Elsősegély

Oldal nyomtatása

Mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?

Kevés kétségbe ejtőbb helyzet van annál, mintha szükség lenne a segítségünkre, de nem tudjuk mit is kéne cselekednünk. Stresszhelyzetben sokan leblokkolnak, hirtelen nem tudják mihez is fogjanak. Ebből a cikkből megtudhatja, mivel segíthet mérgezés gyanúja esetén.

Honnan tudhatjuk, hogy mérgezésről van szó?

mergezes

Egyéb magyarázat nélküli eszméletvesztés, hányás, légzési nehézség, álmosság, zavartság, szédülés, hasmenés, görcsös hasi fájdalom, fejfájás, vegyszer illatú lehelet vagy egyszerre több rosszul levő személy esetén mérgezésre érdemes gyanakodni. Ne csak a sérültre koncentráljunk, nézzünk körbe, hiszen a sérült környezete is információval szolgálhat. A foltok és égési nyomok a ruházaton, szőnyegen, padlón, az üres gyógyszeres dobozok, szétszórt gyógyszerek, a vegyszerek és gázok jellegzetes szaga mind alá támaszthatják gyanúnkat és figyelmünket a mérgezés okára irányíthatják. A szénmonoxid szagtalan! Fűtésszezonban mindig gondoljon rá, mert ez a leggyakoribb gázmérgezés, és gyakran halálos.

Mérgezés gyanúja esetén ne hezitáljon, hívja a mentőket a 104-es, vagy az egységes segélyhívót a 112-es telefonszámon! A szakszerű segítség megérkezéséig is van teendő!

Sajnos valószínűleg nem tudja azonnal azonosítani a mérgezést kiváltó okot, így az alábbiakban néhány általánosan szem előtt tartandó tanácsot olvashat.

A mérgezés szó hallatán a legtöbbeknek elsőre valamilyen vegyszer vagy gyógyszer lenyelése jut eszébe, azonban mérgezést számos egyéb dolog is okozhat: vegyi anyagok a bőrrel érintkezve, vegyi anyagok gőze, gázok, élelmiszerek, de még növények is.

Saját épségéről se feledkezzen meg! Semmiképpen ne érintkezzen a vegyi anyagokkal, még a sérültet se fogja meg puszta kézzel, használjon valamilyen ruhadarabot! Gázmérgezés gyanúja esetén fontos, hogy a mérgezett minél előbb tiszta levegőre kerüljön, ha a gázzal telt helyiségben próbál segítséget nyújtani, magát is veszélyezteti. Kizárólag akkor menjen be a gázzal telt helyiségbe, ha azt ki tudja szellőztetni.

Az elsősegélynyújtásban a legnagyobb különbséget az jelenti, hogy eszméleténél lévő vagy eszméletlen sérülten próbálunk segíteni. A földön fekvő beteget szólítsa meg, rázza meg a vállát. Ha reagál, eszméleténél van, kérje meg, hogy üljön fel. Ne hánytassa, hiszen a maró hatású anyagok vissza fele is sérüléseket okozhatnak. Ha az anyag a bőrre, a ruházatra fröccsent, távolítsuk el a szennyezett ruhadarabokat és az érintett területet először töröljük át száraz, tiszta ruhával, utána öblítsük bő langyos vízzel. (Bizonyos maró anyagokra vizet öntve a sérülést fokozzuk, ezért fontos a száraz ruhás törlés!) Ez után következhet laza steril fedőkötés és kórházba juttatás.

Ha valakit úgy talál, hogy már nincs eszméleténél (szólításra, váll megrázására nem reagál), helyezze a mérgezett személyt stabil oldalfekvésbe, hiszen a hányadék akár fulladást is okozhat. Ne próbálja itatni, sem hánytatni az eszméletlen beteget. Hívjon mentőt! Rendszeresen ellenőrizze a légzést. Ha tíz másodpercig vizsgálva nincs két légvétel, akkor a légzés leállt. Haladéktalanul kezdje meg az újraélesztést.

Gyermekbalesetek

A nyári szünidő környékén sajnos nő a gyermekbalesetek száma, pedig az esetek jó része egy kis odafigyeléssel jól kivédhető lehetne. Az otthoni sérülések, esetleges halálesetek leggyakoribb oka az égés, fulladás, esés, mérgezés. Az alábbiakban egy összefoglalót olvashat arról, hol, milyen balesetek történhetnek, mire érdemes odafigyelni:

 • Vizes helyiségekben, vízzel kapcsolatos balesetek helyszínei lehetnek: fürdőszoba
  (pl. elcsúszás a kádban, padlón), konyha, uszodai vagy felfújható medence, strand.
 • Tűzzel, hővel, lánggal kapcsolatos balesetek helyszínei lehetnek: a konyha, a tűzhely és környéke, a kerti grillező, a bogrács, a szabadtéri tűzrakóhely (pl. forró olaj, forrázás, kerti sütögetés).
 • Mérgező anyagokkal kapcsolatos balesetek történhetnek a lakás különböző helyiségeiben
  (pl. konyhában, fürdőszobában) tartott tisztítószerekkel, vegyszerekkel, növényvédő szerekkel; orvosságos doboz/szekrény nem megfelelő helyen/módon való tárolása/zárása következtében, garázsban, kerti fészerben, stb.
 • Veszélyes eszközök, szerszámok nem megfelelő tárolása következtében megtörtént balesetek helyszínei lehetnek pl.: konyha, garázs, kerti fészer.

