüljük a víz alá merülést, hiszen a meleg vízben könnyebben elkaphatjuk a fertőzéseket
 • repülés esetén nyeléssel, rágással, orrcsepp használatával enyhíthetjük a nyomás okozta fájdalmakat
 • nátha esetén érdemes inhalálni, orrsprak-kel átjáhatón tartani a légutakat
 • hajmosás után mindig töröljük szárazra fülünket

Fűszer- és gyógynövények ültetése otthon

Fűszer- és gyógynövényeket nem csak boltban vagy a piacon vásárolhatunk, kis türelemmel és gondoskodással otthon is termeszthetjük őket. Lássuk, mit kell szem előtt tartanunk annak érdekében, hogy az otthon termesztett fűszer- és gyógynövények előnyeit sokáig élvezhessük!

fuszer_gyogynoveny_ultetes

A fűszer- és gyógynövényekre jellemző, hogy meglehetősen fényigényesek, ezért válasszunk nekik minél naposabb helyet. Vízigényük nem túl nagy, csak mértékkel locsoljuk őket. A fűszer- és gyógynövények között találhatunk évelőket, illetve egynyáriasakat is. A két típust lehetőség szerint ültessük külön. Az évelő növényeket nyugodt szívvel ültethetjük sziklakertbe, de virágágyásba is. A fűszer- és gyógynövények gyakran védelmet nyújthatnak a kártevők ellen is, így az egynyáriasainkat akár a zöldségsorok közé is elhelyezhetjük.

Jó hír, hogy az emeletes házban élőknek sem kell lemondaniuk arról, hogy frissen szedett fűszerekkel ízesítsék ételeiket, a fűszer- és gyógynövények jól érzik magukat cserépben. A cserepet elhelyezhetjük az erkélyre, ablakpárkányra is, lehetőség szerint olyan fajtákat válasszon, amelyek nem túl helyigényesek, nem nőnek magasra, nem terebélyesek. Jó választás lehet a törpebazsalikom, a kakukkfű, a levendula, a menta, a metélőhagyma vagy akár a petrezselyem is. Ezeket a növényeket bátran ültethetjük egymás mellé is egy nagyobb edényben.

A házi kiskertek egy kis törődéssel nem csak egészségét szolgálják, de kímélik pénztárcáját és még esztétikusak is. Legyen kreatív, alakítson ki Ön is kiskertet, hogy minél természetesebben ízesíthesse ételeit!

Gyógynövények szárítása

Amennyiben gyógynövényeinkből sokat termesztettünk, szárítással tartósíthatjuk őket. A művelet annál sikeresebb, minél gyorsabban tudjuk megszárítani a növényt. Fontos a folyamatos légcsere, lehetőleg alacsony páratartalmú levegővel.

Hagyományos szárítási eljárások:

 • Napon történő szárítás: Fehér és sárga virágok, gyökerek, kérgek szárítására alkalmas.
 • Árnyékban szárítás: növény zöld és színes részeit és magas illóolaj tartalommal rendelkező növényeket szárítsuk árnyékban.
 • Sütőben szárítás: a gyógynövényeket egy tiszta sütőlapra tesszük, majd 35 fokra előmelegített sütőbe tesszük.

Fűszer- és gyógynövények tárolása

Miután megfelelően megszárítottuk a növényeket egy kis mozsárban megőröljük. Ezután három fontos dologra kell odafigyelni: minél kevesebb oxigén érje a készítményt, napfénytől óvjuk és lehetőleg nedves levegő se érje. Amennyiben az üvegből már fogyatkozna fűszernövényünk, az üres helyet zsebkendővel vagy vattával tömjük ki, hogy minél kevesebb levegő érje.

Fokozottan óvja haja egészségét a téli időszakban!

Télen a haj általában szárazabb és rosszabb tapintású. A fagyos időn, a száraz levegőn és a szeles időjáráson kívül a fűtés is roncsolja hajunk szerkezetét. A hideg időben jobban aggódunk fejbőrünk egészsége és a megfázás miatt, ezért szeretnénk minél gyorsabban megszárítani hajunkat. A gyakori, túl magas hőfokon történő hajszárítás azonban tovább roncsolja a téli idő miatt amúgy is megviselt haj szerkezetét.

A téli időjárás jelentette fokozott igénybevétel mellett természetesen a hajfestés, a hajvasalás, a hajformázó szerek túlzott használata is károsítja a hajat, a haj külső rétegének roncsolódásához vezet. A kutikula a haj vékony zsírréteggel bevont, pikkelyes védőrétege. Ha a kutikula ép, a haj ragyogó és selymes tapintású.

Gondolta volna, hogy a táplálkozás is hatással van haja egészségére?

hajapolas

A téli időszakban különösen figyeljen oda a megfelelő fehérjebevitelre, a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásra. Fogyasszon bőven gyümölcsöket és zöldségeket, valamint sovány húsokat. A cink és A-vitamin bevitel is nagyban hozzájárul haja egészségéhez. Ne feledkezzen meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem!

Néhány praktikával megóvhatja haja egészségét akkor is, ha hajszárítót használ:

 • Ha lehet állítani a hőfokot, használja minél alacsonyabb hőfokon!
 • Tartsa a hajszárítót a hajától, legalább 12 cm távolságra!
 • Ma már számos hővédő készítmény kapható, használja valamelyiket hajszárítás és hajformázás előtt!
 • Óvja a haj védőrétegét, a hajszálak irányával párhuzamosan fújja a levegőt!
 • Ne dörzsölje törölközővel a haját, csak itassa fel a vizet!
 • A fésüléssel várjon, amíg haja megszárad!
 • Ha teheti, óvja haja egészségét és szépségét regeneráló balzsamokkal és pakolásokkal!
 • Hajszárítás után legalább 3-4 órát várjunk, mielőtt utcára megyünk.

Télen a hideg ellen mindig védekezzünk valamilyen fejfedővel. Legjobb megoldás a kötött sapka, ami melegen tart, ugyanakkor megfelelően szellőzik is.

Hogyan előzhető meg a penész megtelepedése?

Ön vagy a környezetében élők tapasztalták már otthonukban, munkahelyükön gyakori szemkönnyezést, orrfolyást, köhögést, fulladást, allergiás tüneteket? Ha igen, akkor elképzelhető, hogy a panaszok oka a penész megtelepedésében keresendő.

penesz

A penész, gyűjtő elnevezése a nedves helyeken és élelmiszereken megtelepedő gombáknak. A penésznek több típusa ismert, lehet fekete vagy éppen fehér, hasonlíthat egy foltra, de lehet nyálkás, szőrös, poros és dohos szagú is.

Az allergiás tüneteket a penészgomba szaporodása során levegőbe jutó spórák okozzák, amelyeket a virágpollenhez hasonlóan pollenkönnyedén belélegzünk. Szakemberek szerint maximum 200 gombaelemszám nem okoz problémát, körülbelül 500 gombaelemszámig már megterheli a légzőrendszert a levegő, 500 felett pedig kifejezetten egészségkárosító hatása van.

Elsősorban az allergiások, asztmások, valamint az idősek és gyerekek a veszélyeztetettek, tüneteik penészes környezetben rosszabbodhatnak. Egy hazai vizsgálat szerint a penészes lakásban élő gyermekek egészségi állapota sokkal rosszabb volt, mint nem penészes lakásban élő társaiké. A penészes lakásban élőknél 67 százalékkal több volt az asztmás és allergiás jellegű tünet.

A penésszel összefüggésben kimutatható a depresszió, csont- és ízületi megbetegedések, néhány szív- és érrendszeri megbetegedés gyakoribb megjelenése is. Ebben az együttes megjelenésben az összefüggés nem feltétlenül ok-okozati, hanem gazdasági-társadalmi okai vannak.

Az úgynevezett mérgező feketepenész, az egyik legveszélyesebb penészfajta, amely súlyos esetben émelygést, hányást, orr- és tüdővérzést is okozhat. Nem a penész allergizáló hatása, hanem a spórákban található méreganyag (mikotoxin) miatt okoz panaszokat. (A mérgező feketepenész könnyen összetéveszthető más fajtákkal.)

A penész elsősorban a magas páratartalmú, hűvös helyeket kedveli, mint például a konyha, a fürdőszoba vagy a pincehelyiségek, de könnyedén megtelepszik vízszivárgás esetén vagy olyan helyeken, ahol megszorul a levegő és így nem tud kellően szellőzni, például bútorok mögött. Tisztítsa meg a lakást a penésztől! Számos kifejezetten penészeltávolító terméket lehet kapni, de használhat egyszerűen szódabikarbónát is. Miután megtisztította a szennyezett felületet, szárítsa is meg! A penész eltávolítása során használjon kesztyűt, maszkot és védőszemüveget!

Házi tippek a penész eltávolításához:

 • teafaolaj: vízzel keverve hatékony oldatot készíthetünk, amit egyszerűen csak ráfújunk az érintett területre, néhány napig hagyjuk hatni, majd felporszívózzuk a penészt
 • bórax: a bóraxot forró vízzel összekeverjük és segítségével megtisztítjuk a penészes felületet
 • ecet: egyszerűen fújjuk a foltra, hagyjuk hatni negyed órát és töröljük le
 • szódabikarbóna: vízzel keverve hozzunk létre egy sűrű masszát, amit a penészre kenve könnyedén eltávolíthatjuk azt.

