Gyermek- és csecsemő ápolás

Oldal nyomtatása

Praktikus tanácsok a megfelelő pelenka kiválasztásához és használathoz!

pelenka1

Mielőtt elérkezik az a bizonyos pillanat, hogy végre kezünkben tarthatjuk újszülött babánkat, érdemes átgondolni, listát készíteni, utána olvasni néhány dolognak. Számos olyan téma van, melynek a taglalása már-már elcsépeltnek tűnhet, azonban, mint minden szülőnek, Önnek is – még a 100. cikk elolvasása is nyújthat olyan új információt, amely a döntését segíti, vagy akár meg is változtatja.

Amit első körben érdemes végiggondolni, hogy hogyan fogja beszerezni a kellékeket, illetve hogy ki fogja beszerezni azokat. Mivel tudjuk, hogy a terhesség utolsó fázisában már nagyon nehéz, a szülést követően pedig még nagyon nehéz másra koncentrálni, mint a babánkra, ezért érdemes előre mindent átgondolni. Manapság már a pelenkák vásárlásakor is a boltban történő vásárláson túl egyre többen használják a webáruházakat is, mert nem kell időt tölteni egy bevásárlóközpontban, a hazaszállítás sem okoz gondot, és így a papára sem kell rábízni ezt a felelősségteljes feladatot.

Milyen pelenkát válasszunk?

A pelenka kiválasztása felelős döntés. Számos típusú, márkájú, mintázatú, minőségű és persze áru pelenkát találni a piacon. A választást nem könnyíti meg semmi más, mint barátok, ismerősök véleménye, vagy korábbi saját tapasztalatok.
Célszerű minden kismamának kitapasztalni, hogy melyik az a pelenka, amit a gyermek szívesen visel. A pelenkák 20-30 darabos kis kiszerelésben is kaphatóak, amikkel bátran lehet kísérletezni. Fontos, hogy a pelenka mellett még egyéb kellékeket (pl. kenőcsöket, védőkrémeket, nedves törlőkendőket) is használjunk.
A vásárlásnál a pelenka mérete irányadó, amely minden csomagoláson megtalálható. Akkor vettünk jó méretű pelenkát, ha az a szennyeződéseket magába zárja. Nem célszerű megvárni, hogy a gyermek súlya elérje az adott méretnél feltüntetett maximális súlyt.

Sokan éjszakára, játékhoz, délutáni alváshoz vagy csak egy sétához más-más típusú pelenkát használnak. Költséghatékonyság szempontjából érdemes mérlegelni ezt a lehetőséget is!

Tippek, trükkök a pelenkázáshoz

pelenka2

Az egyik leggyakoribb tevékenység a baba életében a pelenkázás. A pelenka cseréje szükség szerint történik, nincs rá pontos útmutatás, hogy milyen sűrűn kell elvégezni. Régebben textilpelenka volt a divat, ma már inkább az eldobható, egyszer használatos pelenkák a közkedveltebbek és praktikusabbak. Célszerű viszonylag gyakorta cserélni pelust, így a pelenkakiütés megelőzhető.

Amennyiben a baba nem szereti a pelenkázást, akkor gondoskodnunk kell erre az időre a szórakoztatásáról, hogy nyugodtan és hatékonyan legyünk képesek kicserélni a pelenkát.

Néhány egyszerű szabály, melyet érdemes betartani:

 1. Ne vetkőztessük le teljesen a babát a pelenkázás során, mert nem kedvelik a hirtelen hőmérséklet-változást, valamint meg is fázhatnak. Célszerű a ruháját alulról kibontani.
 2. Legyen vízhatlan az a felület, ahol pelenkázunk, mert a hideg hatására a babák sokszor elkezdenek pisilni.
 3. Bontsuk ki a pelenkát. A pelenka eltávolítása után, popsitörlővel, vagy babaolajos vattadarabbal tisztítsuk meg (elölről hátrafelé) a baba popsiját, majd helyezzük alá a tiszta pelenkát. Érdemes a popsitörlőhöz adagoló dobozt is vásárolni, mert sokkal könnyebbé teszi a használatát.
 4. Krémezzük be a tiszta popsit, de legyünk óvatosak, hogy valóban, csak a baba popsijára kerüljön krém. Vannak, akik a krém helyett a hintőport részesítik előnyben, főleg nyáron nagy melegben. A kettőt együtt azonban ne használjuk, mert az nem jó a baba bőrének!
 5. Figyeljünk arra, hogy a baba hátán a pelenka mindig egyenes legyen, ne gyűrődjön be, illetve a combjainál a gumis részt igazítsuk meg, hogy még csak véletlenül se szivárogjon ki semmi.
 6. Abban az esetben, ha a babán lévő ruha is szennyeződött, akkor szükség van átöltöztetésre, esetleg az ágy áthúzására.
 7. Vásároljunk lábbal nyitható szemetest, ez a legpraktikusabb a szennyezett pelenka tárolására, a szagokat is elzárja. A használt pelenkát mindig szennyezett felével befelé hajtsuk össze, majd dobjuk azt ki.