A balesetek bármikor megtörténhetnek, ezért a biztonságos környezet kialakítása mellett a legfontosabb a megelőzés és az elsősegély nyújtási technikák ismerete.

Hogyan láthatja el a balesetet szenvedett gyereket?

gyermekbaleset
 • Sajátítsa el az újraélesztés technikáját és az életkornak megfelelő Heimlich manővert. Ehhez kérjen segítséget gyermekorvosától, a körzeti védőnőtől vagy tájékozódjon az interneten az elérhető tanfolyamokról.
 • Minél előbb tanítsa meg úszni gyermekét. (Az elmúlt évtizedekben több olyan programot is kidolgoztak, aminek során arra tanítják meg a kicsiket, hogy vízbe esve hogyan forduljanak a hátukra, és ebben a helyzetben lebegve hogyan kiáltsanak segítségért, illetve rúgják ki magukat a medence széléig. Az egyik ilyen program kidolgozói szerint Kaliforniában több mint ezer regisztrált esetben mentette meg ez a tudás a vízbe pottyan totyogók életét.).
 • Legyen jól látható helyen kifüggesztve a lakásban a mentők, tűzoltók, rendőrség és a háziorvos/ügyelet telefonszáma.
 • A gyermeknél mindig legyen felírva valahol a szülők/gondozók elérhetősége, ha a baleset esetleg nem otthon történik.
 • Vásároljunk otthonra elsősegély dobozt.
 • Szereljen fel otthonában füst- és szén-monoxid érzékelőt! Ez utóbbi fontosságára a médiában is egyre jobban felhívják a figyelmet.
 • Biciklizésnél vagy bármilyen szabadidős tevékenység, sport esetén lássuk el megfelelő védőfelszereléssel a gyerekeket és tanítsa meg nekik a közlekedés szabályait.
 • Ha van kutya a ház körül, akkor tanítsuk meg a gyerekeknek, hogyan viselkedjenek helyesen velük, elkerülve ezáltal a harapást.
 • Soha ne hagyja felügyelet nélkül a gyermekét a konyhában, a fürdőszobában, a garázsban és a kerti eszközök tárolására szolgáló helyiségben. Még a „legokosabb” gyermeknél is előfordulhat, hogy kíváncsisága veszélyes helyzetekbe, bajba sodorja.

A stroke tünetei: a minél hamarabbi felismerés akár életet is menthet

stroke

Félóránként egy ember hal meg stroke-ban (ejtsd: sztrók) Magyarországon, részben azért, mert nem vagy csak későn ismerik fel a bajt. Ön tudja, hogy miről ismerhető fel, ha valakinek stroke-ja van, hogy ha már megvan a baj, hogyan tud segíteni?

A stroke vagy agyi érkatasztrófa az agy vérkeringési zavarának következtében bekövetkező szövetkárosodás, szövetpusztulás. Minél nagyobb területet érint a vérellátási zavar, általában annál kifejezettebbek a tünetek, kivéve az légzést és keringést irányító agytörzs területén bekövetkező stroke-k esetében: itt már egészen kisméretű szövetkárosodás is halálos működészavart eredményezhet. Az agy vérellátási zavarát okozhatja vérzés (ekkor beszélünk agyvérzésről) vagy érelzáródás (ekkor beszélünk agyinfarktusról). Az esetek többségében (80-90%) vérrög okozta érelzáródás áll a tünetek hátterében.A stroke tünetei a következők lehetnek:

félrehúzódott arc, a szemhéj csüngése, homályos látás, féloldali látásvesztés, látótérkiesés, kettős látás, a szem furcsa állása, beszédképtelenség, elkent beszéd, a kinyújtott nyelv ferdesége, nyelészavar, végtagok féloldali elgyengülése vagy ügyetlenné válása, a test féloldali zsibbadása vagy érzéketlensége, minden előzmény nélküli nyaki merevséggel társuló erős fejfájás, forgó szédülés, hányinger, egyensúlyzavar, zavartság, aluszékonyság, eszméletvesztés.

A Magyar Stroke Társaság az úgynevezett MBE módszer alkalmazását ajánlja vészhelyzetben, a stroke gyors diagnosztizálására. Amennyiben környezetében valaki rosszul van, és alábbi három kérés teljesítésének bármelyike nehézséget okoz vagy kivitelezhetetlen, akkor habozás nélkül hívja a mentőket a 104-es telefonszámon!

Az MBE módszer a következő elemekből áll:

 • M: Mosolyogjon! Mutassa a fogait!
  Aszimmetrikus vonásokat mutat az arc?
 • B: Beszéljen, mondjon egy egyszerű mondatot, majd ismételje meg azt!
  Nem megfelelőek a kifejezések? Összefolynak a szavak? Nem megy az ismétlés?
 • E: Emelje fel mindkét karját vízszintesig!
  Az egyik kar lejjebb lóg?
 • Kiegészítő kérés: Öltse ki a nyelvét!
  Az egyik oldalra húz (divergál) a nyelv?