Nagyon fontos, hogy megakadályozza a penész ismételt megtelepedését! Vízszivárgás esetén, minél előbb orvosolja a problémát! Szellőztessen rendszeresen! Időnként takarításkor húzza el a bútorokat a faltól. Fűtési szezonban ne hagyja teljesen kihűlni a lakást, ha elutazik otthonról!

Hogyan enyhíthetjük a szúnyogcsípés kellemetlen érzését?

szunyogcsipes

Kora reggel vagy estefelé jól esik a friss, szellős levegőn tartózkodni. A szabadtéri programokat azonban különösen ezekben az időkben beárnyékolja a szúnyogok bosszantó zümmögése, és az általuk okozott viszkető, égő csípések. Az alábbiakban néhány praktikus tippet olvashat, melyekkel gyorsan enyhítheti a kellemetlen tüneteket.

A nőstény szúnyogok felelősek a csípésekért, mivel szaporodásukhoz elengedhetetlen a melegvérű állatok vagy az emberek vére. A szúrás során a rovar egy véralvadásgátló anyagot juttat a szervezetbe, amire enyhe vagy erős allergiás reakcióval reagál a szervezet. A hisztamin hatására kitágulnak az erek és folyadék áramlik a csípés helyére, ezért ott megduzzad a bőr (ödéma).

Az allergiás reakció mértéke minden embernél változó, azonban vannak olyanok, akiknél túlzott reakció figyelhető meg. Ennek tünetei a viszkető és napokon át megmaradó vörös folt a bőrön vagy kiterjedt vörös duzzanat a csípés körül.

Gyógyír a konyhából:

Dörzsöljön a csípésre egy kis citromlevet, almaecetet, só és víz keverékét, vagy pedig szódabikarbónából és vízből készített masszát. Ezek mind segítenek enyhíteni a csípés okozta viszketést, a citrom pedig még a baktériumokat is elpusztítja, ezáltal megelőzve a lehetséges fertőzést.

Fogkrém:

Ki gondolná, hogy egy olyan egyszerű piperecikk, mint a fogkrém, enyhítheti a szúnyogcsípés okozta viszkető és égő érzést? Ennek oka egyszerű: a bőrben található receptorok, amelyek jelzést küldenek az agy felé, egy időben, csak egy jelet tudnak továbbítani. A mentolos fogkrém okozta hűsítő és bizsergető érzés hatására az agyunk tehát nem érzékeli a kellemetlen viszketést.

Aloé:

Ideális gyógymódot jelentenek az aloe vera-s krémek, illetve természetes megoldás lehet, ha közvetlenül a növény levelében található zselét kenjük a csípésre.

A gyógyszeres dobozból:

Súlyos viszketés, illetve allergiás reakció esetén gyógyszertárban kapható antihisztamin vagy hidrokortizon tartalmú készítmények csillapíthatják a tüneteket.

Különösen kisgyermekek esetében figyeljünk oda a megfelelő öltözetre szúnyoginvázió esetén. A gyermekek esetében fontos figyelni arra is, hogy ne vakarják a csípéseket, hiszen a csípés helyén könnyebben jutathatunk kórokozókat a szervezetbe, így könnyen elgennyesedhet, kisebesedhet a csípés.

Amennyiben külföldi úton szerzett a szúnyogcsípése szokatlan tünetekkel (lázzal, hányással, fejfájással), vagy pedig allergiás reakcióval (nehézlégzéssel, torok duzzanattal) jár, azonnal forduljon orvoshoz!

Tények és tévhitek a kullancsokról

Tévhitek

kullancs2
 1. Sokan úgy gondolják, hogy a városban biztonságban vannak, ez azonban tévhit, hiszen a parkokban, füves területeken ugyanúgy elterjedtek, mint az erdőkben.
 2. Egyik leggyakoribb tévhit a kullancsokkal kapcsolatban, hogy a fákról esnek rá az emberre. Az igazság azonban az, hogy legtöbbször a fűről kerülnek ránk, amit a rajtuk lévő hő-és mozgásérzékelő receptorok segítenek. Elsősorban a nyirkos, árnyékos területeket kedvelik.
 3. Egy másik tévhit szerint a kullancseltávolítás módja az, hogy az óramutató járásával ellentétes irányban kell a fejét kiszedni csipesszel a bőrből. Az igazság az, hogy nem kell a kullancsot csavargatni.
 4. Sokan vazelinnel, pálinkával öntik le a kullancsot, mielőtt kiszednék. Erre semmi szükség.

Milyen állat a kullancs és hogyan kell helyesen eltávolítani bőrünkből?

A kullancsok a melegvérű emlősök - pl.: emberek, kutyák, macskák - vérével táplálkoznak. A Kárpát-medencében a leggyakoribb a közönséges kullancs, ami a Lyme-kórt és a vírusos agyhártyagyulladást terjeszti. Annak érdekében, hogy az élősködő által terjesztett fertőzések kockázatát lehető legalacsonyabbra csökkentsük, nagyon fontos, hogy azt a bőrből időben távolítsuk el. Leggyakrabban a hajlatokban, a fül mögött, a hajas fejbőrön bújik el, ahol szájszervével lyukat vág a bőrben és megkezdi táplálkozást.

 1. Egy csipesszel fogja meg a kullancsot fejénél, a bőrhöz minél közelebb. Soha ne szorítsa össze a kullancs testét, hiszen így a méreganyagot a szervezetébe préselheti. (Vannak különféle szerkentyűk a kullancs megragadására, használja bátran a legjobban kézre állót!)
 2. Folyamatosan húzza ki a bőrből az élősködőt, nem kell tekerni. A hirtelen, rángató mozdulat hatására a kullancs szájszerve a bőrben maradhat. Amennyiben ez megtörténik, ne ijedjen meg, ne piszkálja, ez idővel magától kilökődik. Ha piszkálni, szurkálni kezdi, befertőzheti a sebet.
 3. A kullancs fertőzöttségét magánlaboratóriumokban meg lehet vizsgáltatni, azonban nagy az esélye annak (akár 50 százalék), hogy a kullancs fertőzött. Kicsi viszont annak az esélye, hogy ezt át is adta. Mindenesetre, amennyiben meg akarja vizsgáltatni a kullancsot, őrizze meg.
 4. Fertőtlenítse a harapás helyét. Kullancscsípéssel orvoshoz fordulni csak panaszok esetén szükséges, hiszen a kullancsok önmagukban ártalmatlanok. Ugyanakkor a kullancs hordozza a Lyme-kór baktériumát és a kullancsvírus okozta agyvelőgyulladás vírusát.

Megelőzés

Amennyiben zöld környezetben tartózkodik, viseljen a végtagokat takaró, világos színű ruházatot, hordjon fejfedőt és galléros pólót! Használjon kullancsriasztó külsőleges szereket (a B6 vitamin nem előzi meg a kullancs-csípést). Minden esetben vizsgálja át magát és családtagjait, hogy időben felfedezhesse a kullancsokat!

Mit tehet, ha egy kiadós testmozgás után napokig gyötri az izomláz?

A jó idő beköszöntével egyre többeket motivál a bikini szezon közeledése, a szabadtéri sportolás lehetősége is egyre több embert csigáz fel, és napról napra többeket láthatunk futni vagy éppen biciklizni. Azonban az esetleges hosszú téli kihagyás után még a legkisebb testmozgás is napokig húzódó, fájdalmas érzést, izomlázat von maga után. De mi is az izomláz és mit tehetünk ellene?

izomlaz

Az izomlázat az izmok túlzott vagy hirtelen nagy erejű igénybe vétele váltja ki. Az izomláz leggyakrabban 1-2 nappal az igénybevétel után jelentkezik. A legtöbben úgy tudják, és korábban az volt az elfogadott álláspont, hogy az izomlázat az izomszövetben felszaporodó tejsav okozza. Ha izmaink edzetlenek, és nem tudnak kellő hatékonysággal energiát termelni aerob (oxigén jelenlétében zajló) körülmények között, akkor a szervezetünkben lévő cukor egy részét anaerob (oxigén nélkül zajló) módon bontják le, amelynek eredményeként tejsav keletkezik és halmozódik fel a szervezetben.

Napjainkban azonban egyre elterjedtebbé és elfogadottabbá válik az a magyarázat, hogy az izomlázat nem a tejsav, hanem az izomrostokban bekövetkező mikroszakadások okozzák, melynek következtében fájdalommal járó gyulladás alakul ki.

Hogyan előzheti meg az izomlázat és kerülheti el a sérüléseket?

 • Ha eddig nem mozgott rendszeresen, ne tegye túl magasra a lécet!
 • Fokozatosan növelje a mozgás intenzitását!
 • Mozgás előtt melegítsen be!
 • Mozgás után nyújtsa le izmait!
 • Igyon sok folyadékot az edzés ideje alatt!

Mit tegyen, ha már kialakult az izomláz?

Az izomláz kezelésének, a fájdalom enyhítésének nincsen egységes bevált módszere, azonban néhány praktikával ön is megpróbálkozhat.

