Immunológiai megbetegedések

Oldal nyomtatása

Mi okozhat nyirokcsomó megnagyobbodást?

A nyirokcsomók (nodus lymphaticus) a szervezet védekezőrendszerének fontos részét képezik. Testszerte elszórtan, legtöbbször csoportokban található, kicsi, bab alakú mirigyek. Méretük 1 mm és 3 cm között mozog. Szervezetünkben 500-600 nyirokcsomó van, megtalálhatóak a nyak, a hónalj, a has és a lágyék területén is. A nyirokcsomók a nyirokrendszer részeiként egyfajta szűrőként működnek: a testünket behálózó nyirokerekben keringő nyirokból szűrik ki a baktériumokat, vírusokat, illetve egyéb idegen anyagokat. A nyirokcsomók másik feladata a nyiroksejtek, érett limfociták termelése: ha a szervezet kórokozókkal találkozik, a nyirokcsomók a limfociták érésének támogatásával veszik fel a harcot, és segítik a szervezet védekezőképességét. Ezen limfociták termelése, szaporodása következtében jön létre a tapintható nyirokcsomó-duzzanat.

nyirokcsomo

Azok a nyirokcsomók duzzadnak meg, amelyek a gyulladással érintett területről gyűjtik össze a nyirokfolyadékot, így a duzzanat helyéből következtetni lehet a háttérben meghúzódó okra. A fül előtti nyirokcsomók a szemek és a halánték környékéről, az áll alatti csomók a szájüreg területéről gyűjtik a nyirokfolyadékot, míg a nyaki nyirokcsomók ellátási területe a fül, az arc és a nyak, a hónalji csomók a felső végtagok, a mellkas és a has felső részéről, a lágyéki nyirokcsomók az alsó végtagok, az alsó hasi régió, a nemi szervek és a végbél tájékról érkező nyirokfolyadékot szűrik meg.

Ebből érthetővé válik az is, hogy a nyak mindkét oldalán tapintható duzzanat legtöbbször torokgyulladásra utal, vagy hónalji nyirokcsomó-duzzanatot okozhat akár egy félresikerült szőrtelenítést követő szőrtüszőgyulladás is.

A nyirokcsomó-duzzanat a legtöbb esetben ártalmatlan állapot, amely a gyulladás megszűnésével együtt következmény nélkül gyógyul. A nyirokcsomó megnagyobbodás kezelése minden esetben a kiváltó okra fókuszál, így például bakteriális fertőzés esetén a terápia antibiotikum-kúrából vagy az adott terület fertőtlenítéséből áll.

A nyirokcsomó-megnagyobbodás oka lehet daganatos megbetegedés is. Ez lehet magukat a nyirokcsomókat érintő daganatos betegség (limfóma) is, de egyéb szerv rosszindulatú daganata is járhat nyirokcsomó megnagyobbodással.

Ha a nyirokcsomó-duzzanat egy hónapon túl is fennáll, illetve a nyirokcsomó folyamatosan növekszik, mérete meghaladja az 1,5 cm-t, ha nyirokcsomó kemény vagy nem mozgatható, netán fájdalmas, feltétlenül keresse fel kezelőorvosát további vizsgálatok céljából!

A sokszor emlegetett autoimmun betegségek

autoimmun

Az immunrendszerünk feladata, hogy megvédje a szervezetünket a káros anyagoktól, más néven antigénektől. Antigéneket tartalmaznak a különböző kórokozók, a baktériumok, vírusok, toxinok, tumorsejtek. Annak érdekében, hogy szervezetünk az idegen anyagokat elpusztítsa (vagy legalábbis semlegesítse), az immunrendszerünk révén antitesteket termel. A keletkezett antitestek összekapcsolódnak az antigénekkel, és egy olyan gyulladásos folyamatot indítanak be, melynek hatására a kórokozók elpusztulnak és lebomlanak.

Az autoimmun betegségben szenvedő betegek immunrendszere idegennek ismeri fel a szervezet különböző sejtjeit és szöveteit, védekezőleg lép fel ellenük, és megpróbálja elpusztítani azokat. Ez a védekező reakció szövetpusztuláshoz vezethet, a tünetek és a károsodás súlyossága egyenesen arányos az autoimmun reakció intenzitásával.

