Táplálék-allergia vagy intolerancia? A kettő nem ugyanaz!

Oldal nyomtatása
Táplálék-allergia vagy intolerancia? A kettő nem ugyanaz!

Gyakran összekeverik e két betegséget, ám fontos különbséget tenni közöttük. Az allergia és az intolerancia eltérő tünetekkel, eltérő időpontban jelentkezik, így természetesen más-más kezelést és védekezést kívánnak. Ha szeretné megtudni, fennáll-e Önnél valamelyik állapot, vegyen részt laktóz terhelés vizsgálatáton. A táplálék-allergia és az intolerancia jellemzőiről és eltéréseiről cikkünkben tájékozódhat.

Ha valaki egy étel elfogyasztása után kellemetlenségeket tapasztal, azt gondolja, allergiás az adott élelmiszerre. A tünetet azonban más is okozhatja. Összegyűjtöttük, miről ismerhető fel az ételallergia és miről az ételintolerancia:

Ételintolerancia:

  • a tünetek a problémát kiváltó élelmiszer elfogyasztásához képest később jelentkeznek
  • a tünetek erőssége függ az elfogyasztott élelmiszer mennyiségétől (kevesebbet fogyasztva a kiváltó ételből akár észrevétlenek is maradhatnak)
  • az érintett terület tekintetében: az intolerancia emésztőszervi rendellenesség
  • gyakoribb, a népesség kb. 15–30%-a szenved az ételintolerancia okozta tünetekben

Az étel intolerancia tünetei lehetnek gyerekek esetében: tanulási nehézség, hiperaktivitás, ekcéma és hasi fájdalmak. Míg a felnőtteknél gyakran előforduló tünet a depresszió, szorongás, elhízás, jelentkezhetnek bőrproblémák és emésztési zavarok is. Viszont bármely életkorban előforduló tünet lehet az émelygés, felfúvódás és hasmenés. Fontos tudni, hogy az ételallergiával ellentétben az étel intolerancia tünetei nagyon változatosak lehetnek, és sokkal lassabban is jelentkeznek!

Ételallergia:

  • közvetlenül az – akár falatnyi, jelentéktelen mennyiségű – étel elfogyasztása után is produkálhatja a tüneteket
  • érintett terület tekintetében: az immunrendszer problémájára vezethető vissza
  • tünetei hirtelen alakulnak ki: leggyakrabban csalánkiütés, viszketés, vizenyő jelentkezik, súlyos esetben akár gégevizenyőt, életveszélyes állapotot is előidézhet
  • a lakosság 2–5%-át érinti

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója: a szervezet védelmi rendszere tévesen kártékonynak, ártalmasnak ítél meg egy a szervezetbe kerülő, vagy azzal érintkezésbe lépő részecskét, és a hízósejtek és IgE antitestek mozgósításával védekező reakcióba kezd.

A tej, ami kiválthat allergiát és intoleranciát is

Az egyik leggyakoribb intoleranciát, illetve allergiát kiváltó táplálék az – egyébként igen értékes, vitaminokban és kalciumban gazdag – tej. A sokszor leegyszerűsítve csak tejérzékenységként emlegetett betegség lehet laktózintolerancia, de lehet tejallergia is.

Laktózintolerancia esetében nem képes a szervezet a laktóz – vagyis a tejcukor – lebontására, mert hiányzik belőle – vagy nem kellő mennyiségben van jelen – az az enzim, ami az emésztéshez szükséges. Ilyenkor emésztetlenül (eredeti állapotában) halad végig az emésztőcsatornán a tejcukor, kellemetlen hasi tüneteket, hasmenést okozva. A tünetek – az elfogyasztott tej mennyiségétől függően – egészen enyhék is maradhatnak, és nagyobb mennyiség esetén is csak később jelentkeznek. Jó hír a laktózintoleranciában érintetteknek, hogy nem kell teljesen lemondaniuk a tejtermékekről, hiszen fogyaszthatnak erjesztett készítményeket (például joghurtot, sajtot), a laktóz emésztéséhez hiányzó enzimet pedig gyógyszerrel is pótolhatják. Aki viszont tejallergiában szenved, annál egyetlen korty tej elfogyasztását követően szinte azonnal jelentkeznek a tünetek, amelyet egy, a tejben található fehérje vált ki. Tejallergia esetében az immunrendszer a tejben lévő kazeint kártékony elemnek érzékeli ugyanis, és támadásba lép ellene.

További érintett élelmiszerekről és a lehetséges megoldásokról a Budai Egészségközpont honlapján tájékozódhat.

A legjobb megoldás természetesen az, ha orvoshoz fordul, így a megfelelő vizsgálatok és tesztek segítségével gyorsan kiderül, mi okozza a problémát.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Ep híres játék
EP App
Egyszerű, gyors - Bankkártyás fizetés az otpportalok.hu oldalon
Gólyaváró
Adó-visszatérítés
Egyenleg- és számlaforgalom
Egyenleg

Kitölthető online belépési nyilatkozat

Partnereink aktuális ajánlatait, akcióit tekintheti meg!

Itt megtalálja szolgál- tatóink listáját és a kártyaelfogadó helyeket!

Munkatársaink várják az Ön hívását!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Tudásbank
Postás Tagozat

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Utolsó módosítás dátuma:
2018. december 20.