 • A nyújtás nem biztos, hogy hamarabb elmulasztja az izomlázat, de biztosan jó érzés.
 • Az izomláz pihenéssel is elmúlik, általában 3-7 nap után.
 • Próbálja ki a masszázst!
 • Alkalmazzon vény nélkül is kapható gyulladáscsökkentő készítményeket, krémeket!
 • Néhány gyógynövénykészítmény (pl. fekete nadálytő krém) is beválhat az izomsérülések kezelésében.
 • Mielőtt bármilyen intenzívebb mozgást végezne, várja meg, hogy a fájdalom elmúljon!
 • Próbálja ki a váltott hideg-meleg fürdőt, illetve a szaunázást!
 • Forduljon orvoshoz, ha a fájdalom 7 nap múltán is fennáll, illetve fokozódik!

Korábban úgy tartották, hogy az izomlázat legkönnyebben további edzéssel lehet oldani. A modern vizsgálatok sem cáfolják ezt, hiszen a kísérletekben a további terhelés nem késleltette a regeneráció folyamatát. Ily módon a 3. naptól megkezdett kíméletes testmozgás, pl. úszás mindenképpen javasolható.

Ha lehetősége van, kérjen egyénre szabott edzési tervet személyi edzőtől, vagy töltsön le a telefonjára olyan alkalmazásokat, amelyek kész edzési terveket tartalmaznak. Itt könnyen kiválaszthatja az állóképességének megfelelőt, és nincs más dolga, mint végigcsinálni az előírt gyakorlatokat. Természetesen ebben az esetben is előfordulhat, hogy az elején izomláza lesz.

Azonban egy kis izomláz ne vegye el a kedvét testmozgástól! Ha rendszeressé válik a testmozgás, többé az izomláztól sem kell tartania!

Hallott már a kemofóbiáról?

1997-ben egy 14 éves, amerikai diák petíciót írt, melyben felhívta a dihidrogén-monoxid veszélyeire a figyelmet és annak betiltását javasolta. A beadványban az szerepelt, hogy a dihidrogén-monoxid hozzájárul pl. az üvegház-hatáshoz és elősegíti a tájeróziót. A diák 50 iskolatársát kereste meg a témával kapcsolatban, melyből 43 diák azonnal aláírta a petíciót, páran hezitáltak és összesen 1 társuk volt, aki rájött, hogy tulajdonképpen nem másról, mint a vízről (H2O) van szó. A beadványt kezdeményező diák projektjének címéből - „Mennyire vagyunk hiszékenyek?” – kiderül célja is. Célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy gondolkodás nélkül el tudunk utasítani valamit, amiről nem is tudjuk igazán, hogy mi az. Az ügy nagy visszhangot váltott ki a sajtóban.

Mi is az a kemofóbia?

kemofobia

A kemofóbia a „vegyi anyagoktól” való irracionális félelmet jelenti. Akik a kemofóbia tüneteit mutatják, azt vallják, hogy mindenkinek csak természetes anyagokat kellene fogyasztania és használnia a mindennapok során. Szinte olajat önt a tűzre, hogy napjainkban az internet elérhetővé válásával és a közösségi oldalak nagy látogatottságának köszönhetően rövid idő alatt nagy népszerűségre tehetnek szert a különböző összeesküvés elméletek és magukat természetesnek és követendőnek hirdető életmódok és táplálkozási trendek. Az ilyen elméletek és irányzatok gyakran légből kapott ötletekre alapoznak, és csak a legritkább esetben rendelkeznek tudományos háttérrel. Mivel az átlagos ember pedig általában szerény kémiai (és természettudományos) ismeretekkel rendelkezik, így könnyedén hihet a manipulatív szövegeknek. Emellett még a racionális emberek többsége is tart kemikáliáktól, mert az elmúlt évszázadban több olyan eset is történt, amikor bizonyos vegyszerek különböző károkat okoztak. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy az évek során egyre szigorúbb szabályozást vezettek be a kemikáliák forgalomba hozatalát illetően, ezáltal biztonságosabbá vált használatuk is. Természetesen minden szabály annyit ér, amennyit betartunk belőle, így a biztonságos alkalmazáshoz elengedhetetlen a készítmények ismerete és a felhasználási szabályok körültekintő betartása is.

Szakemberek szerint veszélyesség szempontjából nem lehet éles határvonalat húzni a mesterséges és természetes anyagok között, hiszen a természetben is találhatóak olyan anyagok, amelyek mindig is veszélyesek voltak és lesznek az emberek számára. Szerintük elképzelhetetlen az élet vegyi anyagok nélkül, hiszen a mindennapjaink során körbe vagyunk véve velük nem csupán élelmiszer-összetevők, hanem használati tárgyak formájában is. A kemofóbia megszüntetésének vagy megoldásának a kulcsa valószínűleg az lehetne, ha az emberek nagyobb kémiai ismeretekkel rendelkeznének, tájékozottabbak lennének a vegyi anyagokkal kapcsolatban, akár az iskolai oktatás, akár a média révén, s ily módon csökkenhetne az alaptalan félelem a különböző anyagok használatával kapcsolatban.

Egészségesebbek a light üdítők?

light_uditok

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy nem csupán a cukrozott üdítőitalok, hanem az édesítőszert tartalmazó termékek fogyasztása is jelentősen magasabb kockázatot jelentett metabolikus szindróma, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás és szívkoszorúér-betegség kialakulására.

Egy vizsgálatban, túlsúlyos személyek 6 hónapon keresztül vagy mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőket vagy vizet fogyasztottak a cukrozott üdítők helyett. A kutatók azt tapasztalták, hogy bár mindkét csoportban statisztikailag jelentős mértékben csökkent a résztvevők testsúlya és vérnyomása, a vércukor szintje csak a vízre váltóknál csökkent, a „light” termékeket fogyasztóké nem.

Mi lehet ennek az oka?

Bár az eddigi vizsgálatokban nem igazán tudták igazolni, hogy a mesterséges édesítőszerek befolyásolják a szervezet inzulintermelését és egyéb, a cukorháztartást befolyásoló hormonjainak szintjét, a következő érdekes dolog derült ki: a vékonybélben is találhatók úgynevezett "édes íz receptorok", melyek függetlenül attól, hogy cukrot vagy más édesítőszert érzékelnek, növelik a cukorszállító molekulák számát a bélfalban, így lehetővé teszik, hogy még több cukor szívódjon fel. Ezzel szemben más vizsgálatok ellentmondanak ennek a feltételezésnek.

Mi tehát a tanulság?

Az egymásnak ellentmondó elméletek ellenére is világos, hogy attól, hogy nem fogyasztunk cukrozott üdítőitalokat, az édesítőszert tartalmazó termékek fogyasztása is jelentősen magasabb metabolikus szindróma, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás és szívkoszorúér-betegség kockázattal jár együtt.

A megfigyelt együttes előfordulás azonban nem biztos, hogy ok-okozati összefüggést takar, hiszen alapvetően a túlsúlyos vagy hízásra és az említett betegségekre egyébként is hajlamos emberek választják a light termékeket. Így akár fordított okság is fennállhat, bár ezidáig ezt sem sikerült egyértelműen bizonyítani.

A helyzetet tovább bonyolítja, az ún. „megengedés” jelensége. Ez pedig nem más, mint hogy a cukormentes termékeket fogyasztók hajlamosak többet enni arra hivatkozva, hogy az innivalójuk úgyis kalóriamentes. Ez nem ritkán azt jelenti, hogy ha 150 kalóriát megspórolnak egy 3 dl-es üdítőn, megengedik maguknak, hogy sült krumplit is egyenek, ami kb. 500 extra kalória bevitelét jelenti.

Ha ön túlsúlyos vagy cukorbeteg, szomjoltásra válasszon inkább vizet. Emellett ajánlott, hogy hetente legalább 3-szor iktasson be egy 30 perces mozgást, valamint a napi 2-szeri, 3-szori étkezést cserélje fel 4-5 kisebb étkezésre.

Hogyan kezeljük a darázs- és méhcsípést?

A darázs és a méh is akkor csíp, ha saját magát vagy fészkét fenyegetve érzi. Ezek a csípések fájdalmas, égető érzéssel és piros, duzzadt bőrtünettel járnak. Normális esetben elengedő, a csípést otthon kezelni.

Normálisnak számít a méh vagy darázscsípés utáni reakció, ha legfeljebb 10 cm-s bőrpír, duzzanat, fájdalom jelentkezik. Ezeket a tüneteket elég helyileg kezelni.

Nagy, helyi reakcióról beszélünk, ha 10 cm-nél nagyobb, egyre növekvő duzzanat alakul ki a csípés helye körül.

meh_es_darazscsipes

Általános (szisztémás) a szervezet válasza, ha egész testre kiterjedő csalánkiütés, arcödéma, tenyér és talpviszketés jelentkezik. Hívjon orvosi segítséget. Súlyosabb esetben sípoló légzés, légszomj, mellkasi szorítás vagy ájulás, szédülés is fellép, ezekben az esetekben azonnal hívja a 104-et!

Halálos kimenetelű méhcsípés-allergia évente néhány esetben fordul elő.

Megelőzés:

Tavasszal és nyáron nem érdemes élénk, a virágok színéhez hasonló ruhákat hordani, hiszen azok vonzzák a bogarakat, rovarokat. Fordítsunk figyelmet a kaptárok elkerülésére. Üdítős poharat a szabadban fedje le, vagy kortyolás előtt győződjön meg róla, hogy nem szállt bele darázs.

