5 fontos teendő az év végén, ha Pénztártagok vagyunk!

Oldal nyomtatása
5_fontos_teendo_1

Ismét itt a december, amikor a legtöbb Pénztártag elgondolkodik azon, hogyan optimalizálhatná személyi jövedelemadóját. A korábbi évek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy december hónap folyamán az egyéni befizetések 2-3-szorosát teszik ki annak, amit egy átlagos hónapban teljesítenek tagjaink. 2016 decemberében ez több mint 779 millió forintot jelentett. Az alábbiakban leírjuk, hogy mire kell figyelni év végén, ha egyéni befizetést tervez az egyéni számlájára. Arra is szolgálunk néhány tippel, miként használhatja ki leginkább az adó-visszatérítésben rejlő lehetőségeket!

  1. Az első és legfontosabb dolog, hogy semmi esetre se hagyja az utolsó pillanatra a befizetést, hiszen bármilyen befizetésnek, átutalásnak átfutási ideje van, és általában a befizetett összeg nem azonnal érkezik meg a Pénztár számlájára. A Pénztár pedig a hatályos jogszabályok alapján mindaddig nem tudja egy pénztártag számlájára lekönyvelni a befizetett összeget, ameddig az jóváírásra nem kerül a Pénztár által vezetett bankszámlán.

Azaz amennyiben például csekken kívánja az év végi befizetést teljesíteni, akkor figyelembe véve a csekkes befizetés átfutási idejét - amely akár 1-2 hét is lehet -, célszerű ezt legkésőbb december 19-ig megtenni. Banki átutalás esetén az átfutási idő lényegesen rövidebb, azonban ezt is inkább december 28-ig szükséges megtenni. Fenti esetekben kérjük, ügyeljen arra is, hogy az átutalás közlemény rovatában az adóazonosító jelét ne felejtse el feltüntetni annak érdekében, hogy a befizető azonosítható legyen. Ha Ön a Simple alkalmazás segítségével kívánja feltölteni az egyenlegét, akkor ezt még Karácsony előtt tegye meg. December 28-ától 31-ig átmenetileg nem lesz elérhető a szolgáltatás a jogszabályi feltételek miatt. Csak így tudjuk elkerülni az esetleges félreértéseket, ugyanis a bankkártyával megfizetett összegek is csak két nappal később érkeznek meg a Pénztárhoz, így bár úgy tűnhetne, hogy a december 30-án elindított kártyás fizetés is jóváírásra kerül 2016-ban, azonban ennek jóváírása már csak 2017-ben tud megtörténni, így a 2016-os évben az adó-visszatérítés sem lesz érvényesíthető utána.

  1. Nagyon fontos ellenőrizni, hogy év közben vettünk-e igénybe jogalap nélküli vagy személyi jövedelemadó köteles szolgáltatást, hiszen amennyiben igen, akkor SZJA és EHO fizetési kötelezettségünk is keletkezhet.
5_fontos_teendo_2

De mit is jelentenek ezek a szakkifejezések?! A jogszabályok szerint adóköteles szolgáltatásnak minősül a természetgyógyászat, a sporteszköz vagy a gyógyteák fogápolók vásárlása. Jogalap nélküli szolgáltatásról pedig abban az esetben beszélünk, ha például orvosi javaslat nélkül vettünk (mi vagy kedvezményezettünk) igénybe olyan szolgáltatást (pl.: szemüvegvásárlás), melyhez a jogszabályok alapján ennek benyújtása szükséges, illetve ide tartozik az az eset is, ha egészségkártyánkkal nem bejelentett kedvezményezett részére vásároltunk. Ritkább esetekben az is előfordulhat, hogy olyan terméket vásárolt valaki, ami nem elszámolható egészségpénztárra.

Amennyiben Ön az elmúlt évben jogalap nélkül vett igénybe szolgáltatást vagy adóköteles terméket vásárolt, akkor az OTP Egészségpénztár már az igénybevételt és a számla pénzügyi rendezését követő hónapban levélben értesítette Önt a szükséges teendőkről. Amennyiben viszont ellenőrizni kívánja, hogy Önnek volt-e ilyen tétel a forgalmában, akkor tájékozódhat a Pénztár Számlaforgalom lekérdező rendszerében a „Számlaadatok” menüpontban a „Jogosulatlan és SZJA köteles szolgáltatások” között. Jelentkezzen be Ön is, és ellenőrizze most, hogy van-e teendője! Ha további részletes információkat szeretne megtudni ebben a témában, akkor kattintson az alábbi linkre.

  1. Kösse le egyéni számlájának egyenlegét két évre és használja ki a további 10%-os (maximum 150 ezer forint) adó-visszatérítés lehetőségét.
5_fontos_teendo_3

A bankok által fizetett kamatok igen alacsonyak, ezért érdemes lehet lekötnie pénzét az OTP Egészségpénztárban, hiszen az elért hozam felett az állam további 10% adó-visszatérítési lehetőséggel támogatja az egészségpénztárakban két évre lekötött összegeket. Az egészségpénztár negyedévente hozamot fizet a számlán lévő egyenlegekre, függetlenül attól, hogy az összegek le vannak-e kötve vagy sem. Ezek a lekötések ugyanazt a hozamot biztosítják, mintha nem lennének lekötve, viszont van egy nagy előnye, mégpedig az, hogy a lekötések összege után a lekötés évében 10% adó-visszatérítést lehet igénybe venni. További hatalmas előny, hogy az így képződött hozam kamatadó-mentes. A lekötésekkel tovább tudja növelni az egyéni befizetések után járó 20%-os adó-visszatérítés összegét anélkül, hogy további befizetést teljesítene, annak érdekében, hogy Ön is kihasználhassa az éves 150 ezer forintnak megfelelő maximum összeget. További információkért kattintson ide.

  1. A 2016-es évben kiállított készpénzes számlák benyújtási határideje 2017. március 31.
5_fontos_teendo_4

Amennyiben 2016. év folyamán készpénzzel vásárolt, és erről kért megfelelő számlát az egészségpénztár nevére, akkor ezeket a számlákat ne felejtse el a következő 2-3 hónapban beküldeni, nehogy annak beküldési határideje lejárjon. A fenti dátumot követően beküldésre kerülő számlákat az OTP Egészségpénztárnak nem áll módjában megtéríteni a hatályos szabályozás szerint.

  1. És végül, de nem utolsó sorban itt van a Karácsony. Ne feledjük, hogy bizonyos ajándékokat akár egészségkártyánkkal is megvásárolhatunk. Nézzünk utána, hogy mely termékek ezek.
5_fontos_teendo_5

Egészségpénztári kártyánkkal nem csak üzletekben, hanem akár webshop-okban is vásárolhatunk, mely több szempontból hasznos lehet. Az egyik, hogy kaphatunk a web-es felületen információt azzal kapcsolatosan is, hogy egy adott termék elszámolható-e vagy sem, míg a másik, hogy megspórolhatjuk vele a legdrágább dolgot az életben, az időnket. Ellenőrizze Ön is, hogy van-e esetleg olyan karácsonyi ajándék, amit meg tud vásárolni Ön is egészségkártyával.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Utolsó módosítás dátuma:
2016. december 20.