Pelenkák méretei és átlagos árai

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a pelenkák méreteit és átlagos árait, hogy ezzel is segítsünk a megfelelő termék kiválasztását. A táblázat általánosságban mutatja a súlyhatárokat, ettől természetesen van és lehet is eltérés, de fő irányvonalnak megfelelő, hogy kalkulálni lehessen (a táblázatban a www.pelenkaonline.hu webáruházban kapható pelenkák legolcsóbb és legdrágább darabárát tüntettük fel). A darabárak nagysága természetesen kiszereléstől, márkától függ.

Méret Méret megnevezése Hány kg-s babáknak jó? Megjegyzés
„0”  Koraszülött pelenka  1,2 kg alatti  28 Ft/db 
„0”  Koraszülött-, kisméretű pelenka  1 - 2 kg közötti, vagy 1 - 3 kg közötti babáknak.
Típustól függően jó már kb. 800 gr-tól, ill. 4 kg-ig.
48 – 52 Ft/db 
„1”  Újszülött pelenka  2-4 kg között  36 – 77 Ft/db 
„2”  Mini  3-6 kg között  34 – 53 Ft/db 
„3”  Midi  4-10 kg között  36 – 73 Ft/db 
„4”  Maxi  7-18 kg között  41 – 104 Ft/db 
„4+”  Maxi+  10-20 kg között  55 – 83 Ft/db 
„5”  Junior  12-25 kg között  47 – 96 Ft/db 
„6”  Junior+  18-30 kg közötti  53 – 96 Ft/db 


Koraszülött speciális kellékek

Nagyon kisméretű vagy nagyon kis súlyú babáknak készített speciális kellékek. Általában 2, 2,5 kg-os méretig használhatóak, 20-30 db pelenka van egy csomagban.

Újszülött, Mini, Midi méret

Ha a baba 3 kg vagy annál nagyobb súllyal született, akkor az első csomag pelenka lehet az „1”-es, újszülött méret, de lehet már a „2”-es, mini méret is. Az újszülötteknél naponta 6-10 db alkalommal kell pelenkát cserélni, - ideális esetben 3 óránként étkezik a csecsemő, és közvetlen utána pelenkacsere szükséges. A midi méretben már kaphatóak nagy nedvszívó képességű pelenkák így éjszaka már nyugodtan, pelenkacsere nélkül aludhatnak a csecsemők.

Maxi, Junior méret

Mászó, tipegő babáknak fontos, hogy a pelenka már rugalmas legyen. Ezen méreteknél a gumis derék vagy gumis tépőzár is megjelenik. Kb. egy, másfél éves korban a babák járni kezdenek, mozgásukat megkönnyíthetjük az ún. „bugyi” típusú pelenkákkal. Igazi hasznát azonban akkor vesszük, ha már a bilire-szoktatást is elkezdjük, azaz a szobatisztaságra-nevelés fázisában lehet nagy segítségünkre. Nagy előnye, hogy úgy működik, mint a fehérnemű, tehát fel- és lehúzható. Sok féle kialakítású létezik, az egyszerű, gumisderekútól kezdődően a tépőzáras oldalú („visszazárható”, méretre „igazítható”), az elszíneződő, stb.

Természetesen funkciótól, ill. „extráktól” függően alakulnak az árak is. Bugyi pelenkák maxi mérettől kezdődnek, egészen az extra (8) méretig – egészen az óvodás korig.