Mit kell tenni darázscsípés esetén?

Az első lépés, hogy nyugodjon meg! A darázs- és méhcsípés bár fájdalmas, de nem ad okot a pánikra.

Ha a fullánk a bőrben maradt, el kell távolítani. A fullánk eltávolításkor ügyelni kell arra, hogy a méregzsákban maradt méreg ne ürüljön a bőrbe. Fontos, hogy a fullánkot ne nyomja össze! Tisztítsa meg az érintett területet szappannal és vízzel!

A duzzanat csökkentésére jeget használhat. A jég ne érintkezzen közvetlenül a bőrrel, csomagolja azt textíliába vagy zacskóba!

A patikákban kapható antihisztaminos kenőcsök mindkét csípés tüneteit enyhítik. A kenőcsökkel kapcsolatos kérdéseivel forduljon bizalommal gyógyszerészéhez.

A népi gyógyászat megfigyelései szerint a petrezselymes, levendula- vagy búzacsíra-olajos bedörzsölés segít, vagy akár a friss hagymaszelet csípésre helyezése is.

A méh- és darázsméreg allergia

Súlyos esetben úgynevezett anafilaxia alakul ki, amely szapora szívveréssel, vérnyomáseséssel, légzési nehézséggel, eszméletlenséggel is járhat. Haladéktalanul hívjon mentőt! Amennyiben a kórházban felmerül a darázs- illetve méhméreg allergia gyanúja, ennek kivizsgálását kezdeményezik. Innentől a betegnek adrenalininjekciót kell magánál tartania.

Ha nem allergiás, de a csípés a szájat vagy a garatot érinti, vagy egyszerre több csípés érte, akkor is mindenképpen forduljon orvoshoz!

Milyen veszélyeket rejtenek magukban a hamisított gyógyszerek?

Tény, hogy a bizonytalan eredetű, illegális forrásból származó gyógyszerek évente körülbelül százezer ember halálát okozzák világszerte, éppen ezért hazai és nemzetközi szinten is egyre nagyobb összefogásra, ellenőrzésekre, tájékoztató kampányokra van szükség. Az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt öt évben közel nyolcszorosára nőtt az Unió határain lefoglalt hamis gyógyszerek aránya. Tudta, hogy a hamisított gyógyszereket például fürdőszobában, garázsban, melléképületekben, sufniban, de van, hogy betonkeverőben is készítik? Így nem csak összetételükkel, de a készítés körülményeivel is hozzájárulhatnak súlyos egészségkárosodáshoz! És azt gondolta volna, hogy egy korábbi hazai felmérésből kiderült, hogy 2012-ben 330 000 ember vett bizonytalan forrásból gyógyszert?

hamisitott_gyogyszerek

Elsősorban a szegényebb országok lakói veszélyeztetettek, mert nekik nem telik a legális, drágább készítményekre, ezért megveszik az olcsóbb, illegális készítményeket, amely azonban nagy veszélyeket rejthet.

A hamisított készítményeket alapvetően két csoportra lehet osztani: az egyik csoportba a természetes összetevőket tartalmazó gyógyszerhamisítványok tartoznak (ezek általában hatástalanok), a másik csoportba – ez a veszélyesebb – az eredeti gyógyszer hatóanyagát nem megfelelő arányban tartalmazóak, amelyek életveszélyes állapotot, legrosszabb esetben halált is okozhatnak!

Melyek a leggyakoribb hamisított készítmények?

A leggyakoribb hamisított készítmények a különböző fogyasztó tabletták, teljesítményfokozó és potencianövelők, fogamzásgátló tabletták, fájdalomcsillapítók, szív-és rákgyógyszerek. Egy 2010-es tanulmány szerint mintegy 77 millió európai fogyasztó kockáztatja életét azzal, hogy a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak remélt készítményeket.

A hamis gyógyszerek beszerzésének számos oka lehet. Bizonyos készítmények (potencianövelők, fájdalomcsillapítók) esetében a vásárlók gyakran titkolni akarják a szer fogyasztását. Más esetekben (pld. a rákgyógyszerek esetében) olyan készítményeket próbálnak meg az interneten beszerezni, amely az adott országban esetleg nem kapható, be van tiltva, vagy csak a helyi gyógyszerhatóság nem támogatja.

Jó, ha tudja! A hamisított gyógyszereket elsősorban interneten árulják. Hazánkban 2013. március 1. óta kizárólag olyan webpatikák üzemelhetnek, amelyek mögött tényleges üzlet és raktárkészlet áll. Az ÁNTSZ honlapján megtalálhatóak a legális internetes patikák listája.

Milyen hatása lehet a termálfürdőnek szervezetünkre?

termalfurdo

Hazánkban számos termálfürdő található, melyek nagyon népszerűek mind a hazai, mind pedig a külföldi látogatók körében. Korábban jellemzően az idősebb korosztály, ma már azonban egyre több fiatal is szívesen tölti idejét fürdőinkben. A legkedveltebb termálfürdő és fürdők Sárvár, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Pápa, Tapolca.

A termálfürdő a testnek és léleknek egyaránt felüdülést biztosít. A termálvíz, mely sok ásványi anyagot tartalmaz és körülbelül 34-38 Celsius fok körüli hőmérsékletű, több mint 1000 méter mélyről tör fel a felszínre. A termálfürdő és gyógyvizek vize főként nátrium-hidrogén - karbonátot, vasat, jódot, kalciumot, magnéziumot, káliumot, fluort, ként és szén-dioxidot tartalmaz.

Gyógyfürdők régen

Már a rómaiak idején is építettek fürdőket az egykori Pannónia területén.  Ezek a fürdők a társasági élet központjai voltak. Későbbiekben a keresztények is elsősorban a meleg vizű források közelébe építették templomaikat, kolostoraikat. A fürdők építésének második hulláma a török uralom idejére tehető. De az akkor épített fürdőkből csak az egri és néhány budapesti fürdő maradt fenn. A XVIII.-XIX. században megépítették az első fürdőházakat Hévízen és Balfon. 1913-ban megnyílt a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő.

Kiknek ajánlott a termálfürdő?

A víz hatása kémiai összetételétől függ, ez pedig földrajzilag nagy változatosságot mutat. A kén és a szulfid szabadgyökfogó, azaz antioxidáns hatású, értágító, immunerősítő. A kénes vizeknek magas az előfordulása Harkányban, Mezőkövesden, Balfon és egyes budapesti fürdőkben.

A kalcium gyulladáscsökkentő és antiallergiás hatású. A sós-jódos – főleg alföldi – vizek hasüregi összenövések, gyulladások, valamint a meddőség terápiájában lehetnek hasznosak. A természetes szénsav értágító, keringésfokozó hatású, és csontritkulás esetén is alkalmazható. A radon fájdalomcsillapító hatású, fő előfordulási helyei: Hévíz, Eger, Miskolc, valamint a Gellért és a Rudas fürdő.

A gyógyfürdőkúrát állandó orvosi felügyelet mellett végzik. Nem minden beteg alkalmas a gyógyfürdői kezelésre.

Mikor nem ajánlott a gyógyfürdő?

Láz, terhesség, tbc, pajzsmirigytúltengés, fertőző betegségek, szív- és keringési elégtelenség, magas vérnyomás, önellátásra képtelenség, epilepszia, inkontinencia, rosszindulatú daganatos betegségek esetén nem ajánlott a termálfürdő látogatása. Szintén nem javasolt éppen aktív ízuleti gyulladással fürdőzni, mert fokozhatja a panaszokat.

Reumatológus javaslatára a gyógyfürdőkezeléshez tb-támogatás vehető igénybe, a reumatológushoz pedig háziorvosi beutaló szükséges.

Mire jó a rendszeres testmozgás? I. rész

Ha szeretné jobban érezni magát, könnyebben megbirkózni a mindennapok nehézségeivel, akkor az egyik legjobb megoldás erre a korának, egészségi állapotának megfelelő, rendszeres, relatíve intenzív testmozgás. Most lássuk, mi mindenre nyújthat gyógyírt a fizikai aktivitás?

testmozgas1

A rendszeres testmozgás segít megelőzni a túlzott testsúlygyarapodást illetve jótékony hatást fejt ki túlsúly esetén is, hiszen segít a felesleges kilók leadásában. Testmozgás közben energiát, kalóriákat égetünk el: minél nagyobb a fizikai aktivitás, annál többet égetünk. Már apró lépésekkel is sokat tehetünk fittségünk növelése érdekében, pl. ha a lift helyett a lépcsőt használjuk, vagy egy megállóval hamarabb leszállunk a buszról hazafelé jövet, munkába menet. Szintén egyszerű és bárki számára elérhető a napi fél óra séta, vagy – jobb híján – néhány, a lakásban végzett tornagyakorlat.

Ha aggódik az egészsége miatt, vagy fél a szívbetegségektől, a magas vérnyomástól vagy magas vérzsírszinttől, akkor ugyancsak érdemes minél hamarabb elkezdeni a rendszeres mozgást! A mozgás növeli a „jó” koleszterin, azaz HDL szintjét a vérben. Köztudott, hogy a mozgás is betegségmegelőző szereppel bírhat, valamint alapvető elemét képezheti bizonyos betegségek terápiájának, mint pl. a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-és érrendszeri betegségek, ízületi gyulladás, stb.

