Légúti megbetegedések

Oldal nyomtatása
megfazas

Enyhítse a megfázásos panaszokat egyszerű praktikákkal!

Ahogy azt bizonyára Ön is tudja, a náthát nem lehet egyik percről a másikra meggyógyítani, sőt egy egységes, mindenkinél egyformán hatásos gyógymódot sem lehet megnevezni. A betegséget számtalan vírus okozhatja, de a terápia célja nem a vírusok elpusztítása, hanem a tünetek enyhítése.

Amellett, hogy a patikákban számos vény nélkül kapható termék áll rendelkezésünkre, házi gyógymódok sora várja, hogy kipróbáljuk őket meghűlés esetén. A következő praktikákat Ön is bátran kipróbálhatja, hiszen ezek minden bizonnyal az Ön panaszait is enyhíteni fogják.

 • A betegség ideje alatt ügyeljen arra, hogy az orrjáratok átjárhatóak legyenek. Az orrdugulás okozta váladékpangás szövődménye középfülgyulladás vagy arcüreggyulladás is lehet. Nyálkahártya lohasztó orrcseppet vény nélkül kap a patikában, de menta illóolaj, kámforos orrkenőcs is segíthet a panaszain.
 • Torokfájás esetén gargalizáljon egy teáskanál só és meleg víz keverékével, vagy fogyasszon mézet, vagy kasvirágos (echinacea) szopogatós cukorkát.
 • Fogyasszon sok folyadékot, elsősorban vizet és forró italokat, teát, valamint leveseket! Ha bőségesen fogyaszt folyadékot, nem kell tartania kiszáradástól, nyugtatja a begyulladt torkot, és a hígabb váladék könnyebben szakad fel a légutakból.
 • A párás környezet hidratálja az orrjáratokat, a gőz átjárhatóbbá teszi a légutakat. Vegyen egy kellemes zuhanyt vagy forró fürdőt! Inhaláljon kamillával vagy eukaliptusszal!
 • Használjon mentol és eukaliptusz tartalmú kenőcsöket a légutak megnyitására. Kenje be az orra alatti területet vagy a mellkasát, de soha ne az orra belsejét!
 • Fogyasszon vitaminban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget. A chili paprika segít megnyitni a légutakat, mustár és a torma pedig felszakítja a légutakban lerakódott váladékot.
 • Segítse immunrendszere munkáját sok pihenéssel!

Saját maga és mások védelme érdekében orrfújás és köhögés után mindig mosson kezet! Ha nincsen lehetősége kézmosásra, használjon kézfertőtlenítő gélt, amely szintén alkalmas a kórokozók elpusztítására!

Ne feledje, a szervezet önmagát is gyógyítja! A kellemetlen tünetek oka az, hogy szervezete felvette a harcot a betegség ellen. A köhögés célja az idegenanyagok (váladék, kórokozók) eltávolítása, a lázé pedig a vírusok, baktériumok elpusztítása. A panaszok valójában tehát azt jelzik, hogy szervezete próbálja meggyógyítani önmagát.

A nátha és az influenza tünetei nagyban hasonlítanak egymásra, bár influenza esetén jellemzőbb lehet a hirtelen magas lázzal járó végtagfájdalom, és előfordul, hogy a légúti tünetek kevésbé markánsak. Enyhe esetben a két betegség kezelése megegyezik. Amennyiben tünetei nem múlnak vagy súlyosbodnak, forduljon orvoshoz!

asztma

Május első keddje – Az Asztma Világnapja

Minden évben május első keddjén kerül megrendezésre az Asztma Világnapja, amelyet a GINA (Világmozgalom az Asztmásokért) nevű szervezet kezdeményezése nyomán jött létre. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a betegségre és világszinten javítsák az asztmás betegek terápiáját. A világnapot először 1998-ban ünnepelték meg, azóta a világ legfontosabb az asztmát középpontba állító eseményévé nőtte ki magát.

A világon kb 300 millió asztmás ember él és ez a szám rohamosan nő. 2025-re elérheti a 450 milliót is. Magyarországon ez a szám meghaladja a 220 ezret.