Úszópelenkák

Sokat hallhatunk a babaúszásról, ami – lehetőségtől függően – mindenkinek ajánlott, hiszen fejleszti a mozgáskoordinációt, légzéstechnikát, és számos más pozitív hatása van. A lubickolni vágyó babáknak azonban még pelenkára van szükségük. Átlagosan 3 méretben található úszópelenka: Midi, Maxi, Junior.

Hogyan spórolhatunk?

pelenka3

Vásároljunk egészségpénztári számlánk terhére kártyával az OTP Egészségpénztár szerződött partnereinél vagy kérjünk számlát bárhol máshol, hiszen a babaápolási termékek, így a pelenkák, nedves törlőkendők elszámolhatóak az egészségpénztárakban. Egy havi adag pelenkánál akár 2500 Forintot is megtakaríthatunk.

Számoljunk:

40 Ft / db átlagos árral számolva, napi 6 - 10 db pelenka használatot tekintve naponta 240 – 400 forintunkba kerül a porontyunk pelenkázása. Ez havi szinten átlagosan 30 napra számolva 7.200 - 12.000 forint kiadást jelent egy családnak az adózott jövedelemből. Amennyiben OTP egészségpénztári kártyára, vagy számlára vásároljuk meg a pelenkát, akkor az egészségpénztár – az egyéni befizetések vagy
munkáltatói cafeteria rendszerben - az egészségpénztári befizetések erejéig visszatéríti a pelenka árát. Az egyéni befizetések után 20%-os adó-visszatérítés vehető igénybe!

Tipp:

Az internet segítségével webáruházakban is vásárolhatunk pelenkát. Az ilyen vásárlásnak előnye: olcsón juthatunk pelenkákhoz. Minden hónap első hétfőjén egyes webáruházakban akár ingyenes szállítással is megvásárolhatjuk a havi szükségletet.

A kismamáknak

A terhesség előrehaladtával egyre nagyobb súly nehezedik a csontokra, ízületekre. A babák a méhben gyakran nyomják a hólyagot, amely vizelettartási problémákat okozhat. Ez természetes velejárója a terhességnek. Tulajdonképpen láthatatlan segítséget nyújthatnak azok a fehérnemű-szerű felnőtt pelenkanadrágok, melyeket az ilyen helyzetekre fejlesztettek ki. Könnyen kezelhetők, ún. betétes nadrágpelenkák (pants), melyek betöltik a fehérnemű szerepét, ugyanakkor megakadályozzák az átnedvesedést és a kellemetlen szagokat is magukba zárják. Több forgalmazó terméke is megtalálható (Tena, Seni, Moli), a különbségek a nedvszívó-képességükben van, kialakításukban, funkciójukban hasonlóak egymáshoz.

Ezek a fehérnemű típusú termékek természetesen szülés után is használhatóak, mivel a gumírozás miatt tartja a pocakot.

Méret Nedvszívó-kapacitás Kiszerelés Darabár
800 – 2000 ml  10 – 16 db  129 – 349 Ft/db 
650 – 2000 ml  12 – 30 db  149 – 363 Ft/db 
650 – 2000 ml  10 – 30 db  172 – 413 Ft/db 
XL  800 – 1613 ml  15 – 20 db  187 – 292 Ft/db 


Van arra is lehetőség – mind szülés előtt, mind szülés után –, hogy a tisztasági - és az egészségügyi betéteknél nagyobb nedvszívó-képességű betéteket használjunk. Ezek általában nem „szárnyas” kivitelűek, ragasztócsíkosak, tehát fehérneműbe rakhatóak, ill. van olyan típusú vastagabb betét, ami nem ragasztócsíkos és kiegészítőként kapható hozzá ún. „hálós rögzítőnadrág” is.

pelenkaonline

A fenti cikk a www.pelenkaonline.hu jóvoltából készült az OTP Egészségpénztár tagjai számára, ahol ügyfeleink a webáruházban feltüntetett árakból 5% kedvezményt kapnak (Ehhez vásárláskor az egészségpénztári azonosítóját kell megadnia.) A már több mint 2 éve üzemeltetett webáruház fő profilja a gyermek és felnőtt pelenkák, kiegészítők forgalmazása. Az oldal tematikusan felépített, így a kispapáknak sem okoz gondot a vásárlás. A rendelés feladását követően a kiszállítás 2-5 napon belül megtörténik.

