Fertőző betegségek

Oldal nyomtatása

Mit tehetünk láz esetén?

Az átlagos testhőmérséklet körülbelül 36,6 C°, a normális testhő azonban egyénileg ettől kissé eltérhet. A 37-38 C°-os testhőmérséklet hőemelkedésnek, az ezt meghaladót láznak nevezzük.

Miért jelentkezik a láz? A láz önmagában nem betegség. A láz egy tünet, ami akkor jelentkezik, ha a szervezet felvette a harcot egy betegséggel, fertőzéssel szemben. A láz tehát elősegíti a szervezet öngyógyító folyamatát. A tartósan magas testhőmérséklet azonban komoly veszélyt is jelenthet.

laz

Hogyan mérjük? Ma már a legtöbb hőmérő digitális. Ahhoz, hogy a digitális hőmérő a valóságnak megfelelő értéket mutassa pontosan, a mellékelt tájékoztatónak megfelelően kell alkalmazni. A mérés csupán pár pillanatot vesz igénybe, a szükséges idő lejártára általában sípoló hang figyelmeztet. Az alkalmazás helyét illetően különböző típusú lázmérők állnak rendelkezésre: vannak, amelyeket a hónaljba, míg másokat a szájban, a fülben vagy a végbélben kell alkalmazni.

A mért érték értelmezéséhez a következőket fontos figyelembe venni: A szájban mért testhőmérséklethez képest, a hónaljban mért kb. 0,5 C°-kal alacsonyabb, a végbélben mért pedig 0,5 C°-kal magasabb. A hőmérséklet általában 16 és 18 óra között a legmagasabb, és reggel 6 óra körül a legalacsonyabb.

A láz csillapítható fizikális és gyógyszeres módszerekkel, a legjobb eredményt a kettő kombinációjával érhetjük el.

A fizikális módszerek közül a hűtőfürdő és a Priznic a legismertebbek.

Hűtőfürdő készítésénél testhőmérsékletű, tehát kb.36 fokos vizet kell a kádba helyezni, ebbe kell a beteget beleültetni. Ezután fokozatosan, lassan hideg víz hozzáadásával kell a vizet hűteni! Nem szabad túlzásokba esni, a víz hőfoka soha ne csökkenjen 22 fok alá! A túlságosan hideg víz nagyon megterhelheti a szervezetet és a bőr ereinek összehúzódása miatt a hőcsere hatásfokát is rontja! A hűtőfürdőt max. 10 percen keresztül alkalmazzuk, szükség esetén ismételjük.

Az állott vizes borogatás során langyos vízzel megnedvesített ruhával kell betakarni a beteg törzsét, testét, majd rendszeres időközönként (kb. 10 percenként) a felmelegedett ruhát cserélni.

Amennyiben gyógyszeres kezelést alkalmaz, számos készítményt vehet vény nélkül is. Bár ezek a szerek relatíve biztonságosak, pontos adagolásukról minden esetben érdeklődjön gyógyszerészénél vagy orvosánál!

Bizonyos esetekben azonban orvosi segítségre is szükség van. Lássuk, melyek ezek!

Ha a 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő végbélben mért hőmérséklete 38 C° vagy azt meghaladó. 3 hónaposnál idősebb csecsemő estében 38,9 C° vagy annál magasabb láz esetén. Amennyiben a 2 évesnél fiatalabb gyermek egy napnál hosszabb ideig lázas, vagy annál idősebb, de három napig lázas. Felnőtt esetében, ha a testhőmérséklet három napon keresztül eléri vagy meghaladja a 39,4 C°-ot.

Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha a lázat súlyos fejfájás, torokfájás, szokatlan bőrkiütés, a szem fényérzékenysége, nyakmerevség, zavartság, tartós hányás, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, kedvtelenség, ingerlékenység, hasi fájdalom, fájdalmas vagy véres vizeletürítés vagy egyéb indokolatlan tünet kíséri.

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór

lyme

Európában a Lyme-kór a leggyakoribb kullancsok által terjesztett betegség. A Lyme-kórt a főként szarvasok vérével is táplálkozó, Borrelia burgdorferi baktériumot hordozó kullancsok okozzák. A betegség emberről emberre nem terjed, kizárólag a kullancscsípéskor bőrsebbe került baktériumok okozzák.

Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy a Lyme kór ellen nem létezik védőoltás. A hazánkban kapható többféle „kullancs elleni védőoltás” a kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás (encephalitis) ellen véd, mely ugyan sokkal ritkább, de jóval súlyosabb betegség.