De mi is az az asztma?

Az asztma már az ókori Egyiptomban is ismert betegség volt, azonban Hippokratész volt az, aki besorolta a légzőszervi megbetegedések közé. A betegség elnevezése a görög eredetű „lihegés” görög megfelelőjéből származik. Az ókorban úgy tartották, hogy részben az érzelmekhez köthető a betegség kialakulása.

Az asztma kialakulásához a tudomány jelenlegi állása szerint genetikai és környezeti tényezők kombinációja vezet. Ez egy olyan krónikus betegség, melyet a tüdőben lévő hörgők gyulladásos állapota, görcsös összehúzódása, a légutak nyálkahártyájának megduzzadása, túlzott nyáktermelés, ezáltal pedig a légutak beszűkülése vált ki. Légzési nehézséget, száraz köhögést, zihálást, légszomjat okoz, a tünetek többnyire rohamok formájában jelentkeznek. Az asztmát kiválthatja például testmozgás, allergia, hideg levegő, stressz, reflux betegség, de akár foglalkozási ártalom is (pl. vegyszerek gőze, túl sok por miatt).

Az asztmás betegek életvitelében megfelelő kezeléssel jelentős javulást lehet elérni. A megfelelő terápia hiányában az asztma akadályozhatja a beteget az iskolai teljesítményben, munkában, de akár egyszerű mindennapi tevékenységekben is, sőt az asztma kezeletlenül akár halálos is lehet. Mivel az asztmások állapota gyakran változik, a gyógyszerek (inhalátorok és/vagy tabletták) előírásoknak megfelelő használata mellett is rendszeres orvosi ellenőrzést igényelnek

Az asztma tünetei:

 • fokozódó légszomj, kilégzéskor megjelenő sípoló légzés
 • mellkasi szorítás
 • gyakori köhögési rohamok mellé társuló sípoló-szuszogó légzés

Ön tudja, mit tegyen asztmás roham esetén?

 • Próbálja megnyugtatni a beteget, hogy légzése is megnyugodjon. Ne hagyja magára!
 • Helyezze kényelmes pozícióba a beteget! Az asztmások számára legkényelmesebb általában ülve, előre dőlve. Fekve a légzés nehezebb, a tünetek fokozódnak.
 • Aki tud róla, hogy asztmás, annál általában van rohamoldó spray. Keresse ezt meg és segítse ennek használatát!
 • Ha roham nem múlik vagy oxigén hiányos állapot lép fel, az ajak és az arc kékesen elszíneződik, haladéktalanul hívjon mentőt.

Bővebben az arcüreggyulladásról

A nyálkás, hűvös napokon sajnos nagyobb az esély az arcüreggyulladás kialakulására.  Az arckoponya csontjaiban üregek (homloküreg, arcüreg, ekecsont üreg, rostasejtek) helyezkednek el. Amikor az üregek begyulladnak, folyadék halmozódhat fel bennük, melynek kiürülését akadályozza az üreg nyálkahártyájának gyulladásos duzzanata. Ez az állapot az arcüreggyulladás vagy más néven sinusitis (ejtsd: szinuszitisz). Bármely életkorban előfordulhat, kivétel a csecsemőket, mert ebben az életszakaszban még nem alakultak ki teljesen az előbb említett üregek.

Az arcüreggyulladás lefolyása szerint lehet: heveny (akut), idült (krónikus) vagy átmeneti (szubakut).