Máig nem ismert, hogy mi okozza az immunrendszer felismerési zavarát. Egyes feltételezések szerint a túl „steril” környezetben, a fertőző betegségektől védőoltásokkal megóvott gyerekek immunrendszere nem edződik meg a kórokozókon, és egy olyan irányba fejlődik, melyben hajlamosabbá válik az allergiás vagy autoimmun betegségek kialakítására. Mások úgy vélik, hogy a kóros folyamatokat bizonyos baktériumok, illetve vírusok vagy gyógyszerek indíthatják be azoknál, akik erre genetikailag hajlamosak. A baktériumok, vírusok vagy gyógyszerek ellen termelődő ellenanyagok részben/vagy teljesen reagálhatnak a szervezet különböző antigénjeivel és megpróbálják hatástalanítani azokat. Az immunválasz következményként kialakult szövetpusztulás során keletkező további antigének és gyulladás pedig állandósítja az ördögi kört.

Az autoimmun betegség egy gyűjtőfogalom, amely több betegséget foglal magába. Jelenleg több mint 80 különböző autoimmun betegséget ismerünk. A szervezet ellen termelődött ellenanyagok megtámadhatják az ereket, a kötőszövetet, a hormontermelő mirigyeket, az ízületeket, az izmokat vagy akár a bőrt is.

A tüneteket a termelődő ellenanyagok típusa határozza meg. Minél specifikusabb egy ellenanyag, annál jobban körülírható tüneteket okoz az autoimmun betegség. Például az izmokat megtámadó, az izmok elleni ellenanyagokkal jellemezhető polymiositis nevű betegségben az izomtünetek dominálnak, ezzel szemben a lupus erythemathosusnak, vagy a köznyelvben csak lupusznak nevezett betegségben a minden sejtben jelen lévő antigének ellen termelődő ellenanyagok felelnek a változatos tünetekért. A klasszikus autoimmun betegségeken kívül számos egyéb, korábban ismert betegség - például a sclerosis multiplex, az 1-es típusú cukorbetegség, gyulladásos bélbetegségek - hátterében azonosítottak autoimmun folyamatot.

Mivel az autoimmun betegségek alapja gyulladásos folyamat, minden hosszantartó gyengeség, láz, hőemelkedés vagy általános rossz közérzet esetén érdemes orvoshoz fordulni, aki szükség esetén elvégzi a labor- és egyéb vizsgálatokat.

HIV vs. AIDS – Mi a különbség?

hiv_aids

Bár napjainkban már talán nincs is olyan ember, aki ne hallott volna a HIV-ről illetve AIDS-ről, de nem mindenki tudja pontosan, hogy mit is takarnak ezek a mozaikszavak.

A HIV mozaikszó egy vírust, a humán immundeficiencia vírust jelöli. Ez tehát a korokozó.  Az AIDS vagy más néven szerzett immunhiányos tünetegyüttes, pedig maga a betegség, amit a HIV fertőzés előidézhet.

A HIV fertőzés fokozatosan károsítja az immunrendszert, elpusztítva azokat a sejteket (T4 lymphocytákat vagy T4 nyiroksejteket), melyek központi szerepet játszanak az immunválasz kialakításában, így a szervezet egyre kevésbé képes felvenni a harcot a kórokozókkal szemben. A HIV fertőzést követően a betegség lefolyásában négy stádiumot különböztetünk meg.

  • Az első stádiumban ugyan a legtöbb beteg még nem észlel gyanúra okot adó tüneteket, egyszerű megfázásra, vírusfertőzésre emlékeztető panaszok már jelentkezhetnek.
  • Az első stádiumot egy tünetmentes időszak követi. Habár a HIV vírus szaporodik a szervezetben, tünetek még nem jelentkeznek.
  • Ezt követően a tünetes stádiumban már egyértelműen észlelhetővé válik, hogy az immunrendszer védekezőképessége károsodott. A HIV fertőzött beteg már nem tud ellenállni a minket körülvevő vírusoknak, baktériumoknak, ezért különböző fertőzések jelentkezhetnek. Mivel a gyenge immunrendszer nem csak a kórokozóval, de bizonyos daganatokkal szemben is védtelen, a betegeknél megnő a daganatok (pl. Kaposi-szarkóma) kialakulásának esélye.
  • A HIV fertőzés utolsó, negyedik stádiuma maga az AIDS.

Ha a HIV fertőzött nem kap hatásos kezelést, akkor átlagosan 10 évvel a fertőzöttség után kialakul az AIDS. Ekkor az immunrendszer már súlyosan és visszafordíthatatlanul károsodott. Olyan opportunistának nevezett fertőzések alakulnak ki, melyek az egészséges immunrendszerű egyéneket nem betegítik meg. Az AIDS-es betegeknél ezek a fertőzések és a kialakult másodlagos betegségek (pl. daganatos megbetegedések) vezetnek végül halálhoz.

Bár az utóbbi évtizedek sikeres gyógyszerfejlesztéseinek köszönhetően a HIV fertőzött betegek életkilátásai jelentősen javultak, a mai napig nagy hangsúlyt kell fektetni a lakosság tájékoztatására és a fertőzés megelőzésére.

