Egészségpénztári praktikák - Hogyan kerüljük el a jogosulatlan vásárlást, avagy mire jó az orvosi javaslat

Oldal nyomtatása

A jogszabályok útvesztőjében könnyű eltévedni, viszont így van ez sok esetben az egészségpénztári szabályrendszerek közepette is. A mai napig számos esetben fordul elő, hogy a Pénztártagok nem vagy nem teljes mértékben vannak tisztában az egészségpénztári szolgáltatások feltételrendszerével. Így van ez például a szemüvegek vásárlása vagy az otthoni gondozás igénybevétele esetén is. Nézzük meg, hogy ezen esetekben mire jó az orvosi javaslat!

Egészségpénztári praktikákAz egészségpénztáron keresztül elszámolható termékek és szolgáltatások között vannak olyan elemek, melyeket úgy tudunk igénybe venni, ha rendelkezünk orvosi javaslattal. Ennek hiányában az adott termék vagy szolgáltatás megvásárlása jogosulatlannak minősül, mely után SZJA és EHO fizetési kötelezettségünk keletkezik. Ezt célszerű elkerülni, ezért fontos, hogy előzetesen gondoskodjunk az orvosi javaslat meglétéről. Az érintett termékek és szolgáltatások az alábbiak:

  • Szemüveg (mely működési engedéllyel rendelkező, szakképzett optometrista javaslata alapján is elszámolható), napszemüveg (egészségvédelmi céllal)
  • Hallókészülék
  • Otthoni gondozás

Amennyiben a fentiek közül bármelyik megvásárlásán töprengünk, melyet az egészségpénztári számlánkról szeretnénk finanszírozni, akkor mindenképpen szerezzük be egy orvosi javaslatot, még a vásárlást megelőzően. Fontos, hogy a javaslat dátuma korábbi legyen, mint maga a vásárlás.

Az orvosi javaslat arra is jó, hogy további adókedvezmény igénybevételéhez is hozzájuttassa Pénztártagjainkat. Amennyiben szűrővizsgálatot veszünk igénybe (és a szűrővizsgálatot, valamely orvos korábban javasolta számunkra az egészségügyi állapotunk miatt), és erről a szolgáltató ennek megfelelő számlát állít ki (azaz feltünteti, hogy például nőgyógyászati szűrővizsgálat, vagy fogászati szűrővizsgálat), akkor a számla ellenértékének 10%-a visszaigényelhető lesz az adóbevallásunkban „prevenciós szolgáltatás” jogcímen.

A megfelelően kiállított orvosi javaslat egy olyan dokumentum, amelyből egyértelműen kiderül, hogy az egészségpénztári tagnak / bejelentett közeli hozzátartozójának szüksége van egy adott szolgáltatás, vagy termék igénybevételére. Ennek megfelelően a javaslaton szerepelnie kell a pénztártag nevének és pénztári azonosító számának (vagy születési dátumának és címének), az adott szolgáltatás megnevezésének, a kiállítás dátumának, az orvos aláírásának és orvosi bélyegzőjének. Kedvezményezett által történő igénybevétel esetén az ő nevét és TAJ-számát kell feltüntetni.

Amit még érdemes tudni, hogy:

  • az orvosi javaslat korlátlan ideig érvényes az azon megjelölt termékszolgáltatás esetén,
  • ugyanannak a nevére kell szólnia, akinek a nevére a számlát kiállították. (Gyermek szemüveg vásárlása esetén a számlának és az orvosi javaslatnak is a gyermek nevére kell szólnia.)
  • Bármilyen formátumú dokumentum elfogadható, de formanyomtatvány is elérhető a Pénztár honlapján, vagy ügyfélszolgálatán:
    Orvosi javaslat    
 
Vissza a pénztárválasztó oldalra
EP App
Egyszerű, gyors - Bankkártyás fizetés az otpportalok.hu oldalon
Gólyaváró
Adó-visszatérítés
Egyenleg- és számlaforgalom
Egyenleg

Kitölthető online belépési nyilatkozat

Partnereink aktuális ajánlatait, akcióit tekintheti meg!

Itt megtalálja szolgál- tatóink listáját és a kártyaelfogadó helyeket!

Munkatársaink várják az Ön hívását!

Aktuális nyomtatványa- inkat töltheti le!

Tudásbank
Postás Tagozat

A gyakran feltett kérdé- sekre válaszolunk!

Utolsó módosítás dátuma:
2016. március 10.