A kiváltó okok lehetnek:

 • vírusos fertőzés: a legtöbb esetben az akut sinusitist vírusfertőzés okozza. A betegség jelentkezhet lázzal, fejfájással, rossz közérzettel. Az orrváladék a legtöbb esetben színtelen.
 • bakteriális fertőzés: bakteriális fertőzés is okozhat arcüreggyulladást, de az is előfordulhat, hogy a vírusos arcüreggyulladás fertőződik felül valamilyen baktérium által, ha az arcüregek szellőzése nem megoldott. Ezt a korábban színtelen orrváladék sárgászöldes elszíneződése jelzi.
 • gombás fertőzés: ritkán fordul elő, általában az immunrendszer működését gyengítő betegségek vagy kezelések során tapasztalható

Növelheti a sinusitis kialakulásának esélyét minden olyan tényező, mely az arcüregek szellőzését rontja (pl. daganat, ferde orrsövény, orrpolip, allergia, gyulladt fog miatti duzzanat), a váladék besűrűsödését okozza, (pl. cisztás fibrózis), vagy közvetlen irritáló hatást gyakorol, (pl. a gastro-oesophagialis reflux (GERD) során visszacsorgó gyomorsav, a dohányfüst, irritáló gázok, stb.).

Diagnosztizálás

A betegség diagnosztizálása történhet fizikális vizsgálattal, röntgenvizsgálattal és bakteriológiai tenyésztéssel.

Kezelés

Az arcüreggyulladás kezelésének első lépése az arcüreg szellőzésének biztosítása, amelyre leggyakrabban orrcseppes kezelést javasolnak. A nyálkahártya-lohasztó orrcseppes kezelést azonban nem szabad hosszú távon alkalmazni, mert oly mértékben ronthatja a nyálkahártya keringését, hogy az sebek és fekélyek megjelenéséhez vezethet. Amennyiben egyértelműen bakteriális fertőzés okozza, az arcüreggyulladás kezelését ki lehet egészíteni antibiotikum adásával is. Csak súlyosabb esetben alkalmaznak szinusz punkciót (ekkor egy vastag tű segítségével, antibiotikumos oldattal átmossák az orrmelléküregeket) vagy műtétet.

Mivel enyhítheti a tüneteket a kezelés mellett?

 • sok pihenéssel
 • a váladékoldást elősegítő bőséges folyadékfogyasztással, mely elsősorban ivóvíz, tea esetleg gyümölcslé legyen. Kerülje a koffein és az alkohol fogyasztását!
 • az arc meleg borogatásával
 • infra- vagy bioptronlámpával is meggyorsítható a gyógyulás folyamata
 • alvásnál a fej magasabbra helyezésével

Hogyan előzhető meg az arcüreggyulladás?

 • kerülje azokat, akik valamilyen felső légúti megbetegedésben szenvednek
 • gyakran mosson kezet szappannal, kiváltképp étkezés előtt
 • igyekezzen kerülni a dohányfüstöt és amennyire lehet, a szennyezett levegő belégzését

A főként dohányosokat sújtó COPD

A COPD, vagyis a krónikus obstruktív tüdőbetegség egy betegségcsoport neve, amely több hasonló tünetekkel járó és hasonló lefolyású tüdőbetegséget foglal magába. A mozaikszóban fellelhető obstruktív kijelentés a betegség fő jellemzőjére, a légutak beszűkülésére utal, ami miatt a levegő szabad áramlása akadályba ütközik.

A légúti szűkület oka egyrészt az emphysema, vagyis a tüdőben a gázcsere helyéül szolgáló légző hólyagocskák károsodása, másrészt pedig a hörgők gyulladásával és fokozott nyáktermelődéssel járó bronchitis.

copd

A COPD-t a dohányosok betegségének is szokták nevezni, ugyanis a COPD-s betegek jelentős százaléka a hosszú időn át dohányzók közül kerül ki. A betegség kialakulásában a dohányzáson kívül szerepet játszhatnak genetikai- és környezeti tényezők is, így például foglalkozási ártalom, vagy tartós kitettség szennyezett levegőnek.

A cigarettafüstben lévő egészségkárosító anyagok hatására a tüdő szöveteiben gyulladás keletkezik, amely váladékképzéssel és szövetpusztulással jár. A tartós szövetpusztulás hatására romlik a tüdő kapacitása, a betegek légzésfunkciós vizsgálatai folyamatosan romló légzőműködést igazolnak.

