Derüljön ki az igazság! Kit érint a lisztérzékenység (cöliákia)?

Oldal nyomtatása
Derüljön ki az igazság! Kit érint a lisztérzékenység (cöliákia)?

Minden 100. magyar embert érint a lisztérzékenység, ám tünetet csak töredékük észlel magán. A lisztérzékenyek zöme ugyanis tünetmentes, tehát érdemes kivizsgáltatni magunkat.Természetesen, ha a vizsgálatot egyéni befizetései után az egészségpénztári számlájáról fizeti, úgy annak 20%-át visszaigényelheti.

A lisztérzékenységről – igenek és nemek:

IGEN: NEM:
az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség  nem allergia 
a leggyakoribb felszívódási zavar, melyet az étkezéssel bevitt gabonafélék (búza, rozs, árpa és zab) glutén nevű anyaga idéz elő  nem csak gyermekkorban fordul elő 
gluténmentes diétával kezelhető  nem „nőhető ki” 
  nem gyógyítható 

Kialakulásának lehetséges okai:

 • Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő SIKÉR/GLUTÉN egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit étkezés során fogyasztunk el. A lisztérzékenység leggyakoribb formájában sérül a vékonybél nyálkahártyája a glutén fogyasztása hatására, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz.
 • A lisztérzékeny betegek 90%-ánál mutatták ki, hogy előzőleg adenovírus 12-es fertőzésen estek át. Valószínűsíthető, hogy a vírus elleni immunválasz szerepet játszhat a cöliákia kialakulásában.
 • A lisztérzékenység alapvetően örökletes, kialakulásában azonban környezeti tényezők is szerepet játszhatnak, melyek közül a legfontosabb, hogy a táplálékkal glutén – pontosabban annak alkoholban oldódó formája, gliadin – kerül a szervezetbe. (A glutén a búza, az árpa, a rozs és a zab magjában található gliadinból és gluteninből álló fehérjekeverék. Ez az anyag teszi a lisztet ragadóssá, tartja össze a lisztes tésztákat.)

Következményei:

 • alultápláltság
 • vitamin- és ásványi anyag-hiány
 • ennek nyomán különböző betegségek kialakulása (pl. vérszegénység, csontritkulás)
 • valamennyi tápanyag felszívódásának romlása, emésztési, felszívódási zavar

A következetesen betartott gluténmentes diéta mellett a szövődmények, illetve a társuló betegségek kifejlődésének veszélye nem nagyobb, mint az átlagnépességben.

Gyakrabban fordul elő:

 • cukorbeteg gyerekek körében
 • nők körében
 • Európában
 • cöliákiások családjában

Legjellegzetesebb tünetei:

 • legtípusosabb tünetei a hasmenés, akaratlan, kóros fogyás, gyengeség, vékony végtagok, pókhas, kedvetlenség, nyűgösség, ingerlékenység, fáradtság (A panaszok többnyire 14–18 hónapos korban, legkésőbb 3–5 éves korig kezdődnek, a lisztes táplálék bevezetését követően. Minél későbbi életkorban fejlődik ki a betegség, annál jelentéktelenebbnek tűnő és különfélébb tünetekben nyilvánul meg.)
 • típusos esetben gyermekkorban: krónikus hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, felszívódási zavarból eredő hiánytünetek
 • felnőttkorban: gyakran nem típusos (nem hasi tünetek – pl. vashiányos vérszegénység, csontritkulás, ismétlődő vetélések) formájában manifesztálódik a lisztérzékenység, így a kezdeti tünetek megjelenésétől számítva a betegség diagnosztizálásáig sokszor évek telnek el
 • más esetekben bizonyos, a lisztérzékenységhez ismerten társuló betegségek (pl. cukorbetegség) kelthetnek gyanút

Csupán a lisztérzékenyek töredéke észlel magán hasi, vagy emésztőrendszeren kívüli (extraintestinalis) tüneteket. A jéghegy víz alatti részét a (még) tünetmentes lisztérzékenyek teszik ki. Érdemes tehát kivizsgáltatni magunkat, kortól, nemtől, tünettől függetlenül!

Lisztérzékenység kezelése:

A betegség a gluténmentes diéta szigorú betartásával kezelhető. Az étrendből el kell hagyni minden olyan ételt, amely búzát, árpát, zabot vagy rozst tartalmaz. Lisztes, illetve glutén-tartalmú ételeket akkor sem szabad fogyasztani, ha azokban csak nyomokban található meg a cöliákiások számára toxikus gliadin. Csecsemőkorban, 6 hónapos kor előtt az anyatejen kívül lehetőleg ne kapjon más élelmet a gyermek, a hozzátáplálás és elválasztás ideje előtt ne kapjon lisztes élelmet.

A gluténmentes diéta az átlagosnál nagyobb anyagi kiadással jár. Jó hír azonban, hogy a gluténmentes élelmiszerek egészségpénztári számlára is megvásárolhatók, így visszaigényelhető áruk 20%-a.

A vizsgálatról és a lisztérzékenység további részleteiről a Budai Egészségközpont honlapján tájékozódhat.

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Ep híres játék
EP App
Egyszerű, gyors - Bankkártyás fizetés az otpportalok.hu oldalon
Gólyaváró
Adó-visszatérítés
Egyenleg- és számlaforgalom
Egyenleg

Kitölthető online belépési nyilatkozat

Partnereink aktuális ajánlatait, akcióit tekintheti meg!

Itt megtalálja szolgál- tatóink listáját és a kártyaelfogadó helyeket!

Munkatársaink várják az Ön hívását!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Tudásbank
Postás Tagozat

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Utolsó módosítás dátuma:
2018. december 20.