A Lyme-kór legjellemzőbb kezdeti tünete a bőrön jelentkező piros folt. A fertőzéssel járó tünetek, jelentkezhetnek napokon belül, de nem ritka az sem, hogy a betegség hetekig, hónapokig lappang. A csípés helyén jelentkező kis, piros dudor nem ad okot aggodalomra, azonban, ha a következő tüneteket észleli, forduljon orvoshoz:

 • Ha a kullancscsípés helye körül kokárdaszerűen gyűrűs, gyulladt bőrterület alakul ki, mely napról napra terjed. Átmérője néhány cm-ről akár 100 cm-re is megnőhet. Általában se nem fáj, se nem viszket, néha kiemelkedik a bőr felszínéről. A bőrtünetek ritkán el is maradhatnak, illetve ha a beteg más okból antibiotikus kezelésben részesült, ún. atípusos (nem jellegzetes formában is jelentkezhetnek).
 • Ha influenzaszerű tünetek (hőemelkedés, láz, hidegrázás, fejfájás, fáradtság, nyirokcsomó duzzanat) kísérik a kullancscsípést.

Ha a betegséget nem diagnosztizálják a jellegzetes bőrtünetek alapján ebben a korai stádiumban, későbbi stádiumban (akár évtizedek után) olyan sok, szerteágazó tünetet tud okozni, hogy sokkal nehezebbé válik a felismerése. Ezért érdemes minden kétséges esetben orvoshoz fordulni, aki egy laborvizsgálat segítségével egyértelműen ki tudja zárni vagy igazolja a fertőzést, és a megfelelő antibiotikus kezelésben részesíti a beteget.

Mit tegyen a kullancscsípés esetén?

A kullancsot minél előbb, a megfelelő technikával távolítsa el bőréből! A kullancs eltávolításához ne használjon semmilyen kémiai anyagot (zsírt, alkoholt, stb) vagy égetést, mert azzal növeli a fertőzött anyag bőrbe jutásának vagy a bőr sérülésének a veszélyét! A sikeres eltávolításhoz csupán egy csipeszre és némi odafigyelésre van szüksége!

 1. Egy csipesszel fogja meg a kullancs fejét vagy száját. Ne szorítsa össze a kullancs testét, nehogy a bőrébe préselje a kullancsban lévő fertőzött anyagot!
 2. Ne tegyen hirtelen, rángató mozdulat, hiszen így a kullancs feje a bőrben maradhat. Amennyiben ez megtörténik, ne piszkálja, a bőr idővel majd kilöki. Folyamatos csavaró mozdulattal (mindegy melyik irányba) forgassa egyszer körbe a kullancsot, hogy kitágítsa a szúrcsatornát! Ezután óvatosan húzza ki a kullancsot!
 3. Tisztítsa meg, majd jóddal fertőtlenítse a csípés helyét! Elővigyázatosságból 4-6 hétig figyelje a csípés helyét!

Amennyiben a fertőzésre gyanút adó tünetet észlel, forduljon orvoshoz!

Mi az zoonózis?

A háziállatok könnyen az ember legjobb barátjává válhatnak, azonban magunk és kedvenceink egészsége érdekében is elengedhetetlen néhány szabály betartása. Az állatokról emberre terjedő betegségeket összefoglaló néven zoonózisnak nevezzük.

zoonozis

A legtöbben úgy gondolják, hogy az állatról emberre terjedő betegségek közül kizárólag a veszettségtől kell tartaniuk. Az igazság az, hogy a veszettség valóban komoly megbetegedés, azonban a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően napjainkban már meglehetősen ritkán fordul elő. Számos kevésbé súlyos kimenetelű, de jóval gyakrabban előforduló megbetegedéseket terjeszthetnek háziállataink is.


Mivel a kutyák és macskák gyakran kerülnek kapcsolatba más állatokkal, más állatok ürülékével, így közöttük meglehetősen gyakori a bélférgekkel, elsősorban az orsóféreggel való fertőzöttség. A Toxoplasma nevű egysejtű parazitát általában a macskák terjesztik. Az általa okozott toxoplazmózis leginkább a várandósokra jelent veszélyt, hiszen a magzatnál, akár súlyos rendellenességeket okozhat.

Ki kell emelni a bolhákat és kullancsokat, amelyeket háziállataink könnyedén otthonunkba hozhatnak. A macskák körülbelül 40%-a életében legalább egyszer megfertőződik a bolhák által terjesztett Bartonella-baktériummal. A baktérium a macskák nyálával mosakodás közben karmukra kerül, karmolás útján pedig az emberre, ezért a Bartonella által okozott fertőzést macskakarmolási betegségnek is szokták nevezni.

A kedvtelésből tartott madarak a tüdőgyulladáshoz hasonló súlyos megbetegedést, psittacosist terjeszthetnek, a hüllők és kétéltűek gyakran hordozzák a Salmonella baktériumot, a trópusi halak bőrfertőzést okozhatnak.