Mivel a légző rendszerünk hatalmas tartalékokkal rendelkezik, a betegek zöme csak azután jelentkezik orvosánál, amikor tüdőkapacitásának több mint felét elvesztette és a legkisebb napi teendők ellátása is komoly fizikai erőfeszítést kíván és kifulladást okoz.

A tüdőbetegség legfőbb tünetei a hosszú időn keresztül fennálló köhögés, köpetürítés, valamint nehézlégzés. A tünetek olykor fellángolnak, vagyis a megszokottnál is intenzívebben jelentkeznek. Ezt nevezzük exacerbációnak.

Tudja-e, hogy kik azok a „rózsaszín pihegők” és „kék fújtatók”?

A COPD-s betegeket korábban (amikor még azt hitték, hogy az emphysema és a krónikus bronchitis két különálló betegség) megjelenésük alapján két csoportba sorolták.

A rózsaszín pihegők (pink puffer) jellemzően vékony alkatúak, a sűrű, pihegő levegővétel következtében bőrük színe rózsaszínes. Ezek a COPD-s betegek sokszor súlyos légszomjjal küzdenek, ezért a légzés megkönnyítéséhez az összes légzési segédizmukat igénybe veszik. A légzés megkönnyítése miatt a rózsaszín pihegők számára legkényelmesebb pozíció, amikor karjukkal megtámasztva ülnek.

 Ezzel szemben a kék fújtató (blue bloater) típusú betegek túlsúlyosak, arcuk és ajkuk a nehéz kilégzés, a széndioxid visszatartása miatt kékes színű. A betegeket főként a köhögés és köpetürítés gyötri.

Természetesen a COPD-ben szenvedő betegek nagy részében mind a tüdőállomány pusztulás (emphysema), mind a krónikus légúti gyulladás és váladékképzés is jelen van, így tisztán egyik csoportba sem sorolható be.

A COPD hatalmas népegészségügyi problémát jelent, jelenleg a negyedik leggyakoribb halálozási ok. A COPD jelenleg még nem gyógyítható, de rendszeres gyógyszeres kezeléssel és a betegségnek megfelelő életmóddal a betegek állapota karbantartható, állapotuk romlása lassítható, életminőségük javítható.

Cigaretta helyett kilók?

A dohányzásról való leszokás cseppet sem könnyű dolog. Nem elég a megszokott mozdulatok, a cigaretta íze és a nikotin utáni vágy, még a plusz kilók miatt is aggódhatunk. A leszokást követő elhízás elsősorban a régóta dohányzókat és az erős dohányosokat veszélyezteti, de lássuk, hogy miért!

 • A dohányzás sokaknál már a napi rutin részét képezi. A cigaretta hiányzik a reggeli kávé mellé és az ebéd után, sőt, már magának a mozdulatnak a hiánya is gyötrelmet okozhat. Sokan, hogy elnyomják a hiányérzetet- pótcselekvésbe, legtöbbször nassolásba kezdenek.
 • A dohányzás csökkenti az étvágyat és rontja a szag- és ízérzékelést. A cigaretta letevése után idővel ezek az érzékek felerősödnek, aminek hatására fokozódik az ételek utáni vágy.
 • A cigaretta nikotintartalma fokozza az anyagcserét, így ha a leszokás után nem is eszünk többet a megszokottnál, a plusz kilók mégis könnyebben feljönnek.
dohanyzasrol_leszokas

Egy francia és brit szakemberekből álló csoport 62 olyan kutatást vizsgált meg, ami a dohányzást abbahagyó emberek testsúlyának változását vizsgálta. Ezekből a kutatásokból az derült ki, hogy a leszokók átlagosan 4,2 kilót híztak. A résztvevők 13 százalékánál több mint 10 kg hízást mutattak ki egy év alatt.