A Babavárástól a baba érkezéséig felmerülő költségek és azok csökkentése

A baba születése az egyik legcsodálatosabb pillanat a család életében, de ezzel párhuzamosan fejtörést is okoz, hiszen sok változást hoz a szülők életében. Egyrészt változásokat követel meg az életvitelben másrészt felmerülnek olyan kiadások amik korábban nem jelentkeztek. Éppen ezért ezeket célszerű előzetesen végiggondolni és tudatosan felkészülni.

baba_koltsegek

Már a fogamzással elkezdődnek az új folyamatok és kiadások, melynek első lépcsőjét a terhesgondozás, a folyamatos kontroll vizsgálatok és a szülészeti ellátások jelentik. A második lépcső a felkészülés a baba érkezésére, amikor be kell szerezni a legfontosabb kellékeket, majd ezt követi maga a szülés. A nagybetűs élet pedig abban a pillanatban elkezdődik, amikor a boldog mama és a baba hazaérkeznek otthonukba.

Az első fázisban jellemzően az orvosi ellátás költségei jelentik a legtöbb kiadást, majd azt követően a baba születése előtt beszerzendő egyszeri kiadást jelentő tételek, majd következnek azok a dolgok, amelyek beszerzése a szülést követően válik szükségessé egészen a gyermek 2-3 éves koráig bezárólag.

 • ruhák (rugdalózó, kabátka, cipellő, zokni, sapka…): szerencsés esetben a barátok és a család nyújthat segítséget abban, hogy ne kelljen az összes ruhát megvásárolni, és oda tudják adni az általuk néhány hónapot használt darabokat. Mindenképpen végezzünk egy kis kutatást közvetlen környezetünkben.
 • babakocsi és autósülés: figyeljük oda a megfelelő választásra, hiszen a saját életünket könnyítjük meg vele (ha kényelmes, akkor a baba nyugodtabban viselkedik), másrészt a gyermekünket védjük vele.
 • kiságy, matrac, 2-3 gumislepedő, vékony és vastag pléd, hálózsák, 2-3 fürdőlepedő
 • cumisüveg minimum 2 db, mellszívó, cumisüvegmosó, és sterilizáló folyadék vagy tabletta
 • hőmérő, lázmérő, orrszívó
 • pelenka, textil pelenka, popsi törlő, fültisztító pálcika, babaápolási szerek

A felsorolásból kiemelve azon elemeket, melyek elszámolhatóak az egészségpénztári számlán keresztül és egyszeri beszerzést igényelnek, a következők:

 • matrac (CE, ORKI szám szükséges) 12-16.000 Ft
 • gumilepedő 2-4.000 Ft
 • mellszívó 16-18.000 Ft
 • melltartó betét 2-3.000 Ft
 • cumisüveg, cumi, cumisüvegmosó 6-8.000 Ft
 • lázmérő, orrszívó 10.000 Ft
 • légzésfigyelő 20-30.000 Ft
 • textil pelenka, 3-5.000 Ft

A fenti, egyszeri tételek nagyságrendileg 60-80.000 Ft közötti kiadást igényelnek és elszámolhatóak az egészségpénztárunkban, mely azt is jelenti, hogy egyéni befizetés esetén jár utánuk a 20%-os adó-visszatérítés kedvezménye.

A rendszeresen, azaz hónapról-hónapra beszerzendő termékek havi költsége, melyek elszámolhatóak az egészségpénztárban:

 • pelenka 5-10.000 Ft
 • popsi törlő 2-3.000 Ft
 • anyatej gyűjtő zacskó 2-4.000 Ft
 • tápszer 3-6.000 Ft
 • babaápolási szerek: - babafürdető, babaolaj, hintőpor 2-3.000 Ft.
 • vitaminok, gyógyszerek: 2-3.000 Ft

A rendszeres tételek havi szinten 20-25.000 Ft kiadást jelentenek a családnak, míg egy évre vetítve az összköltség a 200.000 Ft-ot is meghaladja. Ha ezekhez hozzávesszük az egyszeri kiadásokat és az orvosi költségeket is, akkor az első évben a várható kiadás akár a 400 ezer forintot is meghaladhatja. Éppen ezért két szempontot is célszerű a szemünk előtt tartani:

