Nemi és egyéb fertőző betegségek, élősködők

Oldal nyomtatása

A HPV-fertőzés és a méhnyakrák

hpv_fertozes

A HPV (humán papillomavírus) fertőzésről sokaknak a méh rosszindulatú daganatos megbetegedése jut eszébe, de valóban a méhnyakrák lehet a HPV-fertőzés egyetlen következménye?

A több mint 100 humán papillomavírus faj kevesebb, mint fele hozható összefüggésbe a nemi szerveket érintő megbetegedésekkel. A HPV-fertőzés jóindulatú elváltozások, szemölcsök kialakulásához vezethet például a talpon, a kezen vagy az arcon és valóban, a nemi szerveken is, azonban még a nemi szerveket érintő fertőzés sem jelent egyet a méhnyak daganatos megbetegedésével.

Egyes becslések szerint az aktív szexuális életet élők jelentős százaléka legalább egyszer átesik HPV-fertőzésen az élete folyamán, azonban a szervezet legtöbbször észrevétlenül legyőzi a fertőzést. Csak az esetek 5-10 százalékában alakul ki valamilyen szövődmény. A HPV vírus akár évekig, évtizedekig is lappanghat a szervezetben. A közhiedelemmel ellentétben nem csupán a nők veszélyeztetettek. A nemi szerveket érintő (genitális) szemölcsök férfiak esetében is jelentkezhetnek, és a méh daganatos megbetegedésén túl a HPV más daganatos megbetegedések (pl. péniszrák, nyelőcsőrák) kialakulásában is szerepet játszhat.

A méhnyakrákot okozó humán papillomavírusok nem okoznak szemölcsöket, így a fertőzést időben csupán szűrővizsgálatok segítségével lehet felfedezni. A szűrővizsgálatot az ún. Pap-teszt segítségével végzik. A vizsgálat fájdalommentes és csupán pár pillanatot vesz igénybe. A vizsgálat során mintát (kenetet) vesznek a méhnyak felületéről, melyet festés után mikroszkóp alatt értékelnek. A mintában található sejtek alapján megmondható, hogy a pácienst HPV fertőzésben szenved-e vagy sem, illetve vannak-e gyulladásra vagy rosszindulatú elváltozásra utaló jelek. Az időben felfedezett méhnyakrák minden esetben gyógyítható, így azokban az országokban, ahol rendszeresen elvégzik a nők szűrővizsgálatát, drámaian lecsökkent a méhnyakrák okozta halálozás.

A HPV fertőzés (és a nemi betegségek) ellen elsősorban gumióvszerrel és a promiszkuitás kerülésével lehet védekezni. Sajnos azonban még a gumióvszer használata sem biztosít 100 százalékos védelmet, hiszen a vírus a sérült bőrfelületek érintkezésével is tovaterjedhet.

A méhnyakrák elleni védelem részeként az elmúlt évtizedekben 2 olyan oltóanyagot fejlesztettek ki, melyek védelmet nyújtanak a méhnyakrák kialakulásában legnagyobb szerepet játszó HPV törzsek ellen. Az oltóanyagok 2-3 ún. nagy kockázatú törzset tartalmaznak, a teljes oltási ciklus 3 oltásból áll. Az oltás 2014-től ingyenesen elérhető a tinédzserlányok számára, mindenki más számára csupán önköltségesen vehető igénybe. Az oltások vénykötelesek, kizárólag orvos adhatja be őket!

 Mivel az oltás sem garantál teljes körű védelmet a méhnyakrák ellen, évente legalább egyszer még azoknak is ajánlott részt venni nőgyógyászati szűrővizsgálaton, akik oltásban részesültek!

Védőoltással a méhnyakrák ellen

vedooltas2

A HPV fertőzés és ennek okán a méhnyakrák kialakulása minden szexuális életet élő nőt veszélyeztet. Jelenleg a méhnyakrák elleni lehető legnagyobb védelmet az HPV fertőzés elleni oltás és a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok együttes alkalmazása nyújtja.

A humán papillómavírusnak több száz típusa van, ezek egy része tehető felelőssé a méhnyak rosszindulatú daganatos megbetegedéseiért. A HPV fertőzés meglehetősen gyakori. A szexuális úton terjedő HPV fertőzés megelőzése érdekében különösen fontos a gumióvszer és/vagy pesszárium használata, különösen akkor, ha valaki nem monogám kapcsolatban él. Sajnos azonban sem az óvszer, sem a pesszárium nem biztosít száz százalékos védelmet a fertőzés ellen, mert a vírus a bőrfelületek érintkezésével is továbbadható.

A védőoltás immunitást nyújt a méhnyakrák kialakulásában legjelentősebb szerepet játszó 2 vagy 3 törzs ellen. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a HPV fertőzés elleni védőoltás nem véd az összes, a rák kialakulásával összefüggésbe hozható vírus típus ellen, tehát még az oltottak körében is előfordulhat HPV fertőzés! A fentiekből következően még azok számára is elengedhetetlen a rendszeres (évente egyszer történő) nőgyógyászati szűrővizsgálat, akik beoltatták magukat.

A védőoltás beadását követően a szervezet immunrendszere aktivizálódik a HPV vírus ellen, olyan ellenanyagokat termel, melyek később a vérben cirkulálva felismerik és hatástalanítják vagy elpusztítják a később (akár évek múltán) a szervezetbe kerülő HPV vírusokat.

A védőoltás nem csupán nők számára ajánlott. A férfiak HPV vírustörzsek elleni védettsége, áttételesen védelmet nyújt a nőknek, valamint férfiak esetében is megakadályoz bizonyos a vírus által okozott betegségeket, szövődményeket.

A HPV elleni védőoltást a szexuális élet megkezdése előtt ajánlott beadatni. Iskolai oltókampányok keretében 2014-től a 12-13 éves korosztályba tartozó lányok számára a védőoltást ingyenesen kérhetik a szülők. Az idősebbek, valamint a férfiak számára továbbra is saját költségen érhető el a védőoltás.

A védőoltással kapcsolatos kérdéseivel keresse fel nőgyógyászát! A vakcina vényköteles, a gyógyszertárban vásárolható meg. A megvásárlást követően hűtőtáskában szállítandó és a felhasználásig hűtőben tárolandó. A 3 oltást meghatározott időközönként 6 hónap leforgása alatt az orvos adja be.

A jelenleg forgalomban lévő oltóanyagokat már sok millió nő megkapta, fejlesztésük során számos klinikai vizsgálatot végeztek biztonságosságuk igazolására. Azonban mint minden védőoltásnál, ezeknél az oltóanyagoknál is előfordulhat az oltást követő enyhe bőrpír, duzzanat, mely az esetek többségében néhány napon belül megszűnik.

Ne feledje, akár önmagát, akár családtagját oltatja be, még a védettség megszerzése esetén sem szabad elhanyagolni a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatot!

 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
Adó-visszatérítés
Gólyaváró
Feltöltömmagam

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Utolsó módosítás dátuma:
2016. szeptember 22.