Aggodalma tehát nem alaptalan, de könnyen orvosolható. Hogy a felesleges kilók útjába álljon, csupán előre kell gondolkoznia. Már mielőtt belevágna a leszokásba, élete más területein is vezessen be változtatásokat. Ha idáig nem tette, kezdjen el rendszeresen sportolni, de ne várjon el magától túl sokat, kezdje például esti sétával vagy kerékpározással! A testmozgás nemcsak arra jó, hogy erőnlétét javítsa, de arra is, hogy ne vágyjon más pótcselekvés után. Táplálkozzon egészségesen, de nem kell magát sanyargatnia! Lényeg a kiegyensúlyozott és változatos étrend. Nassolhat egészséges dolgokat is, mint például gyümölcsöket, olajos magvakat, joghurtot. Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, forduljon dietetikus szakemberhez!

A dohányzásról leszokás előnyei:

 • már a cigi letétele után 8 órával javul a fizikai közérzet
 • 2-3 nap múlva csökkenek a légzési panaszok
 • 5-7 nap múlva az ízlelés és a szaglás is javul
 • 2-3 hét múlva a megvonási tünetek is megszűnnek
 • 2-3 hónap múlva a légzési funkciók is javulnak
 • a súlyos tüdőgyulladás, légúti betegségek kockázata 2-3 év múlva nem nagyobb, mint a nem dohányzóké
 • jelentős anyagi megtakarítást érhetünk el, valamint a környezetünkben élők egészségét sem károsítjuk.

A plusz kilók könnyen megelőzhetőek, ez tehát nem jelenthet kifogást, hogy lemondjon a leszokásról! Ne feledje, változtatni sohasem késő. Amennyiben továbbra is aggódik a felesleges kilók miatt, gondoljon arra, hogy körülbelül 45-70 kg súlyfelesleget kell felszednie ahhoz, hogy egészségét olyan mértékben veszélyeztesse, mint most a dohányzással. A Journal of the American Medical Association című folyóiratban publikált kutatás szerint, ha elhízunk a dohányzás abbahagyása után, még akkor sem olyan nagy a kockázat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, mintha folytatjuk a dohányzást.

Influenza vagy megfázás?

influenza

Az influenzát vírusfertőzés okozza. Felnőtteknél influenzára adnak gyanút a következő tünetek: láz, izomfájdalom, fejfájás, gyengeség, rossz közérzet. A bevezető tüneteket később köhögés, orrdugulás, orrfolyás kíséri.

Kisgyermekek és idősek esetén a tünetek sokszor nem jellegzetesek. Gyereknél bágyadtság és hasmenés is jelentkezhet, időseknél pedig hiányozhatnak a hurutos tünetek.

Az influenza cseppfertőzés útján terjed. A vírust hordozó váladékcseppek köhögéssel vagy tüsszentéssel a levegőbe kerülhetnek, de a vírus a testen is megtapadhat, így érintéssel, közös tárgyhasználattal is átadhatjuk, illetve megkaphatjuk.

Mit tehet a megelőzés érdekében?

Az influenzát okozó vírusok szerkezete állandóan változik, folyamatosan új vírustörzsek jelennek meg, ezért van rá szükség, hogy minden évben újabb védőoltásokat állítsanak elő. A védőoltások beadatása szinte mindenki számára ajánlott, de az időseknek, a gyerekeknek, a várandósoknak, a krónikus betegségekkel küzdőknek különösen oda kell figyelniük a fertőzés megelőzésére. A védőoltás mellett egyéb egyszerű praktikák is segíthetnek: Mindig alaposan mosson kezet! Ha nincs lehetősége kezet mosni, használjon kézfertőtlenítő gélt! Influenzaszezonban kerülje a zsúfolt helyeket! Gondoskodjon a megfelelő vitaminbevitelről egészséges táplálkozással, illetve ha szükséges, szedjen vitamintartalmú készítményeket!

Ha már jelentkeztek a kellemetlen panaszok…

Az influenza kezelése elsősorban tüneti, azaz a tünetek enyhítésére irányul. A fájdalom és láz, az orrdugulás enyhítésére használhat vény nélkül és vényköteles készítményeket. Segítse szervezete munkáját sok pihenéssel, bőséges folyadék fogyasztásával és megfelelő vitaminbevitellel! Fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget, leveseket, valamint jó minőségű gyümölcs- és zöldségleveleket. Az ezekben lévő vitaminok és ásványi anyagok elősegítik a szervezet regenerációját!