 • Takarékoskodjuk előre.
 • Vegyük igénybe a jogszabályok által biztosított jövedelemkorlát nélküli 20%-os adó-visszatérítés lehetőségét.
  Ha már a baba megszületése előtt takarékoskodunk OTP Egészségpénztári számlánkon, akkor a saját életünket könnyítjük meg, hiszen a kiadások nem egyszerre és egy összegben fognak jelentkezni. Ezen túlmenően az egyéni befizetések után 20%-os adó-visszatérítés érvényesíthető a következő év végén, mely legalább 12 százalékkal (a 20%-os adó-visszatérítés és a 8%-os működés költségek különbözete) csökkenti kiadásainkat, sőt esetenként további kedvezmények vehetők igénybe az OTP Egészségpénztári tagságból adódóan.

Használja az OTP Egészségpénztárnál vezetett egyéni számláját és kártyáját, takarékoskodjon előre, használja ki az adó-visszatérítés lehetőségét és éljen a szolgáltató partnereink által nyújtott kedvezményekkel!

Tudja-e, mi az az Apgar-teszt?

Cikkünkből megtudhatja, mi történik a baba születése után, hogy miként vizsgálják az újszülött egészségi állapotát, hogy mit is jelentenek az úgynevezett Apgar-teszt értékei.

apgar

Az Apgar-teszt Virginia Apgar (1909, Westfield, New Jersey) nevéhez fűződik. Az amerikai orvosnő először zoológiát tanult, csak később terelődött figyelme az orvostudomány felé. A Columbia Egyetem orvoskarán 1933-ban diplomázott, majd 1937-re az akkor még új területnek számító aneszteziológiából szerzett szakképesítést. A róla elnevezett pontrendszert 1949-ben dolgozta ki, nyomtatásban azonban csak 1953-ban jelent meg. A tesztnek köszönhetően már nemcsak az anya állapotára figyeltek a szülést követően, hanem a csecsemőére is. A tesztnek köszönhetően hamarabb tudtak reagálni egy esetleges vészhelyzetekre, sőt, sikerült kiszűrni egy, a baba állapotára káros altatószert is.

Hogyan és mit vizsgál a teszt?

A baba születése után az első lépés az egészségi állapotának vizsgálata. Az újszülött egészségi állapotát öt élettani paraméter mérésével határozzák meg. A születést követően két Apgar-tesztet végeznek. Az első Apgar-teszttel értékelik az újszülött állapotát egy perces korában. Ezek az értékek a méhen belüli állapotra utalnak vissza. A második Apgar-tesztet a baba öt perces korában végzik. Ez a vizsgálat az új környezethez való alkalmazkodás eredményességét mutatja.

Az Apgar-teszt során vizsgált funkciók és az azokra adható értékek a következők:

Pulzus (szívverés):

 • 100/perc fölött = 2 pont
 • 100/perc alatt = 1 pont
 • Nincs pulzus = 0 pont

Légzés:

 • Erőteljes sírás, légzés = 2 pont
 • Felületes, szabálytalan légzés = 1 pont
 • Nincs légzés = 0 pont

Izomtónus:

 • A baba aktívan mozog = 2 pont
 • A mozgás kevésbé aktív, az újszülött nem áll ellen a passzív mozgatásnak = 1 pont
 • Az izmok ernyedtek, petyhüdtek = 0 pont

Reflexek (az orrnyílás ingerlésével):

 • Tüsszentés, köhintés = 2 pont
 • Fintorgás = 1 pont
 • Nincs válasz = 0 pont

Bőrszín:

 • Rózsaszín = 2 pont
 • Csak a végtagok kékes színűek = 1 pont
 • Az egész test kékes, lilás vagy sápadt színű = 0 pont

A pontszámok összesítésével kapjuk meg az újszülött egészségi állapotát tükröző eredményt.

 • 10 pont esetén az eredmény kiváló.
 • 8 vagy 9 pont esetén az eredmény jó, további teendőre ekkor sincs szükség.
 • 5-7 pont esetén már szükségesek lehetnek további teendők (a bőr ingerlése, oxigénmaszk alkalmazása).
 • 0-4 pont esetén az újszülött állapota súlyos, intenzív terápiára szorul.

