Tagdíjhátralék/tagdíjkövetelés az adóigazoláson

Oldal nyomtatása
Tagdíjhátralék/tagdíjkövetelés az adóigazoláson

A 2017-es évről kiállított adóigazolások 2018. január 31-ig kiküldésre kerültek az OTP Egészségpénztár tagjainak. Az adóigazolással megküldött egyéni számlaértesítőben (Tájékoztató adatok 2017. évről) tájékoztatásul közöltük a Pénztár által nyilvántartott tagdíjkövetelés összegét, mellyel kapcsolatosan igen sok kérdés érkezett, ami tisztázásra szorul.

A tagdíjhátralék összegét ebben a formában a hatályos jogszabályok alapján fel kell tüntetnie a Pénztárnak a számlaértesítőn. A tagdíjkövetelés összegénél (a meg nem fizetett havi alaptagdíjak (2.000,- Ft/hó) összege) 24.000 Ft került megjelölésre abban az esetben, ha a Pénztártag a 2017-es év folyamán nem teljesített befizetést. Ez leginkább abban az esetben fordult elő, ha valaki korábban cafeteria juttatás formájában kapta az egészségpénztári hozzájárulást a munkáltatójától, melyet ma már nem kap. Éppen ezért nekik szól leginkább az alábbi hasznos tájékoztatás. Bár egyre több tagunk már egyénileg fizet be a saját pénztári számlájára, azért még mindig sokan vannak, akik csak a munkáltató által biztosított cafeteria juttatás formájában teszik ezt meg és nem élnek az adó-visszatérítéssel.

Elöljáróban azt kell leszögeznünk, hogy a tagdíj csak egy kifejezés, melynek nagy része (92-96 százaléka) az Ön egyéni számlájára kerül, és felhasználható egészségpénztári és önsegélyező szolgáltatások finanszírozására.

Továbbá fontos, hogy a tagdíjhátralék csak egy tájékoztató adat, hiszen ennek behajtására a Pénztárnak nincs is lehetősége. A tájékoztatás a levélben úgy szól, hogy amennyiben lehetősége van, akkor rendezze, és éljen Ön is a 20%-os adó-visszatérítés (legfeljebb 150 ezer forint) lehetőségével. Hiszen amennyiben a fenti összeget, azaz 24.000 forintot befizet idén a pénztárba, akkor annak 92%-át, azaz 22.080 forintot fogunk az Ön számláján jóváírni. Ezt az összeget fel tudja majd használni gyógyszertárban egészségkártyájával. Amennyiben olyan orvosnál jár, ahol nem fogadnak el kártyát, akkor a szolgáltatást készpénzben tudja rendezni és egy megfelelő számlát szükséges kérnie, amit postán be tud küldeni a Pénztárba. A beérkezést követően a számlán szereplő összeget a Pénztár átutalja az Ön által bejelentett bankszámlaszámra, majd a következő év január 31-ig a Pénztár az adott évben teljesített befizetésekről adóigazolást állít ki. Ebben megjelöli azt az összeget (fenti példában 4.800 forintot), amelyet Ön az adóbevallásában visszaigényelhet a befizetései alapján az egyéni számlájára, amit a NAV 30 napon belül teljesít.

Az adó-visszatérítést felhasználhatja önsegélyező szolgáltatásokra (lakáshitel törlesztés, gyerekneveléshez kapcsolódó ellátások), de vehet gyermekének pelenkát, fizetheti a fogszabályozását, vásárolhat belőle gyógyszert, vitamint, szemüveget, de akár fizethet vele a nőgyógyásznál, fogorvosnál, vagy sok egyéb helyen is. Az adó-visszatérítésről itt olvashat.

Elnézést, ha a jogszabályi kötelezettségünk teljesítése közben megijesztettük/megtévesztettük. Fontolja meg az egyéni befizetés lehetőségét, és Ön is éljen az állam által biztosított adó-visszatérítéssel, ahogyan az a több tízezer tagunk élt, akinek egyéni számlája 2017. évben közel 1 milliárd forinttal gyarapodott.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Utolsó módosítás dátuma:
2018. február 05.