5 fontos teendő az év végén, ha Pénztártagok vagyunk!

Oldal nyomtatása
5 fontos teendő az év végén, ha Pénztártagok vagyunk!
 1. Az első és legfontosabb dolog, hogy az OTP Egészségpénztárba tervezett egyéni befizetését ne hagyja az utolsó pillanatra, mert a 20% (maximum 150 ezer forint) adó-visszatérítést csak akkor tudja a 2017. évi adóbevallásában érvényesíteni, ha a pénz még 2017. évben jóváíródik az OTP Egészségpénztár számláján. Legegyszerűbben bankkártyájával teljesíthet befizetést, melyet legkésőbb 2017. december 26-án nap végéig kezdeményeznie kell (EP alkalmazásban, Simple alkalmazásban, vagy az OTP Portálon).

  Ha a banki átutalást választja, 2017. december 28-ig szükséges azt elindítania.(Az átutalás közlemény rovatában az adóazonosító jelét feltétlenül tüntesse fel!)
5 fontos teendő az év végén, ha Pénztártagok vagyunk!
 1. Nagyon fontos ellenőrizni, hogy év közben vett-e igénybe jogalap nélküli vagy személyi jövedelemadó köteles szolgáltatást, hiszen amennyiben igen, akkor SZJA és EHO fizetési kötelezettsége is keletkezhet.

  De mit is jelentenek ezek a szakkifejezések?! A jogszabályok szerint adóköteles szolgáltatásnak minősül a természetgyógyászat, a sporteszköz vagy a gyógyteák fogápolók vásárlása. Jogalap nélküli szolgáltatásról pedig abban az esetben beszélünk, ha például orvosi javaslat nélkül vettünk (mi vagy kedvezményezettünk) igénybe olyan szolgáltatást (pl.: szemüvegvásárlás), melyhez a jogszabályok alapján ennek benyújtása szükséges, illetve ide tartozik az az eset is, ha egészségkártyánkkal nem bejelentett kedvezményezett részére vásároltunk. Ritkább esetekben az is előfordulhat, hogy olyan terméket vásárolt valaki, ami nem elszámolható egészségpénztárra.

  Amennyiben Ön az elmúlt évben jogalap nélkül vett igénybe szolgáltatást vagy adóköteles terméket vásárolt, akkor az OTP Egészségpénztár már az igénybevételt és a számla pénzügyi rendezését követő hónapban levélben értesítette Önt a szükséges teendőkről. Amennyiben viszont ellenőrizni kívánja, hogy Önnek volt-e ilyen tétel a forgalmában, akkor tájékozódhat a Pénztár Számlaforgalom lekérdező rendszerében a „Számlaadatok” menüpontban a „Jogosulatlan és SZJA köteles szolgáltatások” között. Jelentkezzen be Ön is, és ellenőrizze most, hogy van-e teendője! Ha további részletes információkat szeretne megtudni ebben a témában, akkor kattintson az alábbi linkre.
5 fontos teendő az év végén, ha Pénztártagok vagyunk!
 1. Ha leköti egyéni számlájának egyenlegét két évre, kihasználhatja a további 10%-os (maximum 150 ezer forint) adó-visszatérítés lehetőségét.

  A bankok által fizetett kamatok igen alacsonyak, ezért érdemes lehet lekötnie pénzét az OTP Egészségpénztárban, hiszen az elért hozam felett az állam további 10% adó-visszatérítési lehetőséggel támogatja az egészségpénztárakban két évre lekötött összegeket. Az egészségpénztár negyedévente hozamot fizet a számlán lévő egyenlegekre, függetlenül attól, hogy az összegek le vannak-e kötve vagy sem. Ezek a lekötések ugyanazt a hozamot biztosítják, mintha nem lennének lekötve, viszont van egy nagy előnye, mégpedig az, hogy a lekötések összege után a lekötés évében 10% adó-visszatérítést lehet igénybe venni. További hatalmas előny, hogy az így képződött hozam kamatadó-mentes. A lekötésekkel tovább tudja növelni az egyéni befizetések után járó 20%-os adó-visszatérítés összegét anélkül, hogy további befizetést teljesítene annak érdekében, hogy Ön is kihasználhassa az éves 150 ezer forintnak megfelelő maximum összeget. Ha 2017. évi adóbevallásában szeretné az adó-visszatérítést érvényesíteni, a lekötési szándékát az OTP Portálok Számlaadatok / lekötések menüpontjában kezdeményezheti online 2017. december 26-ig, a „Rendelkezés lekötésről” nyomtatványon 2017. december 28-ig kezdeményezheti. További információkért kattintson ide.
5 fontos teendő az év végén, ha Pénztártagok vagyunk!
 1. A 2017-es évben kiállított készpénzes számlák benyújtási határideje 2018. március 31.

  Amennyiben 2017. év folyamán készpénzzel vásárolt, és erről kért megfelelő számlát az egészségpénztár nevére, akkor ezeket a számlákat ne felejtse el a következő 2-3 hónapban beküldeni, nehogy annak beküldési határideje lejárjon. A fenti dátumot követően beküldésre kerülő számlákat az OTP Egészségpénztárnak nem áll módjában megtéríteni a hatályos szabályozás szerint.
5 fontos teendő az év végén, ha Pénztártagok vagyunk!
 1. Jelentkezzen be Ön is e-kommunikációra!

  Szeretné adóigazolását a lehető leggyorsabban az elsők között megkapni? Szeretne elektronikus levélben értesülni a számlák kifizetéséről, vagy a számlájára beérkező jóváírásokról? Amennyiben bejelentkezik az elektronikus kommunikációs szolgáltatásunkra, akkor fentiekről és még számos egyéb hasznos információról is tájékoztatást kaphat.
2017_7
 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
EP App
Egyszerű, gyors - Bankkártyás fizetés az otpportalok.hu oldalon
Gólyaváró
Adó-visszatérítés
Egyenleg- és számlaforgalom
Egyenleg

Kitölthető online belépési nyilatkozat

Partnereink aktuális ajánlatait, akcióit tekintheti meg!

Itt megtalálja szolgál- tatóink listáját és a kártyaelfogadó helyeket!

Munkatársaink várják az Ön hívását!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Tudásbank
Postás Tagozat

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Utolsó módosítás dátuma:
2017. december 19.