Adjak cumit a babának, ha nyűgös?

cumi

Mennyi idős korig normális a cumizás? Le tudom majd szoktatni a cumizásról? Valóban torzítja a fogakat a cumizás? Ilyen és ezekez hasonló kérdések bizonyára minden kismamában felmerülnek időről-időre. Reméljük, mai bejegyzésünk egy kis segítséget nyújt a kérdések megválaszolásához.

A cumizás mellszopás intimitását idézi fel, megnyugvást okozhat a babának, azonban sose tévesszük szem elől, hogy a babának alapvetően nincs igénye cumira, azt a szülő adja a szájába, hogy saját helyzetét megkönnyítse. Vannak kisbabák, akik el sem fogadják a cumit, noha a szüleiknek nem lenne ellenére, és vannak, akik sosem kaptak cumit, mert szüleik más módon oldják meg a megnyugtatásukat. Családonként eltérő, hogy milyen technikákkal küzdenek meg a hétköznapok kihívásaival.

Ha a baba nyűgös, gondolja át, hogy szenved-e valamiben hiányt. Lehet-e éhes, szomjas, nincs-e melege, nem fáradt-e. Sokszor az anya idegessége ragad át a csecsemőre. A baba megnyugtatására próbálkozzon először ringatással, ölbe vétellel, csecsemőjét szoptassa igény szerint.

Milyen negatív hatásai lehetnek a cumizásnak?

 • A cumizás akadályozhatja a hatásos mellszopási technika kialakulását, ne adjon cumit újszülöttnek!
 • A cumizás fokozza a nyáltermelődést, ez a nyálmirigyek duzzanatához vezethet.
 • A nem megfelelően tisztított, fertőtlenített cumi okozhat szájfertőzéseket.
 • Kutatások megállapították, hogy azoknál a babáknál, akik cumiznak, gyakrabban alakul ki középfülgyulladás.
 • Az elhúzódó cumizás hátráltathatja az elülső fogak normális fejlődését, mélyharapáshoz vezethet.

Mikor mondjunk megálljt?

A cumit a gyerekek 3-4 éves koruk körül általában maguktól elhagyják. A késői óvodás, kisiskoláskorban is fennálló cumizást a gyermek életében történő változások, például iskolakezdés, testvér születése, veszekedések, válás idézheti elő. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a gyermek valamennyi érzelmi szüksége be van-e töltve.

Minden gyermek egyéni tempóban fejlődik

A csecsemők életük első hónapjaiban számos fizikális (testi) és kognitív (megismerési) fejlődésen mennek keresztül. Ugyan bizonyos mérföldköveket meg lehet állapítani, a fejlődés üteme minden csecsemőnél más és más: egyes készségeket kortársaiknál előbb, másokat később sajátítanak el. Bár a szülőknek az esetek döntő többségében nincs okuk az aggodalomra, bizonyos tevékenységekkel, interaktív játékokkal támogathatják gyermekük fejlődését.

csecsemo

A babák egyhónapos korukra már felfigyelnek az éles hangokra, látásuk is fejlődik, az élénk színű tárgyakat hosszabban szemlélik. Kéthónapos korra megerősödik a nyakuk, és meg tudják tartani a fejüket. Ahhoz, hogy a csecsemőknek megerősödjön a nyakuk elengedhetetlen, hogy hason is feküdjenek. Amennyiben a szülők felügyelet mellett hasra teszik gyermeküket, segíthetik a nyaki izmok erősödését. Ebben a korban elősegíti a fejlődést, ha a napi rutin tevékenységek közben beszél vagy énekel gyermekéhez, illetve, ha figyelemfelkeltő színes játékokat, képeket helyez el a környezetében.

3-4 hónapos korban a csecsemők már képesek a szemükkel mozgó tárgyakat is követni, valamint egy vagy két kézzel meg is tudják fogni azokat. A nyaki izmok tovább erősödnek, elkezdenek saját maguktól hasról-hátra fordulni. A babák ekkorra már hosszabb ideig szemkontaktust is tartanak, és érdeklődéssel figyelik a különböző arckifejezéseket, valamint ráébrednek arra is, hogy sírással vagy nevetéssel magukra tudják vonni a figyelmet. Segítheti a fejlődést, ha gyermeke kezébe csörgőt vagy egyéb játékot ad és ösztönzi, hogy tartsa meg, illetve rázza azt. Beszéljen a csöppséghez egyre többet, szórakoztassa őt arcjátékával!