Ne nehezítse meg a szervezete munkáját azzal, hogy nehezen emészthető ételeket fogyaszt, válasszon inkább valamilyen könnyű fogást ezeken a napokon.

Léteznek az influenza kezelésére szolgáló vírusellenes készítmények is. Ezeket a megelőzés vagy kezelés céljából is használhatják azoknál az egyéneknél, akiket komolyan fenyeget az esetleges szövődmények kialakulása és nem részesültek védőoltásban.

Az influenza az esetek nagy részében szövődmények nélkül múlik el. Esetenként azonban előfordulhat, hogy a betegnél valamilyen baktérium hatására másodlagos fertőzés alakul ki, mellyel minden esetben orvoshoz kell fordulni. A másodlagos fertőzések kezelése antibiotikummal történik. Az influenza gyereknél is komoly szövődményeket okozhat, pl. középfülgyulladást, az asztma súlyosbodását, lázgörcsöt, szívizomgyulladást, így az ő esetükben is nagyon komolyan kell venni a korábban részletezett pihenést és támogató kezelést!

Természetesen a legcélszerűbb a bajt megelőzni, ezért az influenza elkerülése érdekében beszéljen orvosával és kérjen védőoltást az influenza ellen!

Enyhítsük a köhögést házi gyógymódokkal!

Tudta, hogy amikor köhögünk a légutainkból távozó levegő sebessége akár a 800 km/órát is meghaladhatja?

Köhögés akkor jelentkezik, ha a torkot, illetve légutakat valami irritálja (pl.: kórokozók, váladék, idegen anyagok). Ekkor az idegek jelet küldenek az agyba, amelynek hatására a has és a mellkas izmai összehúzódnak. Ez nyomást gyakorol a tüdőre, aminek hatására a levegő nagy sebességgel elkezd kifelé áramlani és köhögés jelentkezik. Az elhúzódó köhögés nem csak kellemetlen és bosszantó, de fárasztó is, ráadásul az éjszakái pihenést is lehetetlenné teheti.

Mi fokozhatja a panaszokat?

kohogescsillapitas

A köhögés leggyakoribb okai a fertőzések, de a hátterében olyan alapbetegségek is állhatnak, mint az asztma vagy a COPD, de gondolni lehet például allergiás reakcióra, vagy reflux betegségre is. Elképzelhető, hogy az ok a nem megfelelő, például túl száraz levegőben vagy éppen a párás levegőt kedvelő penész megtelepedésében keresendő. Ha dohányzik, a legkézenfekvőbb kiváltó ok a cigaretta. Ha panaszokat okoz Önnek a gyomorsav túltermelődése, elképzelhető, hogy az éjszak visszacsorgó és légutakba kerülő gyomorsav okozza a panaszokat. Fontos tehát, hogy kerülje az allergéneket és irritáló anyagokat, valamint, hogy más betegségei által igényelt gyógyszereket rendszeresen szedje.

Mit tehet?

 • A hurutos köhögés kezelésére használjon vény nélkül is kapható köptető szirupokat. Száraz köhögés esetén szopogasson köhögés elleni vény nélkül kapható kemény cukorkát! Ezek a készítmények a köhögéscsillapítása mellett, a gyulladt torkot is megnyugtatják.
 • Használjon párologatót, vegyen egy meleg zuhanyt, forró fürdőt! Inhaláljon például kamillával!
 • Ügyeljen a bőséges folyadékfogyasztásra! Így nem csak a megfelelő hidratáltságról gondoskodik, de a folyadék oldja a torokban letapadt váladékot is. Elsősorban vizet fogyasszon, de a levesek, a teák is megfelelőek. A teát ízesítse mézzel (a legjobb a hársméz), gyömbérrel és friss citrom levével.
 • Gargalizáljon meleg, sós vízzel, hogy eltávolítsa a letapadt váladékot!
 • A megszokottnál magasabb párnán aludjon, hogy könnyítse a légutak átjárhatóságát!
 • Ha refluxbetegségben is szenved, ne fogyasszon gyomorsavtermelést fokozó élelmiszereket (pl. paradicsomos káposzta, alkohol, kávé) és lefekvés előtt 3-4 órával már ne egyen semmit.