Kifejezetten ajánlják a rendszeres testmozgást a depresszióval küzdőknek is. A mozgás során szinte pontosan ugyanazok a vegyületek szabadulnak fel a szervezetben, mint amelyeket az ilyen állapotokban felírt gyógyszerek is felszabadítanak. Míg azonban a mozgás a teljes testet karban tartja, a tabletták nem javítják az izomtónust vagy a keringést.

A rendszeres testmozgás az érzelmi és szellemi fittséget is támogatja, és segíthet levezetni a feszültséget is egy stresszes nap után. A fizikai aktivitás serkenti az endorfinok, azaz a „boldogság” hormonok termelődését, ezért egy jóleső testmozgás után joggal érezhetjük magunkat boldogabbnak, egészségesebbnek. A rendszeres fizikai aktivitás mindemellett növelheti az önbizalmat és javíthatja az önbecsülést is!

Hamar elfárad a házimunka vagy bevásárlás, vagy csak egy kisebb séta alkalmával? A rendszeres fizikai aktivitás javítja az izmok erejét, és fokozza a kitartást, erősíti a szervezetet és annak ellenálló képességét.

Felnőtt életükben sokan elképzelik, hogy nyugdíjasként megteszik majd mindazt, amire munka és gyereknevelés mellett, idő vagy pénz hiányában nem tudnak. Ilyenkor szemünk előtt azok a fitt, nyugat-európai turisták lebegnek, akik ősz hajjal is vígan járják a világot. Sokan (helyesen) előtakarékoskodnak emiatt, hogy így is biztosítsák gondtalan idős éveiket, de gyakran mire elérik azt a kort, már egészségi állapotuk nem engedi, hogy megvalósítsák mindazt, amire olyan régóta készültek, és a felhalmozott megtakarításokat orvosi kezelésekre kell fordítani a vágyott élmények helyett.

Bizonyított tény, hogy azok, akik aktív felnőtt éveikben több-kevesebb rendszerességgel mozognak, sportolnak, később, nyugdíjas korukban is sokkal jobb egészségnek örvendenek majd. Kevésbé sújtják őket a csontok és ízületek betegségei, szívük, ereik is sokkal tovább maradnak jó állapotban, 55-60 éves koruk felett is teljesebb, aktívabb életet tudnak élni, hancúrozni az unokákkal, vagy éppen gyalogtúrára indulni egzotikus országokban. Tegyen meg Ön is mindent egészséges, fittsége megőrzésére, kezdjen el mozogni már ma!

Mire jó a rendszeres testmozgás? II. rész

Az előző bejegyzésben elkezdett témát boncolgatjuk tovább ebben az írásban is, azaz: mire jó a rendszeres testmozgás még azon kívül, amit eddig megtudtunk?

testmozgas2

A rendszeres fizikai aktivitás nagy segítséget jelenthet akkor is, ha valaki például rosszul alszik, ezért fáradtan ébred és így nem tud a mindennapokban rendesen helyt állni. Nem ajánlott azonban a lefekvéshez közeli időpontban tornázni, mert a testmozgás akkora energiával töltheti fel a szervezetet, hogy az megnehezíti az elalvást.

A rendszeres testmozgás a szexuális életre is jó hatással van, hiszen ettől fittebbnek, vonzóbbnak érzi magát az ember. Kutatások bizonyítják, hogy az a férfi, aki gyakran végez valamilyen testmozgást, később kevésbé valószínű, hogy merevedési problémával küzd majd, mint azok, akik mozgásszegény életmódot élnek. A mozgás a nők szexuális életére is nagyon jó hatással van.

Fontos, hogy a testmozgást ne kényszernek, hanem örömként, jóleső tevékenységként, közérzetjavítóként éljük meg. Az első és legfontosabb lépés a mozgás beépítése a heti rutinba. Ne úgy gondoljunk a mozgásra, mint nehéz kötelezettségre, amit hetente többször el kell végeznünk. Ha így teszünk, szinte biztos, hogy előbb-utóbb felhagyunk vele. Ha viszont megtanuljuk élvezni, megtaláljuk a mozgás örömét, akkor a választott mozgásforma vágyott szabadidős tevékenység, egyfajta hobbi lesz, és biztosan szakítunk rá időt.

Az Ön korának, fizikai állapotának legmegfelelőbb mozgás kiválasztásához kérje ki orvosa véleményét is, aki az egészségi állapotát figyelembe véve ajánlhat mozgásfajtát. Különösen ajánlott ez akkor, ha korábban nem sportolt, vagy nem mozgott rendszeresen, és 40 éves kora fölött szánta rá magát az egészséges életre.

Sokan tudják, hogy „többet kéne mozogni”, de a gyakorlatban ennek kezdete mindig „a jövő hét”. Mások azzal hárítják el a rendszeres sportot, hogy „épp eleget mozognak, járkálnak a munkahelyen”. Többnyire azonban ők maguk is tudják, hogy becsapják magukat, hiszen a munkahelyen megtett néhány lépés (hacsak nem biciklis futárként dolgozik valaki) szinte soha nem helyettesítheti a folyamatos, legalább félórás testedzést. Ez utóbbi során egészséges mértékben emelkedik a pulzus, gyorsul a légzés, és a szervezetben olyan folyamatok indulnak el, amelyek néhány, az irodák között megtett méter során soha.

Vezessen rendszeres edzésnaplót a sportolásról, melybe minden alkalommal beírhatja a mozgás időtartamát és az aktivitás mértékét. Ma már ezeket a nyilvántartásokat számtalan ingyenes számítógépes program is segíti, amelyek okostelefonokon is használhatók, de ugyanúgy megteszi egy kis füzet és egy ceruza. Így nyomon tudja követni az elvégzett mozgás mennyiségét és fizikai teljesítményének változását, javulását. Ahhoz, hogy a testmozgás meghozza a várt eredményt, rendszeresen, minden másnap legalább 30 percet kellene mozognia. 

Érdemes lehet a rendszeres mozgás előtt és a pár hónappal később készült laboreredményeit összehasonlítani. Ha életében fontossá és gyakorivá válik a mozgás, akkor ez látható lesz a laborértékei, pl. a koleszterinszint javulásában is.

A testmozgás bármely életkorban nagyon jó hatással van az egészségi állapotra, így sosem késő elkezdeni!

Mit igen és mit ne, azaz mire figyeljünk a tízórai csomagolásánál?

Az egészséges életmód szerves része a rendszeres, napi ötszöri étkezés nem csak a felnőttek, de a gyermekek számára is. Mivel elkezdődött az új tanév, reggelente újra készíthetjük a gyerekeknek a finomabbnál finomabb tízóraikat. Az alábbiakban ehhez adunk pár tippet, hogy ne mindig ugyanaz kerüljön az uzsonnás dobozba.

tizorai

Mit igen?

A tízórai szendvics alapja lehetőleg magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru legyen. A kenyereket időnként helyettesíthetjük például pitával, baguettel, kiflivel, zsemlével, tortilla tekerccsel vagy éppen rozslisztből készült muffinnal is. Érdemes kipróbálni az otthoni kenyérsütést is, és abból szendvicset készíteni.

A klasszikus margarin-felvágottas szendvicset feldobhatjuk különböző, otthon is elkészíthető pástétomokkal (pl. zöldség alapú vagy májpástétom), sajtkrémekkel, túrókrémekkel, húskrémekkel, zöldségkrémekkel, sült hússal, stb. Ezekhez jól illenek a különböző sajtok. De előző este készíthetünk ízletes, apró húsgolyókat is a pékáru mellé vagy egy finom, csirkehúsos salátát. Felvágottak közül elsőssorban a sovány felvágottakat részesítsük előnyben. Ami nagyon fontos, hogy a tízórai mindig tartalmazzon friss, idény- jellegű zöldséget és gyümölcsöt. A szendvicsbe szeletelt zöldség mellé csomagolhatunk nyers répaszeleteket, kisebb darabokra vágott karalábét, esetleg zeller szálat, stb. A gyümölcsök közül célszerű olyat csomagolni, ami nem nyomódik össze, nem folyik, bírja az iskolatáskában akár több órán át. Ilyen pl. az alma, körte. A szendvicseket vagy salátákat jól kiegészíthetjük magvakkal vagy különböző csírákkal is, melyek könnyen beszerezhetőek szinte bármelyik élelmiszerboltban. Ha van lehetőség hűtőbe tenni a tízórait, akkor natúr joghurtot vagy kefirt is csomagolhatunk. Ha az iskolában a büfén és a mosdón kívül nincs más mód ivóvízhez jutni és a táskába még elfér, akár ajánlott vizet is csomagolni.

Mit ne?

Nem ajánlott csomagolni pl.: csokoládét, zsírdús édes vagy sós péksüteményeket, túró alapú, csokoládé bevonatú desszerteket, pudingokat, snackeket, chipseket, cukros, szénsavas üdítőitalokat, ízesített gyümölcs joghurtokat. Ha időnként gyümölcslevet szeretne csomagolni csemetéjének, akkor a 100%-os gyümölcstartalmút válassza, mert az ennél kevesebb gyümölcstartalmúak elsősorban cukrot és különböző adalék és színezőanyagokat tartalmaznak. Ha gyermeke túlsúlyos, kerülje a különböző müzli szeleteket is, hiszen általában ezek a termékek is sok cukrot tartalmaznak.  