6-9 hónapos korban az ülés már szinte segítség nélkül vagy teljesen önállóan is mehet, a csecsemők egyre magabiztosabban tartják a tárgyakat és egyik kézből másikba is átadhatják azokat. Már nemcsak hasról hátra, de hátról hasra is tudnak helyezkedni, a gügyögésnél összetettebb hangokat is képesek kiadni, valamint hangokat is utánoznak. A csecsemők látási képessége fél éves korukra már sokat javul. Ebben a korban az apróságok már szívesen játszanak mozgó, zenélő játékokkal. Énekeljen és meséljen gyermekének sokat, keltse fel érdeklődését hangjával, ezáltal is ösztönözve nyelvi fejlődését.

Mit nem ajánlott?

Ne tegyen túlságosan sok plüssállatot és takarót az ágyba! A telepakolt ágy a bölcsőhalál rizikótényezői közé tartozik.

Ne ültesse a gyermeket, amikor még nem ül fel magától, mert terheli a gerincét.

Szakemberek határozottan ellenzik a bébi komp használatát is.

Gügyögés helyett érthetően, saját hangján beszéljen a gyermekhez a napi ellátása során is, ez által segíti a nyelvi fejlődését.

Ne ültessen csecsemőt a tévé elé. A beszédhibák elképesztő mértékű elszaporodásához többek közt az is vezetett, hogy a gyermekek nem a gondozóik arcáról "olvasva" tanulják meg a hangok képzését.

Március 21. – A Down-szindróma Világnapja

A világnap célja, hogy növelje a megértést és segítsen, hogy a Down-szindrómások teljes életet élhessenek, méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként. Szerte az országban számos programmal várják az érdeklődőket, segíteni szándékozókat.

down

A Down-szindróma egy genetikai rendellenesség, a sejtek 21-es kromoszómájából kettő helyett, három fordul elő. Nem csupán mentális, de testi tünetekkel is jár. Mivel a tünetek összetettsége attól függ, testi sejtek mekkora része tartalmaz három darab 21-es kromoszómát, születés előtt lehetetlen megjósolni, mivel fog járni a Down-szindróma az adott gyermek esetében.

A Down-szindrómások jellegzetes arcvonásokkal rendelkeznek, s az olyan ortopédiai problémák is gyakoriak közöttük, mint a gerincoszlop oldalirányú görbülete, a csípőficam, valamint a láb csontozatának deformálódása. A betegség gyakran együtt jár szívfejlődési rendellenességgel, melyeket ma már szinte kivétel nélkül megoperálnak, segítve ezzel az agy oxigénellátását, ami hozzájárul a fejleszthetőséghez is.

Az értelmi fogyatékosság szintje változó, általában enyhe vagy középsúlyos. A csökkent pajzsmirigyműködés is gátolja az értelmi képességek kibontakozását, s ma már tudjuk, hogy a Down-szindrómában csökkenhet a pajzsmirigyhormonok szintje. Ez az állapot kezelhető, vagyis a pajzsmirigy-alulműködés okozta látszólagos retardáltság kiküszöbölhető.

Bár a Down-szindróma nem gyógyítható, megfelelő, korán elkezdett fejlesztéssel jelentős életminőség-javulást lehet elérni, s így a betegek értékes és tartalmas életet élhetnek. Speciális iskolákban olvasni, írni is megtanulhatnak, sőt egyes szakmákat is el tudnak sajátítani.  A Down-szindrómás gyerekek többsége ma már nem intézetben él, hanem családban, később pedig megfelelő segítséggel kisebb lakóközösségekben.

Azért is fontos a figyelemfelhívás, mert a körülbelül ötezer Down-szindrómás gyereknek csak töredéke élhet a korai fejlesztéssel járó előnyökkel, a vidékiek egy része a nagy távolságok miatt nem jut el rendszeres fejlesztésre, és lakóotthonból is jóval többre lenne igény. Sőt, mivel az egészségügyi ellátás fejlődésével a Down-kórosok megérhetik az idős kort, az ő ellátásukra is fel kell készülni.

A Down-szindróma kialakulását nem lehet megelőzni, bizonyos tényezők azonban fokozzák a rizikót, így például az anyai életkor. 35 év feletti gyermekvállalás esetén 400-ból 1 esetben fordul elő Down- szindróma, míg 45 év felett 35-ből 1 esetben.