Mit tehet annak érdekében, hogy mindezt megelőzze?

 • Az állatok simogatása, a terráriumok, akváriumok, macskaalom tisztítása, a kutyaürülék összetakarítása után alaposan mosson kezet folyó vízzel és szappannal!
 • Vigye el rendszeresen kedvencét állatorvoshoz, adassa be neki a szükséges védőoltásokat!
 • Gondoskodjon kedvence féregtelenítéséről!
 • Kerülje a durva, karmolás- és harapásveszéllyel járó játékokat!
 • A harapásokat, karmolásokat azonnal tisztítsa meg, fertőtlenítse le!
 • Ne érintkezzen kedvencével, ha annak hasmenése van!
 • Amennyiben betegség vagy egyéb ok miatt immunrendszere legyengült, különösen legyen elővigyázatos!

Amennyiben a fenti tanácsokat megfogadja, kedvencét felelősséggel tartja, nem szükséges a fenti veszélyek miatt túlzottan aggódnia!

Amennyiben idegen állat harapta meg, kérje el az oltási dokumentációt, és fáradjon el háziorvosához vagy a területileg illetékes ügyeletre. Tetanusz-oltottsági állapotától függően lehetséges, hogy tetanus oltást is kap, a veszettséggel kapcsolatos további lépéseket pedig a konkrét ügy ismeretében a kezelőorvos fogja megmondani.

Védőoltással az influenza ellen

Az influenza egy vírusfertőzés, amely a legtöbb esetben rendkívül kellemetlen ugyan, de nem okoz életveszélyt. Vannak azonban esetek, amikor szövődmények léphetnek fel, mint például tüdőgyulladás, hörghurut, agyi keringészavar, toxikus shock tünetegyüttes, agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenségek, anyagcsere-betegségek. Ezek megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás beadatása.

vedooltas

Veszélyezetettnek számítanak a kisgyermekek, az idősek, a várandósok és a krónikus tüdőbetegséggel küzdők (pl.: asztmások, COPD-sek) a cukorbetegek, daganatos betegek, nekik különösen ajánlott a védettség megszerzése.

Fiatal és egyébként egészséges személyeknek azt érdemes mérlegelniük, hogy a munkából való kiesés, illetve az esetleges légúti szövődmények (arcüreggyulladás, hörghurut) fellépése mennyiben terheli meg a családot.

Nem ajánlott az oltás beadatása, ha korábbi influenza elleni védőoltás súlyos tüneteket okozott.

Miért kell minden évben beoltatnom magam?

Az influenzavírus rendkívül változékony, ezért évente új vakcina jelenik meg. A védőoltás minden évben az aktuális szezonban várható vírustörzsek ellen nyújt védelmet. A hatásosság az idő előrehaladtával folyamatosan csökken, így a tavalyi oltás az ez évi szezonra már nem nyújt védelmet.

Megkaptam az oltást, mégis influenzás lettem. Hogy lehet ez?

 • Az oltás beadása után védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, így ha ennél hamarabb fertőződünk meg a vírussal, netán az oltás időpontjában már lappangási szakaszban volt a fertőzés, úgy tűnhet, mintha az oltás okozta volna a megbetegedést. A védőoltást inaktivált (nem élő) formában tartalmazza a különböző vírustörzseket, így a közhiedelemmel ellentétben a beadatása nem vezethet az influenza kialakulásához.
 • Amikor a szervezet antitesteket kezd termelni, mellékhatásként láz és izomfájdalom jelentkezhet.
 • Ha a vakcina által tartalmazott vírustörzsek, nem felelnek meg az aktuális évi vírusoknak, a védőoltás a vártnál kevésbé lesz hatásos.
 • Más betegségek is okozhatnak az influenzához hasonló tüneteket, így például a megfázás is.

Ugyan a vakcina nem nyújt 100%-os védelmet, mégis ez a védekezés leghatásosabb módja. A védőoltás beadatásán túl is sokat tehet a fertőzés megelőzése érdekében, ha fokozottan figyel a higiéniára:

 • Gyakran és alaposan mosson kezet!
 • Ha nincs lehetősége kezet mosni, használjon kézfertőtlenítő gélt!
 • Influenza szezonban kerülje a tömeget!

Magyarországon megérkeztek a háziorvosi rendelőkbe az ingyenes oltóanyagok, amelyekre a 65 év felettiek, a krónikus betegek, a várandósok, az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók jogosultak.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Adó-visszatérítés
Gólyaváró
Feltöltömmagam

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Utolsó módosítás dátuma:
2016. szeptember 22.