Stroke esetén nagyon fontos, hogy az orvosi kezelést minél hamarabb meg lehessen kezdeni. Ehhez az első lépés, hogy ha stroke-ra gyanút adó jelet tapasztal, azonnal értesítse a mentőket! Mivel a stroke nem fáj, sokan hajlamosak elbagatellizálni a tüneteiket, és például a meleg időjárásra vagy a megerőltető kerti munkára fogni gyengeségüket vagy végtagzsibbadásukat.

Tévhit, hogy a stroke csak az időseket veszélyezteti, ne kételkedjen akkor sem, ha fiatal nőnél vagy férfinál tapasztal stroke-ra utaló tüneteket!

Ne feledje, a stroke kezelésében minden perc számít! A legrosszabb, amit egy stroke beteggel tehet, ha arra vár, hogy a tünetek enyhüljenek! A kezelés minél korábbi megkezdése jelentősen növeli a túlélés esélyét és mérsékli a maradandó szövődmények valószínűségét, súlyosságát!

Ön ismeri a szívinfarktus tüneteit?

Tudta, hogy az infarktus pontos és korai felismerése nagyon fontos a maradandó károsodások, szövődmények minimalizálása érdekében?

Éppen ezért ismerje meg a szívinfarktus tüneteit, hogy ha valaki a környezetében rosszul lenne, minél hamarabb felismerhesse a baj okát és minél gyorsabban cselekedni tudjon.

A szívinfarktust a szívizomzat hirtelen bekövetkező oxigénhiányos állapota okozza, amely többnyire a szívet ellátó koszorúerekben képződött vérrög következtében jön létre. Ha a szívizomzat hosszabb időn keresztül nem kap oxigént, elhal. Sok szívbeteg embernél okoz mellkasi fájdalmat a nagyobb terhelés, mely pihenésre vagy nyelv alá adott nitrát készítmény adására rövid idő alatt megszűnik. Az infarktus abban különbözik ezektől az átmeneti mellkasi fájdalmaktól, hogy pihenés hatására sem enyhül, és bár a nyelv alá adott spray javíthat a beteg állapotán, a panaszok továbbra is fennmaradnak, valamint kezelés hiányában a szívizom károsodás menthetetlenül bekövetkezik.

szivinfarktus

Az infarktus egyik legjellegzetesebb tünete a mellkasi fájdalom, amely többnyire nyomó vagy szorító jellegű érzés. Sok beteg úgy írja le a fájdalmát, hogy olyan, mintha valaki ráült volna a mellkasára. A fájdalom kisugározhat a bal karba, ujjakba, de akár az állba, fogakba vagy a hátba is.

A tünetek azonban sokszor nem drámai, könnyen felismerhető módon jelentkeznek. Cukorbetegeknél, idős embereknél vagy nőknél gyakran fájdalom nélkül is kialakulhat az infarktus. Nem a mellkasi fájdalom tehát az egyetlen tünet, ami alapján gyanakodni lehet.

Hogyan ismerhető fel tehát a baj?

Mivel az infarktus során a szív egy része oxigénhiányossá válik, romlik a teljesítménye, ezért a betegek gyakran légszomjat éreznek, nehézlégzést tapasztalnak, bőrük pedig szürkés tónusúvá válhat és verejtékezhet.

Az is előfordulhat, hogy a szívroham következtében inkább hasi tünetek, panaszok jelentkeznek. Az infarktusos beteg teltségérzésre, hányingerre panaszkodhat, sőt akár hányhat is. Nem ritka az eszméletvesztés, ájulás sem.

Az infarktus diagnózisa azonban soha nem egy lábon áll, a diagnózis felállításakor nem csupán a látható jelekre, a beteg panaszaira hagyatkoznak. A fizikális tüneteken kívül EKG jelek és laboreltérések utalhatnak az infarktusra. Ha az infarktus igen korai szakaszában készítik az EKG-t és végeznek laborvizsgálatot, előfordulhat, hogy azok negatív eredményt mutatnak. Az infarktus biztos kizárásához ezért a panaszok kialakulását követő néhány óra múlva meg kell ismételni ezeket a vizsgálatokat.

Szívinfarktusra utaló tünetek esetén nagyon fontos, hogy minél hamarabb értesítse a mentőket! Ne hagyja, hogy a beteg egyedül induljon el a kórházba! Ne kételkedjen, ha fiatal, ereje teljében lévő embernél tapasztal panaszokat, a szívinfarktus kortól és nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat.

Ameddig a mentők megérkeznek, gondoskodjon arról, hogy a beteg friss levegőhöz jusson (nyissa ki az ablakot) és nyugalomban maradjon. Ha a beteg ismert szívbeteg és magánál hordja a nitrátspray-ét, fújjon be két alkalommal a nyelv alá.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Adó-visszatérítés
Gólyaváró
Feltöltömmagam

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Utolsó módosítás dátuma:
2016. szeptember 22.