Mire figyeljen?

Mindig érdemes a termékek címkéjét elolvasni, tájékozódni, hogy a feltüntetett adatok mit jelentenek. Ebből sok minden kiderül, pl. hogy zsírdús vagy sem az adott termék, hogy valóban teljes kiőrlésű terméket teszünk a kosarunkba, hogy a „light” termék csak a zsírtartalomra vonatkozik, nem a cukortartalomra, stb. Ennek a tudásnak a birtokában minél egészségesebb alapanyagokból válogathatjuk össze a tízórait csemetéinknek. Ha a táplálkozással kapcsolatban még több információra kíváncsi, akkor keressen fel dietetikus szakembert, aki minden korosztály számára, személyre szabott étrenddel tud segíteni.

Napszúrás

napszuras

A napsugarak veszélyeiről sokat hallani, mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni a ránk leselkedő veszélyekről. Ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, egy strandolás, egy nyári kirándulás idején könnyedén napszúrást kaphatunk. Ugye Ön se szeretné betegséggel, rossz közérzettel tölteni a pihenést? Lássuk, mit tehetünk a megelőzés érdekében!

Mi okozza a napszúrást?

A napszúrás oka a napsütésnek való túlzott kitettség és a magas hőmérséklet együttes hatása, aminek következtében az agyhártya begyullad. (Ez a gyulladás tehát a közismert agyhártyagyulladással ellentétben nem kórokozó eredetű, úgynevezett steril gyulladás.) A jellegzetes tünetek hátterében az agyhártya megduzzadása áll, amely nyomást gyakorol az agy különböző területeire. A napszúrás a gyermekeket és időseket különösen veszélyezteti, ezen kívül fokozza a kockázatot a nem elégséges folyadékpótlás a túlzott fizikai aktivitás.

Melyek a napszúrás tünetei?

A tünetek, a gyengeség, fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, láz, fényérzékenység, bőrpirosság, ájulás általában csak órák múltán, az esti órákban jelentkeznek. Azt megelőzően a leggyakoribb tünet a fáradtság.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

 • Viseljen sapkát, kalapot vagy kendőt, lehetőleg világos színűt!
 • A sapkát, kalapot át is nedvesítheti.
 • Igyon sok folyadékot, lehetőleg vizet!
 • 11 és 15 óra között kerülje a napon tartózkodást!
 • Ha strandol, lehetőleg akkor is húzódjon árnyékba!
 • Hagyjon időt szervezetének az alkalmazkodásra, fokozatosan növelje a napon töltött időt!
 • Különös figyelmet fordítson gyermekei védelmére, főleg a csecsemőkére.

Mi enyhítheti a panaszokat?

 • tarkóra helyezett hideg vizes borogatás
 • hidegzuhany
 • ágynyugalom
 • fénytől védett helyen való tartózkodás
 • lassú, de bőséges folyadékfogyasztás
 • láz- és fájdalomcsillapítók

Mi a különbség a napszúrás és a hőguta között?

A szó szoros értelmében vett hőguta hazánkban nagyon ritkán fordul elő, mivel 40 fok feletti lázzal és eszméletlenséggel jár. Előszobája, a hőkimerülés viszont komoly kockázatot jelent a mi égövünkön is. Hőkimerülés során a test túlmelegedik, felborul a szervezet só- és folyadékháztartása. Vízhiányos a hőkimerülés, ha nem ittunk, és sóhiányos, ha ittunk ugyan, de sem táplálékkal, sem folyadékkal nem vittünk sót a szervezetbe. A hőkimerülés izomgörcsökkel, lázzal, légzési nehézséggel, szapora pulzussal jár. Fektessük le, és borogassuk a beteget, míg a segítség meg nem érkezik.

Pánikbetegség és a magas vérnyomás

A pánikbetegség, egyre elfogadottabb diagnózis. Hazánkban körülbelül 300 ezer embert érint és állítólag minden 4. vagy 5. ember élete során legalább egyszer átél egy pánikrohamot. Statisztikai adatok szerint a nők háromszor nagyobb eséllyel lesznek pánikbetegek, mint a férfiak.

panikbetegseg

A pánikbetegséget hirtelen, bénító félelemérzet jellemzi, amelyhez a következő tünetek társulhatnak: heves, szapora szívdobogás, szívszorítás, nehézlégzés, fulladásérzés, gyomortáji vagy alhasi fájdalom, hasmenés, hányinger, szédülés, verejtékezés, ájulás, remegés, fejfájás, vérnyomás emelkedés, érzékelési zavar, rossz, negatív, irreális gondolatok, fokozott testi figyelem, szorongás, félelem, aggodalom, fokozott halálfélelem, feszültség, félelem az újabb rohamtól, félelem egy esetleges súlyos betegségtől stb. Pánikbetegségről akkor beszélünk, ha a pánikreakciók fél éven keresztül, havonta 3-4 alkalommal jelentkeznek.

A pánikbetegekre jellemző, hogy idővel elkerülik azokat a helyeket, ahol azelőtt a roham jelentkezett. Jellemző, hogy fokozatosan egyre kevesebbet vagy később egyáltalán nem utaznak közlekedési eszközön, kerülik a zárt, zsúfolt helyeket, egyre elszigeteltebbé válhatnak.

A folytonos szorongás a rohamok között magas vérnyomás kialakulását eredményezheti. A test állandó készenlétbe kerül, a test vegetatív működése fokozódik, ennek állandósul a magas vérnyomás, aminek következtében szív-és érrendszeri problémák alakulhatnak ki úgy, mint érelmeszesedés vagy a szív megnagyobbodása. Tovább komplikálja a képet, hogy a koszorúér-szűkület okozta panaszok (angina) hasonlíthatnak a pánikroham során jelentkező panaszokhoz.

Gyógyszeres kezeléssel és helyes életmóddal azonban a magas vérnyomást célértéken lehet tartani. A célérték egyébként egészséges embernél 140/90 Hgmm, cukorbetegség esetén 130/80 Hgmm. A helyes életmód része a rendszeres mozgás is, mely nagyon jó kiegészítő terápiája a pánikbetegségnek.

Nagyon fontos, hogy mielőbb forduljon szakemberhez, aki a felsorolt tüneteket észleli, és ne szégyelljen segítséget kérni! Szerencsére ma már a pánikbetegség gyógyítása többféle módon lehetséges, de pszichoterápia minden esetben ajánlott. A terápia másik nagy előnye, hogy felszínre kerülhetnek olyan problémák is, melyek nem kötődnek szorosan a pánikbetegség kiváltó okai közé, de feltárásukkal és megoldásukkal közelebb kerülhetünk egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb élethez, mely nem csak számunkra, de a közvetlen környezetünkre is jó hatással bír.

Rémálmaim vannak, de miért?

Még ma sem tudjuk pontosan, hogyan és miért álmodunk. A pszichológia egyik atyja, Sigmund Freud szerint álmaink segítségével éljük meg tudatalatti vágyainkat. A rémálmok okáról is eltérő feltételezések születtek: egyesek úgy vélik, hogy a rémálmok normális reakciók a napközben minket ért stresszre, segítenek a traumák feldolgozásában. Kutatási eredmények szerint, ha álmunkban vissza-visszatérve üldöznek, zuhanunk, vagy netán egy hang sem jön ki torkunkon, akkor agyunk sokszori próbálkozásra sem birkózott meg a stressz által kiváltott negatív érzelmekkel.

remalmok

A felnőttek csaknem fele szenved időről időre rémálmoktól, a rossz álmok azonban főként a gyermekeket sújtják. A nők gyakrabban szenvednek rémálmoktól, mint a férfiak. A félelemérzettel, szorongással járó rémálmok az alvás REM (gyors szemmozgású) fázisában, leginkább az éjszaka második felében jelentkeznek, és gyakran ébresztőleg hatnak. A REM fázis a felnőttek alvásidejének 20-25 százalékát teszi ki, míg a csecsemőknél ez az arány 80 százalék. Rosszat álmodni normális jelenség, azonban ha a rémálmok mindennapossá válnak, az nem csak éjszakákat, de az ébren töltött órákat is megkeserítheti.  A lidércnyomást gyakran keverik a rémálmokkal, a különbség a kettő között az, hogy a lidércnyomás a non-REM szakaszban jelentkezik és a páciens csak elmondások alapján tudja, hogy mit csinált álmában.

A legtöbb esetben a rémálmok hátterében fel lehet fedezni valamilyen traumával, stresszel járó életeseményt, felnőttek esetében például gyászt, gyermekeknél olyan nagyobb változásokat, mint az iskolakezdés vagy testvér születése. Az elalvás előtti étkezés is okozhat nyugtalan éjszakát, továbbá bizonyos betegségek (pszichiátriai betegségek, pajzsmirigy-túlműködés, láz) gyógyszerek mellékhatásai, kábítószer- és alkoholfogyasztás, valamint elvonási tünetek, alvási apnoe (alvás alatti légzéskimaradás) és egyéb alvászavarok is okozhatnak rémálmokat.