Próbáljon ki népi gyógymódokat!

 • Vágja le egy fekete retek tetejét, vájja ki a belsejét, majd töltse vissza apróra vágva a kivájt belsőt, csurgasson rá mézet, majd tegye vissza a kalapot! Egy tűvel szúrkálja meg a retek alját és ültesse rá egy pohárra! Fogyassza a pohárba ürülő nedűt!
 • Sózzon és borsozzon meg egy fél citromot, majd szopogassa el!
 • Bár elsőre lehet, hogy nem hangzik jól, de a tört fokhagyma és méz keveréke is csillapíthatja panaszainkat.

Forduljon orvoshoz, ha a köhögés hetek elteltével sem múlik, ha gennyes váladékot köhög fel, ha láz vagy légszomj kíséri. Ha a légszomj fokozódik, vagy véres váladék ürül, ne várjon, azonnal forduljon orvoshoz!

Május 31. – A Nemdohányzók Világnapja

Egy ok, hogy ma ne gyújtson rá…

nemdohanyzok_vilagnapja

A dohányzók száma világszinten még mindig folyamatosan nő, habár néhány magas jövedelmű országban már csökkenést mutat. A világon hozzávetőleg 1,3 milliárd ember dohányzik és évente hozzávetőleg 6 millió ember hal meg a dohányzás miatt. A számok sajnos hazánkban sem adnak okot arra, hogy legyintsünk a problémára. Magyarországon a nők kb. 28%-a, a férfiak 40%-a számít dohányosnak. Hazánk ezekkel az adatokkal az élmezőnyben szerepel. A fejenként elfogyasztott cigarettamennyiség csaknem háromszorosa a világátlagnak. Az adatok a serdülőkre vonatkozóan is rémisztőek.

A WHO 1987-ben hozta létre a Nemdohányzók Világnapját, ezzel is felhívva a figyelmet a dohányzás ártalmaira.

Miért ne gyújtson rá?

 • A világon 19 percenként meghal egy ember a dohányzás miatt.
 • A dohányzás jelentősen megnöveli bizonyos megbetegedések kockázatát: daganatos megbetegedések, légúti rendellenességek, COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség), szív- és érrendszeri megbetegedések, a szemet érintő megbetegedések, csontritkulás, gyomorfekély, fogászati megbetegedések.
 • A dohányosok fele a dohányzással összefüggésbe hozható okok miatt veszíti életét.
 • A dohányzás negatívan befolyásolja a termékenységet.
 • Az esztétikai okok is megfontolandóak: nemcsak fogai lesznek sárgák és betegek, de a bőr is előbb öregszik. Nem utolsó sorban pedig egy nemdohányzó számára egy dohányos szaga visszataszító lehet.
 • A dohányzás veszélyezteti a magzat egészségét, fejlődési rendellenességekhez, de vetéléshez is vezethet.
 • A dohányosok átlagosan kb. 10 évvel korábban halnak, mint a nemdohányzók.
 • Ha az egészségügyi következmények nem lennének meggyőzőek: kiszámolta már mennyit költ egy évben a cigarettára?

Ne feledje, a dohányzás nem csak Önre nézve veszélyes! A cigarettafüstben található anyagok káros hatásukat környezetére, a cigarettafüstöt belélegzőkre is kifejtik. A világon évente mintegy 600 ezer haláleset hozható összefüggésbe a passzív dohányzással.

Ha Ön rágyújt egy cigarettára és a közelében tartózkodók belélegzik a füstöt a következő problémákat okozhatja nekik:

 • fejfájás
 • a szem irritációja
 • köhögés, fulladásos roham
 • allergiás roham

A passzív dohányosok esélye a tüdőrákra 26 százalékkal, a szívbetegségekre 23 százalékkal növekszik. A dohányzó szülők gyermekük egészségét is veszélyeztetik. Az ilyen gyermekek 28-70 százalékkal gyakrabban kerültek orvoshoz légúti megbetegedések miatt, mint a nem dohányzó szülők gyermekei.