A várandósság ideje alatt a terhes gondozás részeként vér- és ultrahangvizsgálat segítségével végzik a Down-kór szűrését. Lehetőség van kromoszómavizsgálatra is, ez azonban a vetélés, illetve a magzat sérülésének kockázatával jár, csak indokolt esetben ajánlják elvégezni.

Annak eldöntése, hogy a szülők megtartják-e Down-szindrómás magzatukat, alapvető emberi joguk. Az orvos csak felvilágosítást végezhet, a szülők bármilyen irányba történő befolyásolása etikai vétség.

Mi is az a farkastorok?

farkastorok

Ha egy baba valamilyen rendellenességgel születik, az minden szülő számára lesújtó. A farkastorok, vagyis szájpadhasadék az ajakhasadékhoz hasonlóan azonban jól kezelhető, az érintett gyermekek a születési rendellenesség ellenére is teljes értékű életet élhetnek. A farkastorok a leggyakoribb veleszületett rendellenességek közé tartozik, amely sok esetben ajakhasadékkal, vagyis a nyúlszájjal együtt fordul elő.

Miből is áll ez a rendellenesség?

A szájpadhasadék a kemény- és/vagy lágyszájpadon található rés, amely súlyos esetben akár az orr- és szájüreg elkülönülésének teljes hiányát is jelentheti. Az eltérés lehet egy vagy kétoldali, teljes vagy részleges. Amennyiben a szájpadhasadék csak a lágyszájpadot érinti, úgy enyhébb esetben az is előfordulhat, hogy a születést követően észrevétlen marad, és csak a későbbi tünetek kapcsán vagy egy fül-orr gégészeti vizsgálat során derül rá fény. Ilyen tünetek lehetnek például a nyelési nehézség, orrhang vagy a vissza-visszatérő fülfertőzések.

A nyúlszájhoz hasonlóan a farkastorok hátterében meghúzódó okokra sem derült még egyértelműen fény. A genetikai okok (öröklött vagy a magzatnál újonnan kialakult mutációk) mellett ez esetben is az olyan korai magzati korban (a terhesség 5.-9. hete) fellépő külső tényezők játszhatnak szerepet, mint az anyai dohányzás, alkoholfogyasztás, illetve bizonyos gyógyszerek alkalmazása.

Milyen problémákat okozhat a farkastorok?

 • A farkastorok táplálási nehézségeket okozhat. Elképzelhető, hogy a baba nem vagy csak nagyon nehezen tudja kiszívni az anyatejet illetve, hogy az elfogyasztott táplálék visszafolyik az orron. Ennek oka, hogy a hatékony szopáshoz erős vákuumot kell létesíteni a szájüregben, ami kivitelezhetetlen a jól záró, stabil szájpad támasztó funkciója nélkül. A táplálási nehézség következtében nem ritkán alultápláltság alakul ki a farkastorokkal született gyermekeknél.
 • A farkastorokkal született gyermekek – részben az alultápláltság következtében is - gyakrabban szenvednek a középfület megtámadó fertőzésektől. A gyakori fülgyulladások akár halláskárosodáshoz is vezethetnek, így rendszeres fül-orr-gégészeti ellenőrzést igényelhetnek.
 • A szájpadlás jelentős szerepet játszik a hangképzésben, így a szájpadhasadék hangképzési nehézségeket is okozhat. A helyreállító műtétet követően logopédus segítségével ez a probléma is orvosolható.
 • Az esztétikai probléma megzavarhatja a gyermek pszichés fejlődését is, emellett (az ajakhasadékkal társult esetekben) a kicsorgó nyál feláztatja az ajkak körülötti bőrterületeket és a szájzug kisebesedhet, felülfertőződhet.

A szájpadhasadékot műtétileg kezelik. Az első rekonstrukciót általában 5-15 hónapos korban végzik el. A műtétet követően még hosszútávon (a gyermek akár 18 éves koráig) szükség lehet logopédus, fül-orr-gégész, plasztikai sebész segítségére és rendszeres fogászati (fogszabályozó) kezelésekre.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Adó-visszatérítés
Gólyaváró
Feltöltömmagam

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Utolsó módosítás dátuma:
2016. szeptember 22.