Mit tehetünk a rémálmok ellen?

Lehetőleg minden nap azonos időben feküdjön le és keljen fel, még a hétvégéken se térjen el nagymértékben a megszokott ritmustól! A sportolás nemcsak a feszültségoldásban segít, de abban is, hogy könnyebben aludjon el. Kerülje a nyugtató- és serkentő hatású szereket, például a koffeint! Lefekvés előtt végezzen pihentető tevékenységeket, vegyen egy fürdőt vagy olvasson! Ha az alvást nyugtató tevékenységekkel köti össze, könnyebben fog álomba szenderülni. Ügyeljen a hőmérsékletre, a túl meleg és a túl hideg szoba egyaránt zavarhatják a pihentető alvásban.  Forduljon orvoshoz, ha heti egynél gyakrabban álmodik rosszat, vagy ha a rémálmok miatt nem tudja magát kipihenni, ha az éjszakai stressz egész napjára rányomja a bélyegét!

Szoláriumozás pro és kontra

Kozmetikák, szolárium stúdiók kirakatai hirdetik a szoláriumozás jótékony hatásait. Valóban pozitívan hat egészségünkre a szoláriumozás vagy ezek csupán tévhitek és marketingfogások?

Az UV sugaraknak három különböző fajtája van: A, B, C. A legveszélyesebbek az UV-C sugarak, ezeket azonban kizárólag a nap bocsátja ki, és az ózonréteg elnyeli, mielőtt elérnék a földfelszínt. A szoláriumok főként UV-A sugarakat bocsátanak ki, emellett pedig kis mennyiségben a D-vitamin pótlásában szerepet játszó UV-B sugarakat is. Tehát valóban igaz, hogy a szoláriumozás szerepet játszhat a szervezet számára szükséges D-vitaminszint biztosításában. A szoláriumok azonban barnító hatás elérése érdekében a napnál lényegesen intenzívebb sugarakat bocsátottak ki, ma már a szoláriumok teljesítményét szigorúan szabályozzák.

szolarium

Az UV-A sugarak nagy mennyiségben hosszútávon bőrelváltozásokat okoznak. Roncsolódnak a kötőszöveti rostok, a dehidratáltság hatására a bőr megöregedik. Előfordul, hogy a bőr az arcon túlságosan elvékonyodik, ezért érzékennyé válik. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a rendszeresen szoláriumozók körében 75%-kal nagyobb a melanoma kialakulásának esélye.

Sokan úgy vélik, hogy a szolárium által kibocsátott UV sugárzás hatására a pattanások kiszáradnak, a bőr tisztábbá és szebbé válik. Szoláriumozás hatására való igaz, hogy a bőr állapota némileg javul, mivel a pattanások legtöbbjében előforduló propioni baktérium kék fényre elpusztul, az UV sugárzás hullámhossza pedig közel áll a kék fényéhez. Másrészt javulásnak tűnhet, hogy a bőr barnulásának hatására a pattanásos bőr pirossága kevésbé lesz feltűnő.

Veszélyt jelenthet viszont, ha a pattanásos bőrt kezelő krémeket, gyógyszereket is használunk a szoláriumozás különösen veszélyes lehet, hiszen ezek a készítmények fokozhatják a bőr fényérzékenységét. A nem megfelelően tisztított, fertőtlenített készülékekben baktériumok telepedhetnek meg, amelyek tovább súlyosbíthatják a tüneteket. Ráadásul hosszabb távon az UV sugárzás viszont a mitesszerek kialakulásának kedvez. A bőrgyógyászok jelenleg tehát nem ajánlják a szoláriumozást a pattanásos bőr kezelésére.

Néhány tanács, ha mégis a szoláriumozás mellett dönt:

 • két szoláriumozás között mindenképpen tartson minimum 72 órás szünetet
 • szoláriumba menni óvatos ajánlások szerint a világos bőrűeknek évente maximum öt-tíz alkalommal ajánlott, a sötétebb bőrűeknek 15 alkalommal.
 • a kozmetikumokat, sminket távolítsa, el mielőtt befeküdne a fénycsövek alá
 • a védőszemüveget minden esetben helyezze fel
 • gyógyszerszedés esetén konzultáljon kezelőorvosával, hiszen nagyon sok gyógyszer fényérzékenységet vált ki!
 • bőrbetegségek esetén nem ajánlott a szolárium használata
 • ha húsznál több nem egyenletesen pigmentált anyajegye vagy sok szeplője van, tilos a szolárium használat
 • szintén tilos, ha a családjában rosszindulatú bőrdaganatos betegség fordult elő.

EU-szabvány szerint a szoláriumban fekvő, illetve álló embert nem érheti 0,3 W/m2-nél erősebb sugárzás. A Magyar Szolárium Üzemeltető Egyesület (MSZÜE) "Egészséges szolárium" feliratú matricával látja el azokat a szoláriumokat, amelyek már átálltak az új típusú fénycsövek használatára, vagyis a teljesítményük egy verőfényes nyári délután napsugárzásához hasonló.

A szorongás és a kardiovaszkuláris betegségek kapcsolata

A depresszió, a szorongás és a kardiovaszkuláris (szívet és/vagy érrendszert érintő) betegségek közti összefüggés egyre jobban foglalkoztatja a kutatókat. Egyes szakemberek szerint a szorongás nem csupán következménye, hanem oka is lehet a szív eredetű megbetegedéseknek. Gondolta volna, hogy Európában közel 70 millió ember szorong? A szorongás az egyik leggyakoribb pszichiátriai betegségnek számít. Szorongást, depressziót eredményezhet például nagyfokú félelem és bizonytalanság, pánikbetegség vagy post-traumatikus stressz. Megfigyelések szerint ez az állapot nőknél gyakrabban fordul elő.

De milyen hatása van a szorongásnak a szívre?

szorongas

A szorongás extra terhet ró a szívre. A kutatások alapján egyre világosabb, hogy az ehhez a tünethez kötődő szólások, mint „majd kiugrik a szívem a helyéről”, „mi nyomja a szívedet”, „nehéz a szíve”, bizony a valóságról szólnak. A szorongás gyakorlatilag nem más, mint egy állandó, többé-kevésbé súlyos félelmi, más szóval stressz állapot, amelynek során a teljes szervezet felkészül a hirtelen reakciókra, támadásra vagy menekülésre. A szív hevesebben ver (hogy a várható, rendkívüli erőkifejtéshez elegendő oxigént juttasson az izmokhoz), a légzés szaporább lesz, az izmok valamelyest előre megfeszülnek (ezért van, hogy a nyakszirt, vállöv masszírozása jó stresszoldó hatású, mert nem csak a stressz hat az izmokra, de az izmok visszajelzései, ellazulása is a stressz szintjére). Ez természetes állapot, de a természetben huzamos ideig nem fordul elő.

Ahogy idő előtt tönkreteszi egy autó motorját, ha az alapjárati fordulatszámot állandóan magasan tartjuk, úgy terheli túl a szívet és az érrendszert az állandó stressz, és az ezzel járó, folyamatosan megnövekedett terhelés.  A szorongás testi tünetei különösen károsak lehetnek akkor, ha valakinek már van valamilyen szívet vagy az érrendszert érintő megbetegedése.  A szorongás a következő szívbetegségekkel és szív eredetű kockázati tényezőkkel hozható összefüggésbe: gyors szívverés (orvosi szakszóval: tachycardia), emelkedett vérnyomás, koszorúér-betegség, infarktus.

A szorongás az elhízáshoz, a magas vérnyomáshoz hasonló súlyú rizikófaktornak számít. A szorongás, mint rizikófaktor súlyát tovább fokozza a szorongás következtében kialakult (pl. mozgásszegény) életmód.

Mit tehet a szorongás elkerülése érdekében?

 • Az első és legfontosabb, hogy ne szégyelljen segítséget kérni! Amennyiben észleli magán a szorongásra jellemző tünetek megjelenését, forduljon szakemberhez (háziorvosához vagy pszichológushoz)!
 • Segíthet a rendszeres testmozgás!
 • Ne forduljon magába, keresse barátai, családtagjai társaságát!
 • Ügyeljen rá, hogy mindig aludjon eleget, az alvás legyen kellően pihentető!
 • Étkezzen rendszeresen és egészségesen (kiegyensúlyozottan, változatosan)!

Az idő már szép, de mi csak egyre fáradtabbak vagyunk…

Olyan régóta áhítozunk a jó idő, a napsütés után és most mégis legszívesebben ki se mozdulnánk otthonról, a paplan alól néznénk a természet ébredését. Sokan tapasztalhatjuk, hogy a jó idő beköszöntével aluszékonyabbak, sőt ingerlékenyebbek is vagyunk. A tavaszi fáradtság hátterét illetően a szakemberek véleménye nem egyöntetű, az azonban biztos, hogy az okok egy részét nem a tavaszban, hanem az előző évszakban kell keresni.