A leszokáshoz bátran kérjen segítséget, akár háziorvosától is.

Fáj a torkom, mit tehetek?

torokfajas

A tél bosszantó velejárója a torokfájás. A fájdalmas, kaparó érzéstől, rekedtségtől, nyelési nehézségtől minél hamarabb szeretnénk megszabadulni, de általában nem tudjuk, hogy a sok terápiás lehetőség közül melyik az, ami igazán beválik.

A torokfájás leggyakoribb oka lehet fertőzés, például megfázás, influenza vagy a streptococcus baktérium, de kiválthatja allergia, reflux betegség vagy dohányzás is, valamint súlyos fertőzések (skarlát, diftéria) is. A rekedtséget az okozza, amikor a gyulladás átterjed a gégére és a hangszalagokra is.  A torokfájás kezelése a kiváltó októl függően specifikus, azonban az alábbi praktikák enyhíthetik a panaszokat, bátran próbálja ki őket!

 • Enyhítse a panaszokat gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel. Ezek már sprayk formájában is elérhetőek, és recept nélkül elérhetők a gyógyszertárban.
 • A toroknyugtató cukorkák közül válasszon mentol vagy eukaliptusz tartalmúakat, amelyek zsibbasztó hatásuk miatt enyhítik a panaszokat. Figyeljen oda az életkori korlátozásokra, hiszen ezeket a cukorkákat 12 éves kor alatt nem ajánlott gyermeknek adni. A kasvirág cukorka helyileg is fertőtleníti a garatot.
 • Egy cukorka szopogatása fokozza a nyáltermelődést, ezáltal csökkenti a kaparó, fájdalmas érzést.
 • A köhögéscsillapító szirupok torokfájás esetén is kedvezően hatnak, hiszen vékony réteggel vonják be a fájó torkot.
 • Fontos a hidratáltság. Igyon sok folyadékot, elsősorban vizet, de megfelelőek a nem cukros gyümölcslevek. A forró italok is enyhítik a panaszokat.
 • A forró teát ízesítse mézzel! Fájdalmas nyelés esetén a méz segít lenyelni a gyógyszereket.
 • A levesek könnyebben fogyaszthatóak, mint a szilárd ételek.
 • Oldjon fel egy teáskanál sót egy pohár langyos vízben! Az így kapott oldattal gargalizálva hatásosan csökkentheti a duzzanatot és fellazíthatja a letapadt váladékot! Hogy javítsa az oldat ízét, adjon hozzá mézet!
 • Az allergének és irritáló anyagok (pl.: cigarettafüst) tovább fokozzák a panaszokat, kerülje ezeket!
 • Segítse szervezete munkáját, hogy minél hatásosabban fel tudja venni a harcot a betegséggel és pihenjen sokat!
 • Teát főzhetünk csalánból, csipkebogyóból, levendulából, kamillából és borsmentából, kasvirágból is a gyulladás csökkentésére.

Keresse fel orvosát, ha:

 • a torokfájás egy hétnél tovább tart
 • erős nyelési fájdalmai és légzési nehézsége van
 • a fájdalom kifejezetten a torok egyik oldalán jelentkezik
 • erősen duzzadt nyirokcsomók esetén
 • nehezen tudja kinyitni a száját
 • ha a testhőmérséklet eléri a 39°C-ot vagy tartósan 38°C felett van
 • ha a torokfájás mellé kiütés is társul
 • évi többszöri torokfájás esetén (több mint 4 alkalommal)
 • csecsemőkorban már a kezdeti tünetek megjelenésekor érdemes felkeresni a kezelőorvost
 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Adó-visszatérítés
Gólyaváró
Feltöltömmagam

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Utolsó módosítás dátuma:
2016. szeptember 22.