Hogyan terjed a HIV vírus?

A még mindig sokakban élő félelemmel ellentétben a HIV fertőzés nem terjed levegőben, vízben és nem lehet átadni sem rovarcsípés, sem érintés útján. A HIV fertőzés vér, ondó vagy hüvelyváladék átadásával terjed. Veszélyt jelent a gumióvszer használata nélküli szex. A vérátömlesztés a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően ma már minimális kockázatot hordoz. A fertőzött anyák a várandósság, illetve a szoptatás ideje alatt átadhatják a vírust gyermeküknek. Az intravénás kábítószer fogyasztás a közös tű használat miatt rejt kockázatot.

Hova fordulhat abban az esetben, ha arra gyanakszik, hogy megfertőződött?

Magyarországon a területileg illetékes Bőr és Nemi gondozó Intézetek, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Regionális Intézetei által működtetett HIV/AIDS Tanácsadókban és az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálatnál kérhet HIV vizsgálatot!

Immunterápiával az allergia ellen

A szervezetünkbe kerülő idegen anyagok közömbösítésére immunrendszerünk antitesteket kezd termelni, amelyek védelmet nyújtanak a betegségek és fertőzések ellen. Allergiának az egyébként nem káros anyagokra adott, túlzott mértékű immunválaszt nevezzük. Az így kialakuló túlzott immunválasz eredményeképpen az érintkezésre az allergénnel (házipor, pollenek, állatszőr, bizonyos élelmiszerek, szinte bármilyen anyag) az immunrendszer bőr-, légúti, illetve emésztőrendszeri tünetekkel reagál. Az allergia bosszantó, nem ritkán a mindennapokat is megkeserítő tünetekkel jár, így magától értetődő, hogy a betegek szeretnének a lehető legeredményesebben megszabadulni a panaszoktól.

immunterapia

Az allergiás betegeknél mindent el kell követni az allergiát kiváltó anyag eltávolítására a beteg környezetéből. Míg ez a feladat könnyedén megoldható egy kutya- vagy macskaszőr allergia esetén, a pollenallergia esetén csaknem lehetetlen, ezért marad a kezelés.

Az allergia kezelését célzó terápiák többsége (pl.: szemcseppek, orrspray-k, tabletták) a tünetek enyhítésére irányul. A jelenleg kapható szerek viszonylag enyhe mellékhatásokat okozhatnak és hosszú távon is biztonságosan alkalmazhatók, de a betegek egy részében mégis ellenérzést vált ki a tartós gyógyszerszedés gondolata.

A tüneti szerekkel ellentétben az allergén-specifikus immunterápia az okokat orvosolja, és hosszú távú eredményekhez vezethet. Az immunterápiát elsősorban súlyos allergiás tünetek esetén ajánlják, azonban nem mindenki kezelhető immunterápiával. Fontos feltétel például, hogy az allergént pontosan azonosítsák, hogy a betegség igazoltan minimum 2 éve fennálljon, hogy a kezelt beteg 5 évesnél idősebb legyen és ne legyen egy-kettőnél több allergiája.

A kezelés során a tüneteket kiváltó allergén vagy allergének tisztított formáját kis mennyiségben (általában injekciók formájában) a szervezetbe juttatják. Ez a mennyiség elég ahhoz, hogy stimulálja az immunrendszert, de kevés ahhoz, hogy allergiás tüneteket váltson ki. A terápia során az allergének mennyiségét folyamatosan növelik, így a szervezet ’megbarátkozik’ velük, toleránssá válik velük szemben. Az immunterápia hatására a tünetek mérséklődnek, ideális esetben megszűnnek.  A teljes kúra meglehetősen hosszú ideig tart (általában 3-5 év), elég költséges is, de a pozitív hatás már pár hónap után jelentkezik és akár 20 év múltán is érzékelhető marad.

Immunterápiát kizárólag orvosi rendelőben, orvos felügyelete mellett szabad végezni! A befecskendezett allergének ugyanis ritkán mégis súlyos allergiás reakciót okozhatnak, mely azonnali kezelést tesz szükségessé!

Napjainkban elérhető vált az a tablettás immunterápia is, melynek során nyelv alá helyezendő tabletták formájában juttatják be az allergént a beteg szervezetébe. Az injekciós kezeléssel szemben ez a terápia a beteg otthonában is elvégezhető. A kezelés ebben az esetben is min. 3 évig tart.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Adó-visszatérítés
Gólyaváró
Feltöltömmagam

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Utolsó módosítás dátuma:
2016. szeptember 22.