Okok

tavaszi_faradtsag

A tavaszi fáradtság nem betegség, hanem hiányállapot. Régebben kizárólag a vitamin- és nyomelemhiányra fogták, s ez részben ma is igaz, ma már egész évben elérhetőek a gyümölcsök, számtalan vitaminkészítmény van forgalomban, de a tavaszi fáradtság még mindig létező jelenség. Télen hajlamosabbak vagyunk a helytelen életmódra. Mellőzzük a testmozgást, többet eszünk, étkezéseink jelentősebb részét teszi ki a zsíros, kalóriadús ételek fogyasztása. A hideg hónapokban szervezetünknek több energiára, illetve vitaminra van szüksége, így az évszak végére tartalékaink kimerülnek. A tavaszt tehát energiaszegényen kezdjük. Mindehhez még hozzájárulhat az időjárás hirtelen és nem ritkán szeszélyes változása is, amely nemcsak a betegeket és időseket, de még az egészséges szervezetet is megviseli. Felmerül okként, hogy a szervezetnek - a napi és havi körforgáshoz hasonlóan -éves ciklusa is van, s a szerotonin szintje éppen koratavasszal mélypontra csökken.

Mit tegyünk?

A jó idő megkönnyíti számunkra az egészséges életmód betartását, használjuk ki a tavasz adta lehetőségeket: egyre többet tartózkodhatunk a szabadban, szervezetünk a napfény révén egyre több D-vitaminhoz jut. Egymás után jelennek meg a friss zöldségek és gyümölcsök, így könnyebben választhatunk számunkra kedveset, így a megfelelő vitaminbevitel jóval egyszerűbbé válik.  Részesítse előnyben a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket a primőr termékekkel szemben. A jó idő lehetővé teszi akár azt is, hogy a szabadban sportoljunk, fussunk, biciklizzünk vagy csupán egy nagyot sétáljunk.

Ha nem egyedül műveli, hanem talál maga mellé társakat is, akár családtagok, akár barátok személyében, akkor még szórakoztatóbbá válik az olykor nehéznek tűnő napi mozgás mennyiség teljesítménye. Ne felejtse, ha korábban nem végzett rendszeresen testmozgást, akkor csak fokozatosan vezesse be az életvitelébe, de a legjobb, ha szakember segítségét kéri ez ügyben.

Végül, de nem utolsó sorban tavasszal is ügyeljen a rendszeres folyadékbevitelre! A folyadékhiány fáradttá, ingerültté teheti, valamint rontja a koncentrációs készséget.

Vegetarianizmus mellett és ellen

A Nemzetközi Vegetáriánus Egyesület definíciója szerint vegetáriánus az, aki tartózkodik a húsfogyasztástól, beleértve a baromfit, halféléket és egyéb tengeri állatokat is. A vegetarianizmusnak több fajtája létezik, így például a laktovegetáriánusok fogyaszthatnak tejtermékeket, míg az ovo-lakto vegetáriánusok étrendje tejtermékeket és tojást is tartalmaz. A szemi-vegetáriánusok mindemellett halat és szárnyast is ehetnek. A szigorú vegán táplálkozás semmilyen állati eredetű terméket nem engedélyez, még a mézet sem.

Az egészséges vegetáriánus táplálkozáshoz elengedhetetlen, hogy jól átgondolt, minden szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmazó étrendet dolgozzunk ki. A nem megfelelő vegetáriánus étrend hosszú távon károsíthatja egészségünket, sőt, akár életveszélyes is lehet.

vegetarianizmus
 • A megfelelő anyagcseréhez, a szív, a vesék és az agy megfelelő működéséhez is elengedhetetlen a jód, amihez elsősorban tejtermékekből és tengeri ételekből juthatunk, így ezen ásványi anyag megfelelő szintjére különösen a vegánoknak kell odafigyelniük.
 • A vérünkben található, oxigénszállításért felelős hemoglobin termeléséhez és az idegrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen B12-vitamin a természetben csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő. Hiánya növeli a vérszegénység kockázatát, fáradtságot, és idegrendszeri tüneteket okoz.
 • A sejtosztódást és a fehérjetermelést elősegítő cink ugyan növényi eredetű élelmiszerekben is megtalálható, de az állati eredetű termékekből szervezetünk könnyebben veszi magához. A cink hiány étvágytalanságot, hirtelen fogyást, hajhullást, lassabb sebgyógyulást és depressziót is okozhat.
 • A vasra is ugyanez vonatkozik: bár a növények is tartalmaznak vasat, legjobban az állati eredetű élelmiszerekből szívódik fel

Mindezek ellenére a jól megtervezett vegetáriánus táplálkozásnak számos pozitív hatása van:

 • Valószínűleg a növények magas antioxidáns és rosttartalmának köszönhetően bizonyos rákos megbetegedések ritkábban fordulnak elő vegetáriánusoknál.
 • A vegetáriánus (különösen a vegán) étrend csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, a túlsúly valószínűségét, így mérsékli a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát.
 • A teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, diófélék fokozott fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának valószínűségét.
 • Megfelelő B12-vitamin bevitel esetén a vegetáriánusokat kevésbé veszélyezteti a B12 hiány miatt kialakuló demencia.

Tehát, ha a vegetarianizmus mellett dönt, ügyeljen rá, hogy megfelelő étrendet dolgozzon ki. Ehhez célszerű dietetikus segítségét igénybe venni, aki az egyéni igényeket szem előtt tartva, kiegyensúlyozott, személyre szabott étrendet készíthet.

Azonban a húsfogyasztóknak sem szabad hátradőlni, a megfelelő ásványi anyag- és vitaminbevitelre nekik is érdemes odafigyelniük!

Ami pedig a várandósokat illeti: a kismamára és a magzatra is több veszélyt jelenthet a vegetáriánus táplálkozás, így mindenképpen ajánlott számukra (is) dietetikus szakemberrel konzultálniuk!

Miért fontos a vízfogyasztás és hogyan pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget?

Gondolta volna, hogy már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a szellemi és fizikai teljesítőképesség és megjelennek a kiszáradás első tünetei, mint a fejfájás, szomjúság, koncentrációképesség csökkenés? Mondhatná, a csapból is az folyik, hogy a nyári napokon még fokozottabban kell ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre. De miért is van ennek ekkora jelentősége és hogyan biztosíthatjuk a szervezet megfelelő folyadékellátását?

A víz nélkülözhetetlen szerepet tölt be szervezetünkben. Hozzájárul a vérnyomás kialakításához, biztosítja a vérkeringést, részt vesz a tápanyagok, salakanyagok és a gázok oldásában, szállításában, ill. belső hőmérséklet szabályozásában. Ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű folyadékot, akkor a vízháztartás egyensúlya zavart szenved, mely kiszáradáshoz, életveszélyes állapothoz is vezethet. A szervezet a nap során folyamatosan folyadékot és ásványi sókat veszít, melyeket pótolni kell.

Az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet a következőket javasolja a nyári melegben:

vizfogyasztas
 • A legjobb szomjoltó a víz! Hazánkban a csapvíz is nagyon jó minőségű, ezért az ásványvíz (elsősorban a szénsavmentes) helyett/mellett ezt is fogyaszthatja.
 • A víz mellett kiválóan alkalmas még szomjoltásra pl. a cukormentes gyümölcstea vagy egy pohár friss, citrommal vagy lime-mal készült limonádé.
 • Szomjoltás szempontjából a cukrozott üdítőitalok és az alkoholos italok nem megfelelőek, mert esetenként nemhogy csillapítják, inkább fokozzák a szomjúságot.
 • Amennyiben napi szinten fogyaszt ásványvizet, ügyeljen arra, hogy annak márkáját, típusát rendszeresen váltogassa, így biztosíthatja a kiegyensúlyozott ásványi anyag bevitelt a szervezete számára. Bizonyos vélemények szerint – bár ezzel sokan vitatkoznak - a rendszeres ásványvíz fogyasztóknak érdemes az alacsonyabb (200mg/1000 ml) ásványi anyag tartalmú vizeket választaniuk, nehogy túlterheljék a veséjüket.
 • Nyári napokon bárhová megy, legyen önnél a táskában vagy az autóban egy flakon víz.
 • Általában 1,5-2 liter, melegebb napokon 2 és fél liter folyadékot javasolt fogyasztani. Az ajánlott folyadék mennyiségét sok tényező befolyásolhatja pl. az életkor, egészségi állapot, fizikai aktivitás, stb.
 • Ha könnyen megfeledkezik a folyadékbevitelről, tartson az íróasztalán egy másfél literes vizes palackot, ami – mivel mindig szem előtt van– segít, hogy ne felejtsen el inni a nap folyamán.
 • Kávéfogyasztás és alkoholfogyasztás után mindig igyon vizet is, mert ezek az élvezeti szerek vizelethajtó hatásúak.
 • Kikre ügyeljünk leginkább? Kiszáradás szempontjából a legveszélyeztetettebbek a kisgyerekek és az idős emberek, náluk fokozott figyelmet kell biztosítani a megfelelő folyadékbevitelre.
 • Lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségek esetén nagy kihívást jelenthet a folyadékpótlás biztosítása. Ilyen esetekben sokszor már nem csak az elvesztett folyadékot, hanem az ásványi sókat, elemeket is pótolni kell, ezért javasolják, hogy egy csipet sót tegyünk a folyadékba. A gyógyszertárakban ún. rehidratáló sókeverékek is kaphatók, amelyekkel szintén meggyorsítható a betegek állapotának javulása.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Adó-visszatérítés
Gólyaváró
Feltöltömmagam

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Utolsó módosítás dátuma:
2016. december 07.